Sidan innehåller annonser
människor tar lån

Företagslån till nytt företag

Att ta ett företagslån som nytt företag kan ibland vara knepigt eftersom det saknas bokslut att visa upp. Tack vare mindre nischbanker är det däremot möjligt att låna pengar som nystartat företag.

Använd Lånea.se för att jämföra och hitta de bästa villkoren!

Krea

Jämför flera uppstartslån samtidigt

Krea jämför 20+ långivare och flera av dem kan erbjuda dig med nytt företag lån med bra villkor.

Vi rekommenderar du ansöker via en låneförmedlare och Krea är den bästa låneförmedlaren för företagslån just nu.

Ansök nu!

Kan nystartade företag ta företagslån?

Ja, det går att ta företagslån som ett nytt företag. Även om i princip alla storbanker nekar lån till nystartade företag finns det mindre nischbanker som kan bevilja företagslån till nya företag. I regel blir lånebeloppet lägre och ränta högre på dessa lån, samtidigt som det krävs personlig borgen.

Anledningen att det kan vara krångligt att låna pengar till nya företag är att det inte finns mycket information som banken kan gå på. Exempelvis saknar nystartade bolag bokslut där man redovisar omsättning och vinst. Av den anledningen får långivare basera sina beslut på andra faktorer än de som vanligtvis är mest centrala för en kreditbedömning.

Frågor & svar

Vad menas med ett nystartat företag?

Med ett nystartat företag menas framförallt att företaget inte har en årsredovisning för sitt första räkenskapsår. Ett nystartat företag är därför upp till ca ett år gammalt.

Vad gör jag om jag får avslag på min låneansökan?

Om du får avslag bör du först och främst ta reda på varför. I vissa fall kan det vara så att långivaren du ansökt hos inte erbjuder lån till nystartade företag. I andra fall kan du behöva komplettera ansökan med ytterligare information (såsom affärsplan) eller säkerheter (såsom personlig borgen eller inteckningar).

Hur mycket får man låna till nystartade företag?

Det finns ingen generell regel för hur mycket man får låna som ett nystartat företag. Eftersom att företaget inte har någon historik är det dock i regel lägre belopp som beviljas till nya företag. Om man har börjat bedriva försäljning, har en genomtänkt affärsplan och budget samt går i personlig borgen för lånet kan man ofta låna upp till några hundra tusen kronor.

Är det enklare att få lån på nystartade aktiebolag?

Nej, när man ansöker om att låna pengar till företaget är bolagsformen inte det avgörande. Det viktigaste är framförallt bolagets intäkter och tillgångar. Ansöker man om att ett företagslån till ett aktiebolag som nyligen startats upp ställs det samma krav som det hade ställts på ett lån till en enskild firma.