Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Checkkredit: Jämför de Bästa Kontokrediterna för Företag

Med en checkkredit har du möjlighet att löpande låna pengar från banken och jämna ut ett varierande likviditetsbehov.

Här kan du jämföra & ansöka om en checkkredit hos flera svenska banker och lära dig mer om vad en checkkredit innebär.

Mynt

Bästa checkkrediten 2022

Mynt är en helt digitaliserad utgivare av en flexibel checkkredit ämnad för företag.

De har tagit fram ett system som kopplar ihop sig direkt med din bokföringssystem – plocka t ex ut pengar genom att lägga till fakturor som säkerhet.

Ansök nu!

Vad är en checkkredit?

En checkkredit, även känd som rörelsekredit eller företagskredit, är ett kreditkontrakt som tillåter företag att kontinuerligt låna pengar upp till en förutbestämd gräns (kreditlimit). Checkkrediter är samma sak som kontokrediter fast för företag och du betalar således endast ränta när du nyttjar krediten.

Det går även att likna en checkkredit med ett kreditkort. Skillnaden att det inte medföljer något plastkort för checkkrediten. Företag som har mycket pengar uppbundna i kundfordringar använder ofta checkkrediter för att jämna ut sitt kassaflöde.

Frågor & svar

Hur snabbt betalas pengarna ut?

I regel sker en utbetalning inom 24 timmar när du nyttjar krediten på en vardag (måndag till fredag). Hur fort betalningen sker kan dock skilja sig mellan olika aktörer.

Kräver checkkredit någon säkerhet?

Villkoren för säkerheter till checkkrediter skiljer sig mellan olika långivare. För dynamiska krediter är det dina kundfordringar som är säkerhet för lånet, medan traditionella rörelsekrediter ofta begär säkerhet i form av exempelvis företagsinteckningar.

Behöver du finansiering helt utan någon säkerhet kan du ansöka om ett företagslån utan säkerhet.

Vad är skillnaden mellan checkkredit och företagslån?

En checkkredit är en kontokredit för företag där innehavaren av krediten har möjlighet att låna upp till kreditlimiten vid behov. Ränta på krediten betalas endast vid utnyttjande, och det kan således liknas vid ett kreditkort.

För ett företagslån får du ett förutbestämt belopp utbetalt till ditt konto och du betalar sedan ränta på det lånebelopp du har kvar att betala. När lånet är tillbakabetalt kan du inte låna samma belopp igen utan du behöver då ansöka om ett nytt lån.

Kan banken stänga ner min checkkredit?

Ja, det finns flera olika scenarion där banken kan avsluta din checkkredit och villkoren skiljer sig mellan olika långivare. Några exempel är om du inte har skött dina betalningar på krediten, om du får en betalningsanmärkning eller om din betalningsförmåga försämras avsevärt.

Om författaren

Oskar Sjögren

Uppdaterad: 25 februari, 2022