Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Vad är factoring? Förklaring och kostnadsexempel - Lånea

Vill du veta vad factoring innebär? Eller vill du bara hitta de med prisvärda alternativen dig som söker finansiering? Läs vår artikel så får du reda på allt du behöver veta.

Fakturino

Bäst factoring 2022

Fakturino är det bästa valet för dig som vill söka företagsfinansiering genom factoring.

Genom en enkel & kostnadsfri ansökan får du in en mängd prisofferter på factoring från alla deras samarbetspartners.

Ansök nu!

Vad är factoring?

Factoring är en tjänst som tillåter företag att sälja eller belåna sina kundfakturor (kundfordringar). Försäljningen eller belåningen sker till en bank eller ett factoringbolag och görs i syfte att få betalt innan kredittiden på fakturan löpt ut. Factoring är vanligast för mindre bolag med likviditetsbrist.

Historiskt sett har factoring framförallt använts av företag med väldigt låg kreditvärdighet. På senare tid har det däremot blivit mycket vanligare med factoring. Idag används fakturaköp och fakturabelåning av stora såväl som små företag som en metod för att öka sin likviditet.

Frågor & svar

Vilka fakturor kan man använda factoring för?

Kraven skiljer sig mellan olika bolag, men normalt är det att:

  • Både du och din kund som mottagit fakturan är kreditvärdiga
  • Fakturan inte är betald än
  • Fakturan ska inte betalas redan inom någon dag

Hur snabbt får man pengar av factoring?

Hur snabbt utbetalning sker skiljer sig mellan bolag och beroende på vilken tid på dygnet du ansöker om factoring. Normalt sker betalningen redan inom 24 timmar.

Påverkar factoring relationen med kunder?

Vår erfarenhet är att factoring har liten eller ingen påverkan på kundrelationerna. Den enda skillnaden för dina kunder är att de betalar in fakturan till en annan mottagare. I många fall är kunderna förstående över att du behöver förbättra din likviditet.

Samtidigt är i princip alla factoringbolagen väldigt trevliga i kommunikation med dina kunder för att bevara dina kundrelationer.

Vad är bäst av factoring, krediter och företagslån?

Det finansieringssätt som passar dig bäst beror på din verksamhet och ditt kapitalbehov. Behöver du endast frigöra kapital från dina fakturor är factoring med största sannolikhet bäst. Letar du efter ett större kapitaltillskott är det sannolikt bäst med ett traditionellt företagslån.

För de som letar efter regelbunden och spontan kapitaltillförsel är en företagskredit ett rimligt alternativ.

Om författaren

Oskar Sjögren

Uppdaterad: 02 mars, 2022