Lånea cover
Sidan innehåller annonser

Vad är factoring? Förklaring och kostnadsexempel - Lånea

Vill du veta vad factoring innebär? Eller vill du bara hitta de med prisvärda alternativen dig som söker finansiering? Läs vår artikel så får du reda på allt du behöver veta.

Bäst factoring 2024

Fakturino är det bästa valet för dig som vill söka företagsfinansiering genom factoring.

Genom en enkel & kostnadsfri ansökan får du in en mängd prisofferter på factoring från alla deras samarbetspartners.

Ansök nu!

Vad är factoring?

Factoring är en tjänst som tillåter företag att sälja eller belåna sina kundfakturor (kundfordringar). Försäljningen eller belåningen sker till en bank eller ett factoringbolag och görs i syfte att få betalt innan kredittiden på fakturan löpt ut. Factoring är vanligast för mindre bolag med likviditetsbrist.

Historiskt sett har factoring framförallt använts av företag med väldigt låg kreditvärdighet. På senare tid har det däremot blivit mycket vanligare med factoring. Idag används fakturaköp och fakturabelåning av stora såväl som små företag som en metod för att öka sin likviditet.

Tre typer av factoring

Det finns idag huvudsakligen tre typer av factoring och vi tänkte därför förklara vad de olika typerna innebär.

  • Fakturaköp med regress innebär att säljaren av fakturan och factoringbolaget ingår i ett avtal där säljaren är skyldig att köpa tillbaka fakturan från factoringbolaget om den inte betalas av den ursprungliga gäldenären.
  • Fakturaköp utan regress innebär att factoringföretaget helt och hållet tar över fakturan, även om den inte skulle bli betald. Detta betyder att factoringbolaget alltså även tar över kreditrisken för fakturan.
  • Fakturabelåning syftar till att man använder en faktura som säkerhet för ett lån hos ett factoringföretag. Vanligtvis belånas 60 – 90 % av fakturabeloppet vilket återbetalas när fakturan betalats av kunden.

Vad kostar factoring?

Kostnaden för factoring beror på flera saker, vilket vi går igenom mer i detalj senare i artikeln. Nedan kan du dock läsa vad generella kostnader är för factoring.

Kostnad för fakturaköp

Kostnaden för fakturaköp är ofta runt 3 % av fakturans värde, men varierar mellan 1 – 5 %. Dessutom tillkommer det ofta en hanteringsavgift på 30 – 50 kronor för varje faktura. För en faktura på 10 000 kronor blir kostnaden alltså 300 kr (3 % av 10 000) + 50 kr = 350 kr.

Kostnad (ränta) för fakturabelåning

Kostnaden för att belåna en faktura är vanligtvis runt 2,5 % i månadsränta, men kan variera mellan 0,8 – 4 %. Kostnaden i kronor för en fakturabelåning på 10 000 kr är alltså vanligtvis runt 250 kr/månad En faktura med 2,5 % i månadsränta innebär en effektiv årsränta på ca 34,5 %.

Utöver dessa avgifter kan vissa factoringbolag även ta ut en årsavgift för användandet av dess factoringtjänster.

Detta påverkar kostnaden av factoring

  • Din kreditvärdighet

    Om du använder fakturaköp med regress blir ditt egna bolags kreditvärdighet viktigt eftersom att ni tar över skulden om fakturan inte betalas. Här värderas faktorer såsom hur länge företaget varit aktivt, omsättning och vinst, om bolaget eller någon företrädare har en betalningsanmärkning och om ni nyligen bytt ut styrelsen.

  • Din kunds kreditvärdighet

    Eftersom att det är din kund som skall betala in fakturabeloppet är kundens kreditvärdighet väldigt viktig. Om din kund är ett storbolag med god kreditvärdighet såsom t.ex. Volvo kan factoringbolaget ofta erbjuda fakturaköp utan regress.

  • Vilken typ av factoring du använder

    Den dyraste tjänsten är fakturaköp utan regress eftersom att factoringföretaget även åtar sig kreditrisken. Utöver det är fakturabelåning även något billigare än fakturaköp med regress.

  • Din relation med företaget

    Om du har en långvarig relation med ett factoringbolag som du säljer fakturor till och dessutom alltid betalar kan du ofta förhandla dig till en lägre avgift.

  • Säkerheter

    Har du möjlighet att ställa ytterligare säkerheter på fakturan såsom en företagsinteckning sjunker priset ytterligare hos de factoringföretag som godkänner dessa säkerheter.

Fördelar med factoring

  • Ökar likviditeten i ditt företag

  • Möjliggör att ge dina kunder längre kredittider

  • Möjlighet att överlämna kreditrisken

  • Mindre administration då factoringföretaget sköter fakturan

  • Flexibilitet i ekonomin

Nackdelar med factoring

  • Factoring är förhållandevis dyrt, och du får således inte betalt för hela beloppet på dina fakturor

  • Factoring kräver alltid en faktura som säkerhet för att få tillgång till en kredit. Tar du istället ett företagslån kan du låna större belopp utan att ställa ut dina egna kundfordringar.

Så fungerar factoring - steg för steg

Så här går det till att använda sig av ett factoringbolag.

  1. Teckna ett avtal: Inledningsvis behöver du teckna ett factoringavtal med en bank eller ett factoringbolag. I avtalet regleras bland annat avgifter och hur stor volym fakturor du kan belåna eller sälja.
  2. Utnyttja tjänsten på dina fakturor: Om du behöver likvida medel kan du välja att belåna, alternativt sälja fakturor. Du behöver inte använda factoring för alla dina fakturor, utan det går bra att endast göra det för enstaka fakturor vid behov.
  3. Ny faktura skickas till kunden: När du sålt eller belånat en faktura skickas det ut en ny faktura till kund för att notera kunden om att den nu skall betala fakturan till factoringbolaget istället för till dig.
  4. Dina pengar betalas ut: När försäljningen är slutförd betalas dina pengar ut. Vanligtvis sker betalningen redan inom 24 timmar.
  5. Din kund betalar factoringbolaget: När fakturan förfaller har förhoppningsvis din kund betalat factoringbolaget. Om betalning inte skett blir antingen du eller factoringföretaget tvungna att driva in skulden beroende på om försäljningen skett med eller utan regress.

Frågor & svar

Vilka fakturor kan man använda factoring för?

Kraven skiljer sig mellan olika bolag, men normalt är det att:

  • Både du och din kund som mottagit fakturan är kreditvärdiga
  • Fakturan inte är betald än
  • Fakturan ska inte betalas redan inom någon dag

Hur snabbt får man pengar av factoring?

Hur snabbt utbetalning sker skiljer sig mellan bolag och beroende på vilken tid på dygnet du ansöker om factoring. Normalt sker betalningen redan inom 24 timmar.

Påverkar factoring relationen med kunder?

Vår erfarenhet är att factoring har liten eller ingen påverkan på kundrelationerna. Den enda skillnaden för dina kunder är att de betalar in fakturan till en annan mottagare. I många fall är kunderna förstående över att du behöver förbättra din likviditet.

Samtidigt är i princip alla factoringbolagen väldigt trevliga i kommunikation med dina kunder för att bevara dina kundrelationer.

Vad är bäst av factoring, krediter och företagslån?

Det finansieringssätt som passar dig bäst beror på din verksamhet och ditt kapitalbehov. Behöver du endast frigöra kapital från dina fakturor är factoring med största sannolikhet bäst. Letar du efter ett större kapitaltillskott är det sannolikt bäst med ett traditionellt företagslån.

För de som letar efter regelbunden och spontan kapitaltillförsel är en företagskredit ett rimligt alternativ.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2023-01-18