Sidan innehåller annonser

Sefina Pantlån: Läs vår Recension (2024)

Sefina är en populär och anrik långivare som passar bra för de som fått avslag hos andra banker men behöver pengar. De beviljar i praktiken alla som ansöker under villkoret att man har något värdefullt att pantsätta.

Utbetalning kan dröja lite i och med deras manuella kontroll, men däremot går det inte att hamna hos inkasso eller kronofogden om man missköter sina betalningar.

Nackdelarna med Sefina är att lånet blir väldigt dyrt, samt att det är betydligt krångligare att låna via dem jämfört med en traditionell långivare som inte kräver någon säkerhet.

Läs hela recensionen

Sefina
 • Lånebelopp: 0 - 1 000 000 krFördel
 • Ränta: 27 - 59,4 %Fördel
 • Löptid: 1 mån - 20 år Fördel
Läs mer eller ansök på Sefina.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Sefina: Ganska bra, 4/5

 • Lånekostnad: betyg 4/5.
 • Beviljandegrad: betyg 5/5.
 • Utbetalning: betyg 3/5.
 • Kundservice: betyg 4/5.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Sefina: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 4/5
Lånekostnad4/5
Beviljandegrad5/5
Utbetalning3/5
Kundservice4/5

Lånekostnad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Sefina har inga dolda avgifter utöver ränta och en startavgift på 50 kr . Däremot är räntespannet brett och deras högsta ränta (59,4 %) är förhållandevis hög.

Beviljandegrad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Så länge du äger ett värdefullt föremål som kan pantsättas beviljas du. Därav är Sefina ett säkert kort om du fått nej på alla andra håll.

Utbetalning: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Även om de preliminärt kan värdera din pant online krävs alltid en manuell inspektion för att betala ut lånet. Det leder till att utbetalningen alltid dröjer ett par dagar eller åtminstone kräver ett besök i en av deras butiker.

Kundservice: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

I vår kontakt med Sefina visade de en exceptionellt hög nivå av kundservice. De erbjuder utöver kundservice på nätet besök i flera fysiska butiker, även på lördagar. I och med att de kräver en fysisk värdering av din värdesak sjunker däremot betyget något – processen är inte speciellt kundvänligt (men nödvändig).

Om Sefina Pantbank

Sefina Svensk Pantbelåning Aktiebolag är en svensk pantbank och har funnits sedan 1884. De har idag en stark närvaro online men finns även på i 13 orter, huvudsakligen i södra Sverige.

Deras affärsidé går ut på att erbjuda lån med pant som säkerhet för lånet. Det innebär att de kan erbjuda i stort sett vem som helst lån – så länge man har någon fysisk vara att ställa som pant.

Sefina Pantbank i korthet

 • Sefina är den största pantbanken i Sverige och har 100+ år erfarenhet av utlåning med pant som säkerhet.
 • De kan bevilja lån till de allra flesta, även de med skuld hos Kronofogden och de som behöver lån utan inkomst.
 • Du riskerar aldrig att öka på din skuld eller bli betalningsskyldig för ditt lån utöver panten hos Sefina.

Sefina anger själva på sin hemsida att många använder deras lån som en temporär lösning när de har ont om pengar. Enligt dem själva är det hela 85 % som löser ut sina varor igen.

Av de återstående är de många som på förhand bestämt sig för att låta varan gå till försäljning. Det är således vanligt att använda Sefina för att sälja värdesaker som t.ex. gamla guldsmycken.

 • De erbjuder ett lån som alltid beviljas om panten är tillräcklig.
 • Betala alltid samma månadsränta, den ändras aldrig under lånets löptid.
 • Låna från ett par hundralappar upp till miljontals kronor.

 

Läs mer på Sefina.se

Hur fungerar Sefina?

Sefina erbjuder ett så kallat pantlån. Det innebär att du kan låna med värdesaker och varor som säkerhet för lånet. Om du har svårt att beviljas andra typer av lån är kan Sefina därför vara ett bra alternativ för dig.

En stor fördel med denna typ av lån är att de inte kräver någon kreditupplysning. UC, Bisnode eller Creditsafe kopplas alltså inte in på något sätt. Din egna bank kommer heller varken se detta lån eller veta om att du belånat något.

Sefina godkänner skuld hos Kronofogden

Det är helt betydelselöst för Sefina huruvida du har andra skulder, saknar inkomst, har betalningsanmärkningar eller behöver låna med ett aktivt skuldsaldo hos kronofogden.

Eftersom de behåller den pantsatta egendomen är det den enda säkerhet som behövs för lånet.

Pantlån från Sefina

Hur mycket du kan låna beror enbart på vad ditt pantsatta föremål värderas till. Det finns ingen övre gräns hos Sefina, utan bedöms istället från fall till fall.

Återbetalningstiden är från start alltid upplagt på 1 mån till 20 år. Det betyder däremot inte att lånet måste vara återbetalt då. Istället förlängs lånet med ytterligare 3 månader varje gång du gör en inbetalning – även om betalningen endast är ränta.

Det innebär att du i praktiken kan ha ett pantlån från Sefina på obestämd tid så länge du månadsvis betalar ränta på lånet.

Om du inte betalar räntan kommer Sefina sälja ditt pantsätta föremål. Eventuell vinst i försäljningen får du tillbaka och vid eventuell förlust i försäljningen står de för kostnaden.

Vad kostar ett lån från Sefina?

Sefinas ränta beror på belopp och vilken butik du gör affärer med. Månadsräntan varierar därför i spannet 2,25 – 4,95 %, vilket innebär en ränta på 2759,4 %. Detta är en förhållandevis hög ränta, däremot tillkommer det inga övriga avgifter förutom en uppläggningsavgift på 50 kr.

Jämfört med andra SMSlån och snabblån är Sefina därför inte speciellt dyra. Tvärtom är det faktiskt ganska billiga om man endast vill låna mindre belopp på ett par tusenlappar under en kort period (då man slipper höga uppläggningsavgifter).

I och med att Sefina ger ut ett pantlån gäller pantbankslagen och inte konsumentkreditlagen för deras kredit. En stor fördel är att pantbankslagen förbjuder höjning av avgifter under lånetiden. På så sätt kan du vara säker på att ditt lån aldrig kommer bli dyrare än när du först tog det.

Sefinas krav

Sefina har låga krav. Om du uppfyller dessa krav kan du låna pengar:

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du måste ha en giltig legitimation.
 • Det pantsatta föremålet måste ägas av dig.

 

Läs mer på Sefina.se

 

Övriga förhållningsregler

Utöver ovan krav har de för närvarande en maxgräns på 25 000 kr för lån online. Det beror på att inget postbud för närvarande kan försäkra värdesaker på ett högre belopp än så. Vill du pantsätta dyrare föremål måste alltså besöka en av deras butiker.

Av förklarliga skäl kan du heller inte skicka hur stora föremål som helst till dem för att värderas. Vill du pantsätta något stort föremål behöver du kontakta Sefina för en individuell bedömning av storleken.

Sist men inte minst måste Sefina följa penningstvättslagen. Det innebär att du alltid måste kunna förklara var föremålet du pantsätter kommer ifrån. Enligt personal på Sefina fungerar detta även som ett skydd mot att få in stulna föremål.

Kreditbedömning

Hos Sefina slipper du en kreditupplysning helt och hållet. Därav har de ingen klassisk kreditbedömning – det enda som räknas är att du uppfyller deras grundkrav för att få låna.

Utbetalning från Sefina

Snabb utbetalning är en av Sefinas starkaste sidor vad gäller besök i deras fysiska butiker. Däremot tar det lite längre tid om du vill låna pengar online från Sefina.

Om du går till en fysisk butik kan du ofta få pengarna utbetalda inom 15 minuter efter du pantsatt din ägodel. Många av Sefinas butiker har öppet till fram till 18:00 på vardagar och ibland även på lördagar.

Om du istället gör en onlinevärdering får du ofta en preliminär värdering och belopp på vad du kan låna direkt. Däremot kräver samtliga pantsättningar att de också gör en fysisk inspektion. Därför måste du skicka in din värdesak till Sefina innan några pengar kan betalas ut.

Sefina erbjuder Direktutbetalning

Oavsett om går till en butik eller online kommer den faktiskt betalningen ske via tjänsten Trustly. Det innebär att du får lånebeloppet tillhanda ögonblickligen om du har konto hos SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken eller Danske Bank när säkerheten för lånet är kontrollerad av Sefinas personal.

Exempel på fler långivare med direktutbetalning

Även om du har möjlighet att få pengarna utbetalda snabbt i butik tar Sefinas pantlån längre tid om du lånar via nätet. Har du möjlighet att låna utan pant ger följande långivare svar direkt på skärmen, samt betalar ut pengar omedelbart till flera olika banker:

 • Ferratum: direkt utbetalning till alla storbanker (max 40 000 kr)
 • Lumify: omedelbara överföringar till storbankerna + Danske Bank
 • Mobillån: direkta överföringar under arbetstid till alla storbanker

Så ansöker du om ett lån från Sefina Pantbank

Att låna genom att pantsätta en ägodel är enkelt genom Sefina. Följ dessa steg för att ansöka:

 1. Välj om du är befintlig eller ny kund och logga in med BankID.

 2. Ladda upp en bild på föremålet du vill pantsätta.

 3. Invänta deras svar via chat eller mail och acceptera deras förslag.

 4. Posta in ditt föremål på angiven adress.

Så fort Sefina hunnit kontrollera skicket på din värdesak betalar de ut pengarna direkt till ditt konto. Ovan process kan även göras i en fysisk butik. I dessa fall kan du ta med föremålet direkt och få pengarna över disk om så önskas.

Frågor och svar

Kan Sefina neka mig ett lån?

I slutändan är det Sefina som bestämmer om ett lån kan beviljas. Däremot kommer de extremt sällan neka dig ett lån så länge du uppfyller kraven som nämns tidigare i artikeln.

I praktiken är det alltså i stort sett endast om de bedömer föremålet värdelöst eller misstänker brott som lånet nekas.

Kan jag använda guld som pant hos Sefina?

Ja, det är i särklass vanligast att pantsätta guld och smycken. Dessa varor är lätta för Sefina att sälja vidare och är oftast inget som är jätteviktiga i vardagen för den som lånar.

Är Sefina trygga?

Ja, Sefina är mycket trygga. Du tar inga risker när du pantsätter lån hos Sefina och kan räkna med att alltid kunna lösa ut varan du pantsatt.

Till skillnad från andra långivare står de däremot inte under tillsyn av Finansinspektionen. Istället är det länsstyrelsen i varje ort de är verksamma som överser deras verksamhet.

Det innebär i praktiken inga väsentliga skillnad för dig som låntagare. Däremot förändrar de spelreglerna för hur de kan prissätta sitt lån och hur de får marknadsföra sig.

Får jag dra av ränta på deklaration likt andra lån?

Ja, precis som för traditionella lån och krediter skickar Sefina information till Skattemyndigheten (inte banker eller UC) om dina räntebetalningar. På så vis får du i deklarationen avdrag med 30 % på den ränta du betalar.

Detaljerad information om Sefina

Information om Sefina
Utan UC
Ja, ingen kreditupplysning
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Ja, under öppettider
Till: Handelsbanken, Swedbank, Nordea, SEB och Danske Bank
Utbet. helger & kvällar
Ja, under öppettider
Till: Handelsbanken, Swedbank, Nordea, SEB och Danske Bank
Betyg hos Trustpilot
3.1 / 5 Trust pilot score 3.1 / 5
(4 omdömen)
Krav hos Sefina
Betalningsanmärkningar
Accepteras
×
Betalningsanmärkningar spelar ingen roll alls.
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
Ingen inkomst krävs
Lån som arbetslös
Ja
×
Sefina har inga krav på anställning eller inkomstform alls. Det är endast värdet av panten som utvärderas.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Är OK - krävs pant
Detaljer om Sefina
Ränta
27 - 59,4 %
Effektiv ränta
49,68 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
Uppläggningsavgift
50 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Sefina
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 40 % nominell ränta, 50 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 024 kr och effektiv ränta på 49,68 %. Totalt att betala blir 12 347 kr.