Lånea cover
Sidan innehåller annonser

Pantlån: Bästa Långivarna som tar emot Pant (2024)

Med ett pantlån kan du låna pengar utan att det tas någon kreditupplysning. Här på Lånea hittar du de bästa pantlånen där du kan belåna värdesaker upp till 100 % av marknadsvärdet.

Låna med pant hos Sefina Pantbank

Sefina är den största pantbanken i Sverige. Fördelarna med att låna hos Sefina är att de inte tar någon kreditupplysning. Därför kan du låna pengar helt utan inkomst och utan krav på fast anställning.

Du kan också beviljas lån trots betalningsanmärkningar eller skuld hos Kronofogden.

Ansök nu!

Vad är ett pantlån?

Ett pantlån är ett lån där du lämnar en värdesak som pant för lånet. Värdesaken fungerar som en säkerhet för att banken ska få tillbaka sina pengar och kan säljas om du inte betalar enligt avtal. Ett pantlån hos en pantbank går att få trots anmärkningar eller Kronofogdeskulder.

Bäst alternativ till pantlån

Pantlån kan i många fall vara krångliga att få utbetalda. Det beror på att processen att åka och lämna (eller skicka) ett föremål, få det värderat och sedan pengar utbetalda är omständig.

Som alternativ till pantlån är Lendo ett bra alternativ. Via Lendo kan du nämligen jämföra lån på 10 000600 000 kr från cirka 40 långivare och få svar direkt online. Via deras tjänst kan du på ett enkelt sätt säkerställa att du kan låna till bästa möjliga villkor.

Vanliga krav för pantlån

 • Du måste ha fyllt 18 år.
 • Du ska ha ett svenskt personnummer.
 • Du ska ha en giltig legitimation.
 • Föremålet som ska användas som säkerhet måste ägas av dig.

Vanliga egenskaper för pantlån

Tabell 1: Vanliga egenskaper för pantlån.
Belopp50 - 100 % av pantens värde
Återbetalningstid1 mån - 20 år
Ränta18 - 59,4 %
Uppläggningsavgift20 - 50 kr
Aviavgift0 - 45 kr
UtbetalningshastighetDirekt, under öppettider
KreditupplysningIngen kreditupplysning görs

Så fungerar det att låna med pant

Här nedan finner du information om hur det generellt sätt brukar gå till när du vill pantsätta ett föremål hos en pantbank.

Vanliga föremål att pantsätta

Du kan i princip pantsätta allt som har ett bra andrahandsvärde. Några exempel på vanliga saker som pantsätts är:

 • Mobiltelefoner
 • Konstverk
 • Smycken
 • Klockor
 • Guld eller andra metaller

Pantbanken värderar föremålet och lägger upp ett lån

I vissa fall går det bra att skicka in värdeföremål till pantbanken för värdering. Insändningen är dock begränsad eftersom inget postombud kan för tillfället försäkra saker med ett högre värde än 25 000 kr. Har du ett föremål som är värt mycket mer än så bör du besöka den fysiska butiken.

När du vill ta ett pantlån görs inte någon kreditupplysning, utan ditt föremål fungerar som en säkerhet för lånet.

Om lånet inte återbetalas säljs ditt föremål på auktion

Du skriver på ett avtal i samband med pantlånet. I avtalet framgår det när pengarna behöver vara återbetalda för att du ska få tillbaka ditt pantsatta föremål.

Om du inte betalar tillbaka lånet i tid kommer ditt föremål att säljas på auktion. Banken får på så sätt tillbaka de pengar som de lånat ut oavsett om du betalar lånet eller inte. Du riskerar därför aldrig att hamna hos Kronofogden när du tar ett pantlån.

Det är upp till dig om du vill betala tillbaka lånet för att återfå ditt föremål eller om du vill låta pantbanken sälja din värdesak. Om föremålet säljs på auktion för mer än vad det är värderat till får du ta del av överskottet.

Främsta skillnaden mellan pantlån och privatlån

Den främsta skillnaden mellan ett pantlån och ett privatlån är att privatlån är kopplat till personen som ansöker om ett lån. Ett pantlån är å andra sidan kopplat till värdeföremålet som används som säkerhet.

Ett privatlån är ett lån som du kan använda till vad du vill och som inte kräver någon säkerhet. Pengarna från ett pantlån kan du i och för sig också använda till vad du vill, men långivaren har ditt föremål som säkerhet för lånet.

Eftersom ett privatlån är utan säkerhet ställs det större krav på dig som låntagare. Faktorer såsom inkomst, utgifter, betalningsförmåga och kreditvärdighet är viktiga för privatlån men helt oviktiga för pantlån.

TIPS: Att tänka på innan du tar ett pantlån

När du vill ta ett lån genom att pantsätta en värdesak är det några saker som kan vara bra att tänka på:

 • Privatlån erbjuder ofta lägre ränta än pantlån.
 • Undvik att pantsätta saker du inte kan riskera att förlora.

Privatlån erbjuder ofta lägre ränta än pantlån

Ett pantlån kan vara fördelaktigt för mindre belopp och med en kort återbetalningstid. Vid högre belopp och en längre återbetalningstid blir räntan oftast hög. Genom att istället ta ett privatlån kan du i dessa fall låna pengar med lägre ränta och bättre villkor.

Undvik att pantsätta saker du inte kan riskera att förlora

Är det ett föremål som du absolut inte vill förlora ska du inte heller pantsätta det. Oförutsägbara händelser kan uppkomma och alla kan få betalningsproblem. Kan du inte betala tillbaka ditt lån i tid, kommer ditt föremål att säljas av pantbanken oavsett hur värdefullt det är för dig.

Exempel på populära pantlån

 • Sefina Pantbank: Pantlån upp till 100 % av föremålets värde.
 • Pantbanken: Erbjuder lån upp till 80 % av pantens värde.
 • Pantit: Digitala pantlån upp till 100 000 kr eller 80 % av värdet.
 • Aramia Pantbank: Pantbank i Stockholm med årsränta på 40 %.
 • Pantbanken Stampen: Pantbank i Växjö med pengar direkt i handen.

Frågor & svar

Hur mycket pengar kan jag låna hos en pantbank?

När du ska låna pengar hos en pantbank beror ditt beviljade lånebelopp på vad din värdesak blir värderad till och vilka villkor pantbanken erbjuder. Hos Sefina Pantbank kan du låna upp till det fulla andrahandsvärdet, medan Pantbanken Sverige endast erbjuder lån på 80 % av andrahandsvärdet.

Hur snabbt får man pengarna när man lånar med pant?

Under pantbankens öppettider får du pengarna utbetalda direkt. Det innebär att du kan låna pengar snabbt och enkeltäven på helger och kvällar.

Går det att få ett pantlån utan inkomst?

Ja, du kan få ett pantlån utan inkomst, eftersom det inte finns några krav på inkomst eller anställning.

Kan man låna pengar med pant utan kreditupplysning?

Ja, du kan med pant utan kreditupplysning eftersom din värdesak fungerar som säkerhet för lånet. Banken behöver därför inga uppgifter om din ekonomi för att kunna bevilja ett lån.

Kan man få ett pantlån med betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden?

Ja, det går att ta ett pantlån med betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. När du tar ett pantlån tas ingen kreditupplysning och pantbanken får därmed ingen information om dina eventuella anmärkningar och skulder. Därför är det också möjligt att låna pengar trots skulder hos Kronofogden.