Sidan innehåller annonser

Mobillåns kredit är ett SMS lån (snabblån) i form av en kontokredit som passar bra för låntagare med låg kreditvärdighet resulterat av till exempel sjukskrivning. Om du är i behov av en kredit med hyfsad beviljandegrad, saknar betalningsanmärkningar och är minst 20 år gammal kan Mobillåns kredit vara ett bra val för dig.

Om vi jämför Mobillåns kredit med andra SMS lån är deras kredit inte den bästa krediten på marknaden. Det finns flera SMS lån med både en lägre lånekostnad och en snabbare utbetalning än Mobillåns kredit.

Läs hela recensionen

Mobillån
 • Lånebelopp: 5 000 - 30 000 krFördel
 • Ränta: 39 %Fördel
 • Löptid: Flexibel kontokredit Fördel
Läs mer eller ansök på Mobillån.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Mobillån: Ganska bra, 3.3/5

Lånea anser att Mobillåns kredit allt sammantaget är ganska bra och de ges betyget 3,3 av 5. Det är ett betyg som liknar 3,41, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de SMS lån vi recenserat.

Vårt omdöme av Mobillån kredit är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 1.5/5. Mobillån erbjuder en kredit som är dyrare än många andra SMS lån. Krediten har en hög ränta, en uppläggningsavgift, en aviavgift samt en uttagsavgift (ej första uttaget).
 • Beviljandegrad: betyg 3.5/5. Mobillån erbjuder en kredit med relativt hög beviljandegrad, som kan erbjudas till dig som saknar fast anställning, är sjukskriven eller studerar.
 • Utbetalning: betyg 4/5. Mobillån har en automatisk direktutbetalning av deras kredit för befintliga kunder. Nya kunder genomgår däremot en manuell hantering-och utbetalningsprocess under deras öppettider.
 • Kundservice: betyg 4/5. Mobillån har öppet vardagar mellan 10.00–17.00 och lördagar mellan 10.00–13.00. Då finns de tillgängliga via mejl och telefon.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Mobillån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.3/5
Lånekostnad1.5/5
Beviljandegrad3.5/5
Utbetalning4/5
Kundservice4/5

Lånekostnad: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Mobillåns kredit är ganska dålig och krediten ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. Mobillåns kredit har en ränta på 39 %, vilket är högre än genomsnittsräntan för de SMS lån Lånea recenserat på 38,4 %.

Utöver en hög ränta har Mobillåns kredit även en uppläggningsavgift på 295 kr, en uttagsavgift på 150 kr (ej första uttaget) samt en aviavgift på 35 kr. Krediten definieras alltid som en högkostnadskredit. Om du är ute efter ett SMS lån med låg lånekostnad är Mobillåns SMS lån inte ett bra alternativ för dig.

I ett scenario där 10 000 kr lånas med Mobillåns kredit, återbetalas över 12 månader med en ränta på 39 %, en uppläggningsavgift på 295 kr och en aviseringsavgift på 35 kr har Mobillåns kredit en effektiv ränta på 66,52 %. Det är varken bra eller dåligt, eftersom det ligger i linje med medianen på 60,65 % för alla SMS lån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Mobillåns kredit är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Jämfört med andra SMS lån är det enkelt att bli beviljad kredit hos Mobillån. Mobillån tar inte UC (utan använder Bisnode) och de kan bevilja kredit till dig som är arbetslös, sjukskriven eller studerar (så länge du har en taxerad årsinkomst på 150 000 kr).

Vad som är negativt med Mobillåns kredit är att de inte kan bevilja kredit till dig som har betalningsanmärkningar. Om du har betalningsanmärkningar (oavsett hur gamla de är eller typ) och är i behov av ett SMS lån behöver du vända dig till en annan kreditgivare än Mobillån.

Utbetalning: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att utbetalningen av Mobillåns kredit är ganska bra och krediten ges i denna kategori betyget 4 av 5. Befintliga kunder har möjlighet att få en snabb utbetalning av krediten oavsett dag eller tid på dygnet, om kunden har bankkonto hos någon av storbankerna eller Danske Bank.

Som ny kund hos Mobillån kan du däremot inte dra fördel av direktutbetalning utanför deras öppettider eller beviljas kredit på högre lånebelopp (upp till 60 000 kr). Nya kunder genomgår både en manuell handläggnings- och utbetalningsprocess under deras öppettider samt har en kreditgräns på max 30 000 kr. Har du inte kredit hos Mobillån idag och är i behov av snabba pengar på ett högre belopp bör du välja ett annat SMS lån än Mobillåns kredit.

Kundservice: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att Mobillåns kundservice är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 4 av 5. Utöver att ha öppet under vardagar mellan 10.00–17.00 har Mobillån även öppet under lördagar mellan 10.00–13.00. Det särskiljer dem från de flesta andra kreditgivare som erbjuder SMS lån. Under samtliga timmar är Mobillåns kundservice tillgängliga via mejl och telefon.

Vad vi på Lånea anser är negativt med kundservicen hos Mobillån är att de inte är aktiva på sociala medier eller går att nå via en livechatt på hemsidan. Därigenom kan de vara svåra att nå jämfört med andra långivare, trots att de har generösa öppettider.

Vem är Mobillåns kredit bäst för?

Mobillåns kredit är bäst för dig som är minst 20 år gammal och har låg kreditvärdighet till följd av till exempel arbetslöshet, studier eller sjukskrivning. Mobillån har relativt enkla krav att uppfylla för inkomst och det spelar ingen roll om inkomsten kommer från förvärvsarbete, en A-kassa, Försäkringskassan eller CSN.

Omständigheter när Mobillåns kredit passar bra

Några omständigheter när Mobillåns kredit passar bra är om:

 • Du har svag kreditvärdighet. Du kan beviljas kredit hos Mobillån även om din kreditvärdighet är svag (så länge kreditvärdigheten inte är låg till följd av betalningsanmärkningar). Saknar du till exempel fast anställning och är i behov av pengar kan Mobillåns kredit vara ett bra alternativ för dig. Se: lån trots svag kreditvärdighet.
 • Du vill ta lån trots många UC-förfrågningar. Eftersom Mobillån inte tar UC (utan använder Bisnode) spelar det ingen roll hur många UC-förfrågningar du har när du ansöker om kredit hos Mobillån. Du kommer fortfarande ha samma förutsättningar för att beviljas deras kredit. Se: lån trots många UC förfrågningar.
 • Du har svårt att få lån hos andra långivare. Det är enklare att bli beviljad kredit hos Mobillån än hos många andra långivare. Om du har svårt att få lån hos andra långivare kan Mobillåns kredit passa bra för dig.
Läs mer på Mobillån.se

Vem är Mobillåns kredit dålig för?

Mobillåns kredit är dålig för dig som söker ett SMS lån med låg ränta och få avgifter. Krediten har en ränta på 39 %, en uppläggningsavgift på 295 kr och en aviavgift på 35 kr. Mobillåns kredit är dessutom ett dåligt val för dig med hög kreditvärdighet som inte är ute efter att låna pengar snabbt. I sådant fall bör du överväga att ansöka om privatlån, som ofta har bättre lånevillkor än SMS lån.

Exempel på alternativa lån om Mobillåns kredit inte passar dig

Förslag på andra SMS lån om Mobillåns kredit inte är rätt alternativ för dig:

 • Brixos kredit: kredit utan avgifter och med låg ränta. Brixo erbjuder en kontokredit med kreditgräns på mellan 3 00050 000 kr och en ränta på 28,95 %. Brixos kredit har inga avgifter utöver räntan.
 • Northmills kredit: kredit med UC och med låg ränta. Northmill erbjuder en kontokredit med ränta på 7,9–25,9 % och en kreditgräns på mellan 1 00050 000 kr. Northmills kredit betalas alltid ut automatisk dygnet runt till alla storbanker oavsett om du är ny eller befintlig kund.

Privatlån är ett alternativ vid hög kreditvärdighet

Privatlån erbjuder i normala fall lägre ränta och högre lånebelopp än SMS lån (såsom Mobillåns kredit). Det innebär att du potentiellt kan låna pengar till en lägre kostnad med privatlån än med SMS lån.

Nackdelen med privatlån är att de betalas ut långsammare än SMS lån, och att de är svårare att bli beviljade. För att bli beviljad ett privatlån krävs i regel högre kreditvärdighet än vad som krävs för att bli beviljad ett SMS lån.

Om du inte behöver pengar snabbt och har hög kreditvärdighet är det sannolikt att ett privatlån passar bättre för dig än Mobillåns kredit. Ha dock i åtanke att privatlån i regel har mellan 10 000–30 000 kronor som minsta lånebelopp. Det är mer än minimibeloppet för Mobillåns lägsta kreditgräns som är 5 000 kr och har ett lägsta uttagsbelopp på 1 000.

Se: privatlån.

Fördelar med Mobillåns kredit

De viktigaste fördelarna med Mobillåns kredit är:

 • Det är en kontokredit. Eftersom Mobillån erbjuder en kontokredit betalar du endast ränta för den delen av krediten du nyttjar. När krediten är återbetald kan du nyttja den på nytt igen. Att nyttja en kontokredit såsom en buffert kan vara väldigt fördelaktigt för dig som saknar en annan form av buffert.
 • Det är ett SMS lån utan UC. Mobillåns kredit använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC. Det betyder att du inte påverkar din kreditvärdighet hos UC, när du lånar pengar hos Mobillån. Se: SMSlån utan UC.
 • Utbetalning på helgen. Mobillån har utbetalning av deras kredit dygnet runt under helgen för befintliga kunder och på lördagar mellan 10.00–13.00 för nya kunder. Hos Mobillån kan du således få SMS lån på helger, vilket få andra långivare erbjuder.
 • Det är SMS lån med direkt utbetalning. Mobillån har direktutbetalning av deras kredit dygnet runt för befintliga kunder och under öppettider för nya kunder (till bankkonton hos en storbank eller Danske bank). Det är en fördel för dig som vill kunna ta SMSlån med direkt utbetalning.
 • Du kan beviljas lån med en låg inkomst. För att beviljas kredit hos Mobillån behöver du ha en deklarerad årsinkomst på 150 000 kr (12 500 kr/mån). Inkomsten kan komma ifrån en A-kassa, pension, eget företag, Försäkringskassan, löneutbetalning eller CSN. Se: lån med låg inkomst.
 • Det beviljar SMS lån till nästan alla. Det är enkelt att bli beviljad SMS lån (snabblån) hos Mobillån. De tar inte UC och kan bevilja kredit till dig som har en låg kreditvärdighet till följd av till exempel låg inkomst. Se: SMS lån till alla.
 • Ej krav på en fast anställning. Du kan beviljas kredit hos Mobillån även om du inte har en fast anställning. Du måste dock ha en taxerad årsinkomst på minst 150 000 kr och en regelbunden inkomst. Se: lån utan fast anställning.
 • Krediten har två betalningsfria månader. Mobillån erbjuder två betalningsfria månader per år för deras kredit. Det är en fördel för dig som behöver möjlighet till en flexibel återbetalning. Ett krav är att du max kan beviljas två stycken betalningsfria månader under en period av 12 månader.

Nackdelar med Mobillåns kredit

De viktigaste nackdelarna med Mobillåns kredit är:

 • Det är dyrt. Mobillåns kredit är dyrt för att vara ett SMS lån. Krediten har en ränta på 39 %, en uppläggningsavgift på 295 kr, en aviseringsavgift på 35 kr och en uttagsavgift på 150 kr (ej första uttaget). Det finns helt klart billigare SMS lån än Mobillån om lånekostnaden är viktig för dig.
 • Det är ej ett lån med svar direkt på skärmen. Hos Mobillån får du inte svar direkt på skärmen. Istället handlägger de alla låneansökningar manuellt under deras öppettider. Det bidrar till att det kan ta 1–2 dagar från att du ansöker om kredit, till att du får svar på din ansökan. Se: lån med svar direkt på skärmen.
 • Du nekas SMS lån om du har betalningsanmärkning. Om du ansöker om kredit hos Mobillån och har en betalningsanmärkning kommer din kreditansökan att nekas. Det gäller oavsett om du är ny eller befintlig kund hos Mobillån. Om du vill ansöka om kredit hos Mobillån och har en betalningsanmärkning behöver du vänta tills anmärkningen har försvunnit eller ansöka om kredit hos en annan långivare. Se: sms lån med anmärkningar.

Jämför Mobillåns kredit med andra SMS lån (snabblån)

Tabell 2: Mobillåns kredit i jämförelse med andra långivares SMS lån (snabblån).

Långivare Lånebelopp Ränta Låneas omdöme Direktutbetalning Utan UC Uppläggningsavgift Aviavgift Läs mer / ansök
Mobillån Mobillån 5 000-30 000 kr 39-39 %
3,3/5
Ja, under öppettider Ja, via Bisnode 295 kr 35 kr
Ferratum Ferratum 1 000-40 000 kr 43,5-43,5 %
4,8/5
Ja, dygnet runt Ja, via Creditsafe 0 kr 0 kr
Saldo Saldo 1 000-20 000 kr 19,5-39,5 %
4,6/5
Ja, dygnet runt Ja, via Bisnode 395 kr 0 kr

Vad särskiljer Mobillåns kredit från andra SMS lån?

Det som särskiljer Mobillåns kredit från andra SMS lån är att krediten är enkel att få och att den är extra förmånlig för dig som är befintlig kund. Befintliga kunder hos Mobillån kan få direktutbetalning av krediten dygnet runt till bankkonton hos samtliga storbanker och Danske Bank. Befintliga kunder har även en kreditgräns på 60 000 kr medan nya kunder max kan låna 30 000 kr kr hos Mobillån.

Med det sagt är det klokt att jämföra flera SMS lån innan du väljer vilket det som är bäst för dig.

Mobillåns kredit vs Ferratums kredit

Ferratums kontokredit har en ränta på 43,5 %, vilket är ungefär samma som Mobillåns kredit på 39 %. Ferratums kredit har inga övriga avgifter utöver räntan, vilket Mobillån har. Ferratum rapporterar dock beviljade krediter till UC, vilket Mobillån inte gör.

Inkomstkravet för Ferratums kredit är endast 2 000 kr/mån, medan Mobillåns kredit har inkomstkrav på 12 500 kr/mån. Ferratums kredit kan även beviljas till dig med betalningsanmärkningar.

Mobillåns kredit vs Saldos kredit

Saldo erbjuder en kontokredit såsom Mobillån men med lägre ränta på 19,5–39,5 % och en kreditgräns på 1 00020 000 kr. Saldo tar inte en ny kreditupplysning vid uttag och har direktutbetalning av deras kredit till bankkonton hos alla storbanker och Danske Bank oavsett om du är ny eller befintlig kund.

Till skillnad mot Mobillån kan Saldo bevilja kredit till dig som har betalningsanmärkningar. Mobillån kan däremot erbjuda två betalningsfria månader per år, vilket Saldo inte erbjuder.

Kundomdömen av Mobillåns kredit online

Mobillån är en del av moderbolaget Bliq AB och erbjuder en kontokredit som har funnits i flera år. Trots att krediten erbjudits under en lång period har den i skrivande stund, december 2022, endast recenserats av en handfull personer på Trustpilot. På Trustpilot har recensenterna gett Mobillåns kredit betyget 2,9 av 5, där 5 står för utmärkt.

Med anledning av att Mobillåns kredit idag (dec 2022) har så få recensioner på Trustpilot anser vi på Lånea att det inte går att med säkerhet återge vad Mobillåns kunder tycker om deras kredit.

Mobillåns krav

Mobillåns krav är att du ska:

 • vara minst 20 år
 • ha en deklarerad årsinkomst på minst 150 000 kronor
 • ej ha betalningsanmärkningar
 • ha varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år
 • ej ha skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Mobillåns krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Mobillån.

Se mer: vad krävs för att låna pengar?

Innan du ansöker om Mobillåns kredit

Innan du ansöker hos Mobillån bör du beakta detta:

 • Mobillåns grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Mobillåns grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Vilken kreditvärdighet du har. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån till lägre kostnad än Mobillån. Det enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet är genom en kreditupplysning. Se mer här: vad är min kreditvärdighet.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du inte har behov av att få tag på pengar direkt bör du utvärdera andra långivare än Mobillån. Ofta har långivare med mer rigorös och långsam kreditprövning lägre lånekostnader, vilket är bra om du vill låna billigare.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Mobillåns kredit

Så här gör du för att ansöka om Mobillåns kredit:

 1. Fyll i ditt personnummer, mobilnummer och välj belopp.

 2. Klicka på Ansök nu.

 3. Fyll i dina kontaktuppgifter och bankkontonummer.

 4. Fyll i dina ekonomiska uppgifter och ev. kompletterande uppgifter.

 5. Skicka in din låneansökan och identifiera dig med BankID.

 6. Du inväntar lånebesked och får ett automatisk besked via sms och mejl när din ansökan är behandlad.

 7. När din låneansökan är godkänd betalar Mobillån ut pengarna samma dag eller nästkommande bankdag.

Det går snabbt att ansöka om kredit hos Mobillån. Som befintlig kund hos Mobillån kan du ansöka om kredit och få krediten utbetald direkt till bankkonton hos storbanker samt Danske Bank dygnet runt.

Så har vi betygsatt Mobillåns kredit

Eftersom Mobillåns kredit tillhör kategorin SMS lån (snabblån) har vi baserat deras betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Låneas betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder SMS lån (snabblån).

Vi har betygsatt Mobillåns kredit enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 20 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Utbetalning: står för 30 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Mobillåns kredit såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi på Lånea har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat Mobillåns process för kreditbedömning. I bedömningen ingår hur snabbt de svarar på låneansökningar och betalar ut beviljade lån. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat långivarens öppettider och möjligheterna att kontakta Mobillån för personlig kundservice.

Frågor och svar

Vad kan Mobillåns kredit användas till?

Mobillån stället inget krav på att din kredit ska användas till ett specifikt ändamål. Du kan således använda krediten till ett valfritt ändamål, såsom en resa eller en renovering. Andra lån som kommer med säkerhet, såsom bolån eller vissa billån, har krav på sig att användas till ett specifikt ändamål.

Är det säkert att låna pengar hos Mobillån?

Ja, det är säkert att låna pengar hos Mobillån. Mobillån har licens från Finansinspektionen för att få låna ut pengar i Sverige och en SSL-krypterad anslutning i deras hantering av låneansökningar.

Vad kostar det att låna hos Mobillån?

Mobillån har en rörlig nominell ränta på 39 %, en uppläggningsavgift på 295 kr kronor, en uttagsavgift på 150 kr (ej första uttaget) och en aviavgift på 35 kronor. Mobillåns kredit klassificeras alltid som en högkostnadskredit, oavsett lånebelopp och löptid.

Vilka lån liknar Mobillåns kredit?

Andra lån som är helt identiska med Mobillåns kredit är Säkerfinans kredit och Snabbfinans kredit. Ett lån som är likt, men inte helt identiskt Mobillåns kontokredit är Tryggkredits SMS lån.

Detaljerad information om Mobillån

Information om Mobillån
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 2 h under kontorstid
Direktutbetalning
Ja, under öppettider
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Utbet. helger & kvällar
Ja, under öppettider
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Betyg hos Trustpilot
2.9 / 5 Trust pilot score 2.9 / 5
(2 omdömen)
Krav hos Mobillån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Mobillån godkänner inte betalningsanmärkningar under några omständigheter.
Ålderskrav
Minst 20 år
Inkomstkrav
12 500 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
Är den deklarerade inkomsten över 150 000 kr kan man i sällsynta fall bli beviljad som arbetslös. Att du har en inkomst på minst ca 12 tkr/mån verifieras via ditt kontoutdrag.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Mobillån
Ränta
39 %
Effektiv ränta
66,52 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
Uppläggningsavgift
295 kr
Aviavgift
35 kr
Uttagsavgift
0 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos Mobillån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
1 000 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Ja, via Creditsafe
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 39 % nominell ränta, 295 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 35 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 055 kr och effektiv ränta på 66,52 %. Totalt att betala blir 12 951 kr.