Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Sefina

Lånebelopp
0 - 1 000 000 kr
Låneperiod
1 mån - 20 år
Ränta
27 - 59,4 %
Ålderskrav
18 år
  • Tar ingen kreditupplysning
  • Skuld hos kronofogden OK
  • Tar emot pant
Information om Sefina
Utan UC
Ja, ingen kreditupplysning
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Ja, under öppettider
Till: Handelsbanken, Swedbank, Nordea, SEB och Danske Bank
Utbet. helger & kvällar
Ja, under öppettider
Till: Handelsbanken, Swedbank, Nordea, SEB och Danske Bank
 
Krav hos Sefina
Betalningsanmärkningar
×
Betalningsanmärkningar spelar ingen roll alls.
Accepteras
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
Ingen inkomst krävs
Lån som arbetslös
×
Sefina har inga krav på anställning eller inkomstform alls. Det är endast värdet av panten som utvärderas.
Ja
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Är OK - krävs pant
Detaljer om Sefina
Ränta
27 - 59,4 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
49,68 %
Uppläggningsavgift
50 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Sefina
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 40 % nominell ränta, 50 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 024 kr och effektiv ränta på 49,68 %. Totalt att betala blir 12 347 kr.

Vårt omdöme: 4/5

Sefina är en populär och anrik långivare som passar bra för de som fått avslag hos andra banker men behöver pengar. De beviljar i praktiken alla som ansöker under villkoret att man har något värdefullt att pantsätta.

Utbetalning kan dröja lite i och med deras manuella kontroll, men däremot går det inte att hamna hos inkasso eller kronofogden om man missköter sina betalningar.

Nackdelarna med Sefina är att lånet blir väldigt dyrt, samt att det är betydligt krångligare att låna via dem jämfört med en traditionell långivare som inte kräver någon säkerhet.

Lånekostnad

Sefina har inga dolda avgifter utöver ränta och en startavgift på 50 kr. Däremot är räntespannet brett och deras högsta ränta (59,4 %) är förhållandevis hög.

Beviljandegrad

Så länge du äger ett värdefullt föremål som kan pantsättas beviljas du. Därav är Sefina ett säkert kort om du fått nej på alla andra håll.

Utbetalning

Även om de preliminärt kan värdera din pant online krävs alltid en manuell inspektion för att betala ut lånet. Det leder till att utbetalningen alltid dröjer ett par dagar eller åtminstone kräver ett besök i en av deras butiker.

Kundservice

I vår kontakt med Sefina visade de en exceptionellt hög nivå av kundservice. De erbjuder utöver kundservice på nätet besök i flera fysiska butiker, även på lördagar. I och med att de kräver en fysisk värdering av din värdesak sjunker däremot betyget något – processen är inte speciellt kundvänligt (men nödvändig).

Frågor och svar

Kan Sefina neka mig ett lån?

I slutanändan är det Sefina som bestämmer om ett lån kan beviljas. Däremot kommer de extremt sällan neka dig ett lån så länge du uppfyller kraven som nämns tidigare i artikeln.

I praktiken är det alltså i stort sett endast om de bedömer föremålet värdelöst eller misstänker brott som lånet nekas.

Kan jag använda guld som pant hos Sefina?

Ja, det är i särklass vanligast att pantsätta guld och smycken. Dessa varor är lätta för Sefina att sälja vidare och är oftast inget som är jätteviktiga i vardagen för den som lånar.

Är Sefina trygga?

Ja, Sefina är mycket trygga. Du tar inga risker när du pantsätter lån hos Sefina och kan räkna med att alltid kunna lösa ut varan du pantsatt.

Till skillnad från andra långivare står de däremot inte under tillsyn av Finansinspektionen. Istället är det länsstyrelsen i varje ort de är verksamma som överser deras verksamhet.

Det innebär i praktiken inga väsentliga skillnad för dig som låntagare. Däremot förändrar de spelreglerna för hur de kan prissätta sitt lån och hur de får marknadsföra sig.

Får jag dra av ränta på deklaration likt andra lån?

Ja, precis som för traditionella lån och krediter skickar Sefina information till Skattemyndigheten (inte banker eller UC) om dina räntebetalningar. På så vis får du i deklarationen avdrag med 30 % på den ränta du betalar.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-03-02