Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Sefina

Lånebelopp
0 - 1 000 000 kr
Låneperiod
1 mån - 20 år
Ränta
27 - 59,4 %
Ålderskrav
18 år
  Information
  Utan UC
  Ja, ingen kreditupplysning
  Utbetalningstid
  Ja
  Till: Handelsbanken, Swedbank, Nordea, SEB och Danske Bank
  Utbet. helger & kvällar
  Ja, under öppettider
  Utbetalningstid
  Betyg hos Trustpilot
  -
  Krav
  Betalningsanmärkningar
  ×
  Betalningsanmärkningar spelar ingen roll alls.
  Accepteras
  Ålderskrav
  Minst 18 år
  Inkomstkrav
  Ingen inkomst krävs
  Anställningskrav
  Ja
  Detaljer
  Effektiv ränta
  %
  Uppläggningsavgift
  50 kr
  Aviavgift
  0 kr
  Erbjuder låneskydd
  Nej
  Betalningsfria månader
  Erbjuds ej
  Lånetyp
  Lån
  Företagstyp
  Långivare
  Ansökan
  Tillåter medsökande
  Nej
  Lån utan Bank-ID
  Ja
  Skuld hos kronofogden
  Är OK - krävs pant
  Registrerar lån hos UC
  Nej
  Svarar på ansökan
  Inom 24 h under kontorstid
  Samla befintliga lån
  Nej
  Det här är en högkostnadskredit
  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
  Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 40 % nominell ränta, 50 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 024 kr och effektiv ränta på 49,68 %. Totalt att betala blir 12 347 kr.

  Vårt omdöme: 4/5

  Sefina är en populär och anrik långivare som passar bra för de som fått avslag hos andra banker men behöver pengar. De beviljar i praktiken alla som ansöker under villkoret att man har något värdefullt att pantsätta.

  Utbetalning kan dröja lite i och med deras manuella kontroll, men däremot går det inte att hamna hos inkasso eller kronofogden om man missköter sina betalningar.

  Nackdelarna med Sefina är att lånet blir väldigt dyrt, samt att det är betydligt krångligare att låna via dem jämfört med en traditionell långivare som inte kräver någon säkerhet.

  Lånekostnad

  Sefina har inga dolda avgifter utöver ränta och en startavgift på 50 kr. Däremot är räntespannet brett och deras högsta ränta (59,4 %) är förhållandevis hög.

  Beviljandegrad

  Så länge du äger ett värdefullt föremål som kan pantsättas beviljas du. Därav är Sefina ett säkert kort om du fått nej på alla andra håll.

  Utbetalning

  Även om de preliminärt kan värdera din pant online krävs alltid en manuell inspektion för att betala ut lånet. Det leder till att utbetalningen alltid dröjer ett par dagar eller åtminstone kräver ett besök i en av deras butiker.

  Kundservice

  I vår kontakt med Sefina visade de en exceptionellt hög nivå av kundservice. De erbjuder utöver kundservice på nätet besök i flera fysiska butiker, även på lördagar. I och med att de kräver en fysisk värdering av din värdesak sjunker däremot betyget något – processen är inte speciellt kundvänligt (men nödvändig).

  Frågor och svar

  Kan Sefina neka mig ett lån?

  I slutanändan är det Sefina som bestämmer om ett lån kan beviljas. Däremot kommer de extremt sällan neka dig ett lån så länge du uppfyller kraven som nämns tidigare i artikeln.

  I praktiken är det alltså i stort sett endast om de bedömer föremålet värdelöst eller misstänker brott som lånet nekas.

  Kan jag använda guld som pant hos Sefina?

  Ja, det är i särklass vanligast att pantsätta guld och smycken. Dessa varor är lätta för Sefina att sälja vidare och är oftast inget som är jätteviktiga i vardagen för den som lånar.

  Är Sefina trygga?

  Ja, Sefina är mycket trygga. Du tar inga risker när du pantsätter lån hos Sefina och kan räkna med att alltid kunna lösa ut varan du pantsatt.

  Till skillnad från andra långivare står de däremot inte under tillsyn av Finansinspektionen. Istället är det länsstyrelsen i varje ort de är verksamma som överser deras verksamhet.

  Det innebär i praktiken inga väsentliga skillnad för dig som låntagare. Däremot förändrar de spelreglerna för hur de kan prissätta sitt lån och hur de får marknadsföra sig.

  Får jag dra av ränta på deklaration likt andra lån?

  Ja, precis som för traditionella lån och krediter skickar Sefina information till Skattemyndigheten (inte banker eller UC) om dina räntebetalningar. På så vis får du i deklarationen avdrag med 30 % på den ränta du betalar.