Sidan innehåller annonser

Monara erbjuder ett riktigt bra snabblån som inte är en högkostnadskredit, men samtidigt erbjuder direktutbetalning dygnet runt. De passar perfekt för dig som vill ha ett billigt lån snabbt.

Den största nedsidan med Monara är att dess beviljandegrad är lägre än hos många konkurrenter. Personer med svårt att få lån har därför större chans att bli beviljad hos andra aktörer.

Läs hela recensionen

Monara
 • Lånebelopp: 1 000 - 30 000 krFördel
 • Ränta: 26,5 %Fördel
 • Löptid: Flexibel kontokredit Fördel
Läs mer eller ansök på Monara.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Monara: Bra, 4.5/5

 • Lånekostnad: betyg 5/5.
 • Beviljandegrad: betyg 4/5.
 • Utbetalning: betyg 5/5.
 • Kundservice: betyg 4/5.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Monara: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 4.5/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad4/5
Utbetalning5/5
Kundservice4/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Monara ger inte ut en högkostnadskredit och utöver det fritt från dolda avgifter – även om det i högsta grad är ett “snabbt lån”.

Beviljandegrad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Deras förmånliga villkor och automatiserade process kan ibland komma på bekostnad av beviljandegrad. Många, men inte alla, av de som ansöker beviljas en kredit.

Utbetalning: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Automatiska kreditbeslut och direktutbetalning till de flesta storbankerna. Monara får enkelt full pott vad gäller utbetalningsrutiner.

Kundservice: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Monara har en mycket professionell kundservice som kan svara på alla dina frågor. Öppettiderna kunde däremot vara bättre.

Om Monara

Monara drivs av det svenska bolaget BSA Finance AB och grundades 2018. Deras affärsidé är att tillhandahålla en flexibel kontokredit utan UC med rimliga villkor för regelbunden användning i vardagen. De själva beskriver det som en “buffertkredit” eller en “förlängd plånbok, redo att användas när den behövs”.

Monara i korthet

 • Monara är perfekt för dig som sporadiskt behöver låna pengar för att täcka oförutsedda kostnader.
 • Få ett beviljat kreditutrymme upp till 30 000 kr och slippa samtidigt en kreditupplysning hos UC.
 • Ger svar inom ett par sekunder efter ansökan och betalar ut inom ett par minuter till de flesta banker – 24/7 även på helger och nätter!

Monara är en automatiserad tjänst där idén är att du ska kunna låna när du vill, oavsett helgdag eller tid på dygnet. Därmed kan de hålla nere sina handläggningskostnader och du som kund kan få pengarna till kontot snabbare.

 • Är en av de snabbare kreditgivarna i Sverige
 • Ger snabba svar
 • Flexibel betalning

 

Läs mer på Monara.se

Hur fungerar en kredit hos Monara?

När du söker lån hos Monara kan du välja en kreditgräns från 1 000 till 30 000 kr. De erbjuder en så kallad kontokredit, vilket innebär att du likt ett kreditkort att ta ut pengar, betala av och sedan nyttja ditt beviljade kreditutrymme igen-och-igen. Det kostar således inget att ha en aktiv kredit så länge du inte plockat ut några pengar.

Ingen förutbestämd avbetalningsplan

De faktum att Monara är en kontokredit innebär även att det inte finns någon förutbestämd avbetalningsplan. Deras betalningsplan medger en minsta betalning beroende på hur stor din nuvarande skuld är. Minst måste du betala 250 kr per månad (nyttjad kredit 0 – 5 tkr) och som mest 1500 kr (för nyttjat kreditutrymme på 25 – 30 tkr).

Mina sidor och avbetalning

Hur stort belopp du har tagit ut och hur mycket du har tillgodo kan du enkelt se genom att logga in på Mina Sidor på Monara.se. Det minsta möjliga beloppet dras via autogiro från ditt bankkonto. Utöver det kan du kostnadsfritt betala in extra för att minska ner skulden snabbare.

Så mycket kostar en kontokredit från Monara

Monara erbjuder en rörlig ränta på 26,5 %, vilket innebär att räntan kan ändras marginellt om det generella ränteläget i Sverige ändras. Utöver räntekostnad har Monara inga övriga kostnader, vilket är sällsynt med hänsyn till att det trots allt är ett snabblån.

Jämfört med andra konkurrenter tar Monara inte ut någon uppläggningsavgift, administrationsavgift eller uttagsavgift, vilket medför att deras kredit blir billig med tanke på hur ofta den beviljas. Den är heller inte vad man kallar en högkostnadskredit, på så vis är Monaras kredit ett förhållandevis schysst lån.

Kostnadsexempel

Tabell 1 är ett ungefärligt exempel och avviker från ett verkligt scenario.

Tabell 1: Så här mycket kan det kosta att låna pengar av Monara.
Lånebelopp10 000 kr20 000 kr30 000 kr
ÅterbetalningstidCa 3,5 årCa 5 årCa 6 år
Ränta26,5 %26,5 %26,5 %
Uppläggningsavgift0 kr0 kr0 kr
Avi-avgift0 kr0 kr0 kr
Månadsbetalning250 till 500 kr250 till 1000 kr250 till 1500 kr
Totalkostnad3 966 kr9 779 kr16 951 kr

Monaras krav

Monara har inte speciellt högt ställda krav, men varje ansökan går igenom en automatiskt kreditprövning där din återbetalningsförmåga bedöms.

För att kunna beviljas deras revolverande kredit måste du uppfylla följande krav:

 • Du är mellan 20 till 65 år gammal
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har inga betalningsanmärkningar
 • Du är fri från skuld hos KFM

Därtill framhåller Monara att det är viktigt att du har en stadig inkomst. Något som de i framtiden automatiskt kommer stämma av med data från källor som t.ex. Tink, Kreditz eller Instantor.

 

Läs mer på Monara.se

Kreditbedömning

Hos Monara kan du låna pengar och få svar direkt, i en absolut majoritet av fallen är deras kreditprövning nämligen helt och hållet automatiserad. Således får de flesta svar direkt på skärmen ett par sekunder efter ansökan. Således vet du direkt om du kan beviljas deras kontokredit bara ett par sekunder efter du ansökt.

Dessa är de möjliga besked du kan få av Monara:

 • Sökt kreditutrymme beviljas helt
 • Sökt kreditutrymme beviljas delvis
 • Sökt kreditutrymme beviljas mot kompletteringar (ytterst sällsynt)
 • Avslag

Kompletteringar kan krävas i enskilda fall

Som ovan nämnt krävs det i ett fåtal fall att du laddar upp din senaste lönespecifikation för att beviljas. Detta sker i regel när du angivit en inkomst som är markant högre än vad du deklarerat föregående period, samtidigt som du är på gränsen att kunna beviljas ett kreditkonto överhuvudtaget.

I dessa fall måste du tyvärr vänta på att de ska handlägga ärendet under sina kontorstider innan du kan signera avtalet och få pengarna utbetalda.

Så bedömer Monara din kreditvärdighet

Likt många av sina konkurrenter använder Monara Bisnode för att hämta in information om dig. Enligt dem själva är detta i huvudsak för att kontrollera saker som boendeform, antal barn, om du är bosatt i Sverige eller har betalningsanmärkningar. De kontrollerar delvis dessa uppgifter mot vad du anger i ansökan.

Ny kreditprövning vid uttag och höjning av kreditgräns

Det är kutym att låneaktörer gör ytterligare en kreditprövning om du vill utöka din kreditgräns eller göra ett uttag. Detta gäller även för Monara, vilket innebär ytterligare en kreditupplysning och en automatiserad koll av din ekonomi.

Utbetalning från Monara

Monara är en av de aktörer som erbjuder lån med snabb utbetalning till ditt konto. Utöver svar snabbt svar arbetar de även med utbetalningstjänsten Trustly. Det innebär att överföringar till ditt bankkonto endast tar ett par minuter efter du signerat låneavtalet. Det beror dock på vilken bank du har konto hos.

Om du är bankkund hos Nordea, SEB, Swedbank, Handelsbanken eller Danske Bank är utbetalningar ögonblickliga efter uttag.

För alla de andra (mindre) bankerna dröjer däremot pengarna från Monara upp till en bankdag. Notera att uttag på förmiddagen ofta kan komma in på eftermiddagen samma dag ändå.

Så ansöker du om en kontokredit från Monara

Monara har en ytterst lättsam ansökningsprocess. Innan du ansöker är det dock viktigt att du stämmer av deras krav och att du uppfyller dessa.

Gör såhär för att ansöka hos Monara:

 1. Ange ditt personnummer och välj bankkonto dit du önskar ta ut pengarna.

 2. Ange information om dig, ditt hushåll och obligatorisk information som de i egenskap av kreditgivare måste ta in.

 3. Kontrollera uppgifterna och bekräfta ansökan med BankID.

Inom ett par sekunder får du svar på skärmen om krediten kan beviljas. Om du godkänns som kund kan avtalet signeras direkt och du får pengarna inom ett par minuter.

Frågor och svar

Vad sägs om Monara online?

På platser såsom Lånforum och Flashback har Monara ett gott omdöme. Vissa påpekar att det kan vara svårt att beviljas och hänvisar till att ett Bisnode-betyg på minst 5 krävs, vilket i sammanhanget är högt.

Tar Monara en UC på mig vid ansökan?

Nej, Monara gör ingen kreditupplysning via UC vid ansökan. De använder istället Bisnode, där förvisso tidigare kreditupplysningar har en negativ påverkan på din kreditvärdighet.

Hur snabbt får jag pengarna på kontot?

Från påbörjad ansökan till pengarna på kontot tar oftast under 15 minuter med Monara förutsatt att du beviljas.

Är Monara en säker låneaktör?

Ja, trots att de är förhållandevis nya står de under tillsyn av Finansinspektionen och har uppvisat ett väldigt professionellt bemötande i samband med vår recension av företaget.

Hur loggar jag in på Monara?

Gå till Monara.se och tryck på “Logga in” i deras meny. Ange därefter ditt personnummer och signera med BankID.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Monara

Lånebelopp
1 000 - 30 000 kr
Låneperiod
1 mån - 6 år
Ränta
26,5 %
Ålderskrav
20 år
 • Låg ränta & 0 dolda avgifter
 • Svar direkt - dygnet runt
 • Direkt utbetalning (24/7)
Information om Monara
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja, dygnet runt
Till: SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Swedbank
Utbet. helger & kvällar
Ja, dygnet runt
Till: SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Swedbank
 
Krav hos Monara
Betalningsanmärkningar
×
Monara godkänner aldrig sökande med betalningsanmärkningar.
Accepteras ej
Ålderskrav
20 - 65 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
×
För att bli beviljad ett lån hos Monara behöver du inkomst från arbete, företag eller pension.
Nej
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Monara
Ränta
26,5 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
29,97 %
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Uttagsavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Monara
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
1 000 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Nej
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 26,5 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 958 kr och effektiv ränta på 29,97 %. Totalt att betala blir 11 493 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2023-02-24

Detaljerad information om Monara

Information om Monara
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja, dygnet runt
Till: SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Swedbank
Utbet. helger & kvällar
Ja, dygnet runt
Till: SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Swedbank
 
Krav hos Monara
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Monara godkänner aldrig sökande med betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
20 - 65 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Nej
×
För att bli beviljad ett lån hos Monara behöver du inkomst från arbete, företag eller pension.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Monara
Ränta
26,5 %
Effektiv ränta
29,97 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Uttagsavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Monara
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
1 000 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Nej
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 26,5 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 958 kr och effektiv ränta på 29,97 %. Totalt att betala blir 11 493 kr.