Sidan innehåller annonser

Banky lån: Recension 2024

Bankys lån är ett lån som passar för låntagare med låg kreditvärdighet och som har en borgensman med hög kreditvärdighet. Det är okej om du har betalningsanmärkningar, du måste däremot vara minst 20 år gammal och ha någon form av anställning eller en pension. Om du har svårt att beviljas snabblån eller privatlån och kan få stöd av en godkänd borgensman (ett krav hos Banky) är Bankys lån utmärkt för dig.

I recensionen har vi jämfört Bankys lån med SMS lån och snabblån, även fast Bankys lån ur många aspekter är ett privatlån.

Läs hela recensionen

Banky
 • Lånebelopp: 20 000 - 150 000 krFördel
 • Ränta: 29 %Fördel
 • Löptid: 2 - 12 år Fördel
Ansök nu
Läs mer eller ansök på Banky.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Banky: Ganska bra, 3.5/5

Lånea anser att Bankys lån allt sammantaget är ganska bra och ges betyget 3,5 av 5. Deras betyg är nära 3,41, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de SMS lån vi recenserat.

Vårt omdöme av Bankys lån är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. Bankys lån har en låg ränta jämfört med snabblån, och saknar andra avgifter utöver räntan.
 • Beviljandegrad: betyg 3.5/5. Banky har en hög beviljandegrad för de som ansöker om lån. Det förutsätter dock att den sökande har en godkänd borgensman med god kreditvärdighet.
 • Utbetalning: betyg 2.5/5. Banky ger ett preliminärt besked direkt på skärmen, däremot erbjuder Banky inte direktutbetalning av deras kredit.
 • Kundservice: betyg 3/5. Banky kan nås via telefon måndag–torsdag mellan 10.00–17.00 samt via mejl under vardagar mellan 09.00–18.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Läs mer på Banky.se

Omdöme av Banky: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.5/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad3.5/5
Utbetalning2.5/5
Kundservice3/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för Bankys lån är enastående och ges i denna kategori betyget 5 av 5. Bankys lån är billigt jämfört med snabblån. Lånet har en ränta på 29  % och saknar avgifter utöver räntan (såsom uppläggningsavgift eller aviavgift). Om du söker ett lån som beviljas många med låg lånekostnad är Bankys lån ett perfekt val.

Bankys lån kan aldrig klassificeras som en högkostnadskredit, oavsett lånebelopp eller löptid. Det existerar dock många privatlån med lägre lånekostnad för den som kan beviljas ett privatlån.

I ett scenario där 20 000 kr lånas med Bankys lån, återbetalas över 48 månader med en ränta på 29 % har Bankys lån en effektiv ränta på 33,18 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 60,65 % för alla SMS lån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Bankys lån är ganska bra och ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Det som påverkar Bankys beviljandegrad positivt är att de inte tar UC, de kan bevilja dig lån även om du har betalningsanmärkningar och de ställer endast krav på en årsinkomst på 120 000 kronor (10 000 kr per månad). Banky har inga specifika krav gällande antal anmärkningar, hur gamla de får vara eller typ av anmärkning (A-mål eller E-mål).

Vad som är negativt med Bankys beviljandegrad är att du endast kan beviljas lån om du har en godkänd borgensman. Om du har en borgensman med god kreditvärdighet är det förhållandevis enkelt att beviljas lån hos Banky. Har du däremot inte en borgensman kommer du inte beviljas lån hos Banky.

Utbetalning: Mediokert, 2.5/5

review-star-full review-star-full review-star-half review-star review-star

Lånea anser att utbetalningen av Bankys lån är medioker och ges i denna kategori betyget 2,5 av 5. Vad som är bra med Banky är att de erbjuder ett preliminärt besked direkt på skärmen och betalar tidigast ut ett lån 24 timmar därefter.

Det negativa med utbetalningen av Bankys lån jämfört med snabblån tar förhållandevis lång tid att få utbetalt. Banky erbjuder inte direktutbetalning till bankkonton hos någon av storbankerna, eller utbetalning under kvällar och helger. Alla låneansökningar handläggs manuellt under deras öppettider. Om du söker ett lån som betalas ut snabbt är Bankys lån inte rätt alternativ för dig.

Kundservice: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att Bankys kundservice är medioker och ges i denna kategori betyget 3 av 5. Banky är förhållandevis enkla att nå. De finns tillgängliga via telefon måndag–torsdag mellan 10.00–17.00 samt via mejl under vardagar mellan 09.00–18.00.

Vad som är negativt med Bankys kundservice är att de inte finns tillgängliga via sociala medier eller i en livechatt. Vi på Lånea har dock testat att nå dem via mejlen och (precis som de själva skriver på hemsidan) fick vi snabbt kontakt där. Vid kontakt över telefon fick vi dessutom ett ovanligt trevligt och pedagogiskt bemötande.

Vem är Bankys lån bäst för?

Bankys lån är bäst för dig som vill ta ett lån på ett relativt högt lånebelopp med tanke på riskprofil (upp till 150 000 kr), har en låg kreditvärdighet samt har en borgensman med god kreditvärdighet. Om du har nekats lån hos andra långivare och har möjlighet att få stöd av en borgensman är Bankys lån ett perfekt alternativ för dig.

Omständigheter när Bankys lån passar bra

Några omständigheter när Bankys lån passar bra är om:

 • Du har många UC-förfrågningar. Banky använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC. Det betyder att dina chanser att beviljas lån hos Banky inte påverkas av om du har flera UC-förfrågningar. Se: få lån trots många UC.
 • Om du vill ta lån trots en dålig kreditvärdighet. Banky kan bevilja dig lån även om du har låg kreditvärdighet, så länge din borgensman godkänns som borgensman av Banky. Din borgensman ska bland annat äga en bostad, vara minst 25 år gammal och ha en historik av att sköta sin ekonomi. Se: lån trots dålig kreditvärdighet.
 • Du söker ett billigare alternativ än dyra SMS lån. Bankys lån är billigare än de flesta SMSlånen (snabblånen). Om du vill låna pengar till så låg lånekostnad som möjligt (och har en borgensman) är Bankys lån ett utmärkt val. Om Bankys lån skulle jämföras med snabblån, är det ett av de billigaste snabblånen som erbjuds i Sverige idag.
 • Du har svårt för att beviljas lån hos andra långivare. Om du har en borgensman med god kreditvärdighet kan du beviljas lån hos Banky även om du har svårt att beviljas lån hos andra långivare (till följd av till exempel flera betalningsanmärkningar). Har du tidigare haft svårt att få lån, men kan få stöd av en borgensman är Bankys lån ett bra alternativ.
Läs mer på Banky.se

Vem är Bankys lån dåligt för?

Bankys lån är dåligt för dig som vill ta ett SMS lån och få tillgång till pengarna snabbt. Det beror på att Banky handlägger låneansökningar manuellt och inte erbjuder direktutbetalning till bankkonton hos någon av storbankerna. Bankys lån är även ett dåligt val för dig som inte kan få stöd av en borgensman som kan uppfylla de krav som Banky ställer, eftersom, det är ett krav för att beviljas deras lån.

Exempel på alternativa lån om Bankys lån inte passar dig

Förslag på andra SMS lån om Bankys lån inte är rätt alternativ för dig:

 • Fairlos kredit: flexibel kredit med lägre ränta än Bankys lån. Fairlo erbjuder en kontokredit utan UC med en ränta på 20–29 % och en kreditgräns på mellan 10 00070 000. Krediten har inget krav på borgensman.
 • Klara lån: lån med hög beviljandegrad och högre lånebelopp än Bankys lån. Klara lån erbjuder en ränta mellan 9,84–40,5 % och lånebelopp på mellan 1 000150 000 kr. Till skillnad mot Banky har Klara ej krav på en borgensman.
 • Nstart lån: lån med medsökande istället för borgensman. Hos Nstart kan du låna upp till 500 000 kronor, även med skulder hos kronofogden eller betalningsanmärkningar. Har du en medsökande (som saknar anmärkning) kan du låna hos Nstart, även om du som huvudlåntagare har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Nstart lån har en lägre ränta än Bankys lån på 17,8–27,95 %.

Privatlån är ett alternativ vid hög kreditvärdighet

Privatlån har i normala fall lägre ränta och högre lånebelopp än vad Bankys lån erbjuder. Banky marknadsför sitt lån som ett privatlån, men har vissa lånevillkor, särskilt räntan, som mer ligger i linje med snabblån än privatlån.

Nackdelen med privatlån är att de i regel har högre krav för att bevilja lån än vad Banky har. En viktig skillnad är till exempel att de flesta privatlån varken kräver eller godtar en borgensman. Det krävs relativt hög kreditvärdighet, och möjligt att bli beviljad lån utan borgensman för att ta ett traditionellt privatlån.
Om du har hög kreditvärdighet, inte har några betalningsanmärkningar och behöver låna mer än 150 000 kronor är det sannolikt att ett privatlån passar bättre för dig än Bankys lån. Se: låna privatlån.

Fördelar med Bankys lån

De viktigaste fördelarna med Bankys lån är:

 • Det är ett lån utan UC. Banky använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC. Det betyder att du (eller din borgensman) inte belastar er kreditvärdighet när ni ansöker om lån hos Banky. Se: alla lån som finns utan UC.
 • Du kan få lån trots att du har betalningsanmärkning. Banky godkänner att du har betalningsanmärkningar när du ansöker om deras lån, så länge du och din borgensman har en god betalningsförmåga. Det är en fördel för dig som vill ta lån trots betalningsanmärkning.
 • Det har jämfört med snabblån låg ränta. Bankys lån har en låg ränta jämfört med snabblån (29 %). Det är en fördel för dig som vill ta lån på belopp över 20 000 kr och samtidigt minimera din lånekostnad. Se: snabblån med låg ränta.
 • Det kan beviljas trots en låg inkomst. Banky har ett förhållandevis lågt krav på inkomst för att bevilja lån, så länge din borgensman godkänns av Banky. För att beviljas deras lån behöver du endast ha en årsinkomst på 120 000 kr (10 000 kr/mån). Därför är Bankys lån ett bra alternativ för dig som har en borgensman och vill ta lån trots en låg inkomst.
 • Det beviljas utifrån en aktuell betalningsförmåga. Eftersom Banky lägger extra stor tonvikt vid betalningsförmåga (och inte betalningshistorik) kan även du med låg kreditvärdighet tack vare stöd av en borgensman beviljas snabblån på ett högt belopp och till en låg ränta. Det är i princip omöjligt hos andra långivare.

Nackdelar med Bankys lån

De viktigaste nackdelarna med Bankys lån är:

 • Det är ett lån som ej har direkt utbetalning. Till skillnad mot många SMS- och snabblån erbjuder Bankys lån inte direktutbetalning till bankkonton hos någon av storbankerna. Handläggningen av deras lån sker till största delen även manuellt. Det betyder att det i regel tar minst 24 timmar innan ett beviljat lån kan utbetalas. Se: lån med direkt utbetalning
 • Det är ett lån som ej kan betalas ut under helger. Bankys lån har en manuell handläggningsprocess och de har endast öppet under vardagar. Det betyder att Banky varken betalar ut lån automatiskt under vardagar eller under helger. Om du söker ett lån med utbetalning helger finns det bättre alternativ än Bankys lån.
 • Det är ett borgenslån. För att beviljas lån hos Banky krävs det att du har stöd av en borgensman som Banky godkänner. Utan en borgensman kommer de inte bevilja dig lån, trots att du uppfyller deras övriga krav för ett beviljande. Se: borgenslån.

Jämför Bankys lån med andra lån

Tabell 2: Bankys lån i jämförelse med andra lån.

Långivare Lånebelopp Ränta Låneas omdöme Direktutbetalning Utan UC Uppläggningsavgift Aviavgift Läs mer / ansök
Banky Banky 20 000-150 000 kr 29-29 %
3,5/5
Nej Ja, via Bisnode 0 kr 0 kr
Nstart Samlingslån Nstart Samlingslån 30 000-500 000 kr 17,8-27,95 %
3/5
Nej Nej 995 kr 29 kr
Northmill Northmill 1 000-50 000 kr 7,9-25,9 %
4,8/5
Ja, under öppettider Nej 0 kr 19 kr

Se mer: jämför lån.

Vad särskiljer Bankys lån från andra lån?

Det som särskiljer Bankys lån från andra lån är huvudsakligen att Banky kräver en godkänd borgensman för att bevilja en låneansökan. Du kommer inte beviljas lån hos Banky om du inte har en borgensman. Fördelen för dig som har en borgensman som godkänns, är att du får låna pengar till en låg ränta och utan andra avgifter. Det gäller även om du själv har en låg kreditvärdighet.

Med det sagt är det klokt att jämföra flera privatlån och snabblån innan du väljer vilket det som är bäst för dig.

Bankys lån vs Nstarts lån

Nstart erbjuder ett privatlån på lånebelopp upp till 500 000 kronor, vilket är mer än maxbeloppet på 150 000 kronor hos Banky. Räntan hos Nstarts lån är mellan 17,8–27,95 %, vilket är lägre än räntan på Bankys lån som är 29 %. Hos Nstart kan du låna utan borgensman eller medsökande även om du har betalningsanmärkningar, vilket inte går hos Banky. Däremot behövs en medsökande (alltså ingen borgensman) om du vill låna mer än din årsinkomst eller om du har skulder hos Kronofogden hos Nstart.

Nstart har dock lägre beviljandegrad, högre krav på huvudlåntagaren än Banky, och högre krav på medsökande än vad Banky har på borgensman.

Bankys lån vs Northmills kredit

Northmill erbjuder inte ett lån såsom Banky, utan en flexibel kontokredit. Northmills kredit har en lägre ränta än Bankys lån på 7,9–25,9 %, men även en lägre kreditgräns på 1 00050 000 kr.

Banky använder inte UC vid en låneansökan vilket Northmill gör. Båda långivarna nekar alla låneansökningar från låntagare som är arbetslösa. Den huvudsakliga skillnaden mellan dem båda (och vad som påverkar dig som låntagare mest) är att Northmill inte har krav på en borgensman.

Bankys lån vs Brixos kredit

Till skillnad mot Bankys lån erbjuder Brixo en flexibel kontokredit, som precis som Bankys lån tas utan UC. Brixos kredit har ungefär samma ränta som Bankys lån på 28,95 %, men en lägre kreditgräns (3 00050 000 kr) än vad Bankys maximala lånebelopp.

Du kan låna pengar via både Banky och Brixo utan att betala avgifter utöver ränta. Brixos kredit kan till skillnad mot Bankys lån beviljas till dig som är arbetslös eller studerar. Brixo har inte heller ett krav på en borgensman.

Kundomdömen av Bankys lån online

Banky är ett nytt konsumentkreditinstitut på kreditmarknaden. Det betyder att det endast finns ett begränsat antal recensioner av Bankys lån online. På Trustpilot har Bankys lån fått betyget 4,3 av 5.

Betyget 4,3 av 5 möjliga stjärnor baseras på Bankys trevliga bemötande, snabba handläggning och välvilja i deras samtal ut mot kund. Vi på Lånea kan i allra högsta grad hålla med om ovanstående recensenter som lovordar Bankys kundservice.

Som det ser ut i dagsläget (december 2022) har Bankys lån inga negativa omdömen på Trustpilot.

Bankys krav

Bankys krav är att du ska:

 • vara minst 20 år gammal
 • vara folkbokförd i Sverige på en fysisk adress (ej box-adress)
 • ha giltiga kontaktuppgifter
 • ha en inkomst före skatt på minst 10 000 kr/mån (årsinkomst på 120 000 kr)
 • ej vara student eller arbetslös
 • ej ha skulder hos Kronofogden
 • ha en borgensman som uppfyller Bankys krav för godkännande.

Om du inte uppfyller Bankys krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Banky.

Bankys krav för att godkänna en borgensman

För att godkänna en borgensman kräver Banky att borgensmannen är minst 25 år gammal och max 75 år gammal när lånet är återbetalt. Personen ska äga ett boende (bostadsrätt, villa eller fritidshus) och ha en historik av att sköta sin ekonomi. Personen ska även ha en bra ekonomi för att kunna överta din månadsbetalning, om du av någon anledning inte kan återbetala ditt lån.

Se mer: krav för att ta lån.

Innan du ansöker om Bankys lån

Innan du ansöker hos Banky bör du beakta detta:

 • Bankys grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Bankys grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Vilken kreditvärdighet du har. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån till lägre kostnad än Banky. Det enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet är genom en kreditupplysning. Se mer här: ta reda på kreditvärdighet.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du inte har behov av att få tag på pengar direkt bör du utvärdera andra långivare än Banky. Ofta har långivare med mer rigorös och långsam kreditprövning lägre lånekostnader, vilket är bra om du vill låna billigare.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Bankys lån

Så här gör du för att ansöka om Bankys lån:

 1. Välj lånebelopp och löptid.

 2. Ange syftet med ditt lån.

 3. Fyll i personnummer, mobilnummer och e-postadress.

 4. Signera din låneansökan med BankID.

 5. Invänta lånebesked.

 6. Signera skuldebrevet och sätt upp ett konto hos dem.

 7. Ange din borgensman.

 8. Banky ringer upp dig för att säkerställa att du är trygg med lånet.

 9. Invänta utbetalningen som tar ungefär 24 timmar.

Hela ansökningsprocessen för Bankys lån är smidig och enkel. Om du dessutom har en borgensman med från början (och som motsvarar de krav Banky ställer på en borgensman) effektiviseras även handläggningen och du kan snabbare få tillgång till ditt lån.

Så har vi betygsatt Bankys lån

Bankys lån har betygsatts som ett SMS lån och deras betyg är baserat på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Låneas betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder SMS lån (snabblån), trots att Bankys lån även skulle kunna anses vara ett privatlån.

Vi har betygsatt Bankys lån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 20 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Utbetalning: står för 30 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Bankys lån såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi på Lånea har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat Bankys process för kreditbedömning. I bedömningen ingår hur snabbt de svarar på låneansökningar och betalar ut beviljade lån. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat långivarens öppettider och möjligheterna att kontakta Banky för personlig kundservice.

Läs fullständiga beskrivning av Låneas metod.

Frågor och svar

Är det säkert att låna pengar hos Banky?

Ja, det är säkert att låna pengar genom Banky. Banky är ett konsumentkreditinstitut med tillstånd från Finansinspektionen. Deras finansiär är Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (som även gör kreditbedömningen) och Banky sköter kundhanteringen.

Vad kan Bankys lån användas till?

Banky erbjuder lån på belopp upp till 100 000 kr, som kan användas till ett valfritt ändamål. Enligt Banky är det vanligt att låntagare använder deras lån för att finansiera en renovering, ett fordon, nödvändiga inköp eller för att samla och lösa tidigare lån och krediter.

Kostar det något att lösa Bankys lån i förtid?

Nej, Bankys lån har rörlig ränta, vilket gör att du inte behöver betala ränteskillnadsersättning i samband med att du löser ditt lån i förtid. Om du inte kan betala av hela ditt lån i förtid, kan du även göra extraamorteringar då och då (utan kostnad), för att på så sätt snabbare återbetala ditt lån.

Varför måste jag ha borgensman hos Banky?

Du behöver en borgensman när du ansöker om lån hos Banky, för att risken med att låna dig pengar ska minska. När Bankys kreditrisk sjunker, kan Banky erbjuda dig med låg kreditvärdighet ett lån till lägre ränta än annars.

Detaljerad information om Banky

Information om Banky
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
4 / 5 Trust pilot score 4 / 5
(97 omdömen)
Krav hos Banky
Betalningsanmärkningar
Accepteras
×
Finns inga definitiva gränser på antal anmärkning, individuell bedömning görs.
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
10 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Ja
×
Det är möjligt att låna som arbetslös från Banky eftersom du kan ansöka med borgensman.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Banky
Ränta
29 %
Effektiv ränta
33,18 %
×
Baserat på lånebeloppet 20 000 kr med låneperiod 48 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Nej
Ansökan hos Banky
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 20 000 kr med 29 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 48 månader ger en månadsbetalning på 709 kr och effektiv ränta på 33,18 %. Totalt att betala blir 34 010 kr.