Sidan innehåller annonser

Vivus kredit: Recension 2024

Vivus kredit är ett SMS lån (snabblån) i form av en kontokredit som passar bra för låntagare med låg kreditvärdighet till följd av till exempel arbetslöshet eller låg inkomst. Om du nekas SMS lån hos andra långivare och söker ett SMS lån som är enkelt att bli beviljad kan Vivus kredit vara ett bra alternativ.

Vivus kredit kan betalas ut direkt till bankkonton hos samtliga storbanker och har en hög beviljandegrad. Trots detta finns det andra krediter med högre beviljandegrad och snabbare utbetalning än Vivus, som dessutom har lägre avgifter. Vivus är ett ovanligt dyrt SMS lån och är enligt Lånea inte det bästa SMS lånet ur något avseende.

Läs hela recensionen

Vivus
 • Lånebelopp: 2 000 - 50 000 krFördel
 • Ränta: 39 %Fördel
 • Löptid: Flexibel kontokredit Fördel
Ansök nu
Läs mer eller ansök på Vivus.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Vivus: Mediokert, 2.6/5

Lånea anser att Vivus kredit allt sammantaget är mediokert och krediten ges betyget 2,6 av 5. Det är mycket lägre än 3,41, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de SMS lån vi recenserat.

Vårt omdöme av Vivus kredit är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 1/5. Vivus kredit har en hög ränta och en uppläggningsavgift, vilket gör att krediten är dyr för att vara ett SMS lån.
 • Beviljandegrad: betyg 4/5. Det är relativt enkelt att bli beviljad kredit hos Vivus. De tar inte UC och du kan beviljas kredit även om du är arbetslös.
 • Utbetalning: betyg 1.5/5. Vivus erbjuder direktutbetalning av deras kredit dygnet runt. Eftersom direktutbetalningen erbjuds mot en kostnad, har vi sänkt deras betyg för utbetalning.
 • Kundservice: betyg 3/5. Vivus kundtjänst har generösa öppettider och finns tillgängliga via mejl och telefon under vardagar mellan 08.00–17.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Läs mer på Vivus.se

Omdöme av Vivus: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 2.6/5
Lånekostnad1/5
Beviljandegrad4/5
Utbetalning1.5/5
Kundservice3/5

Lånekostnad: Dåligt, 1/5

review-star-full review-star review-star review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Vivus kredit är dålig och krediten ges i denna kategori betyget 1 av 5. Vivus kredit är ett dyrt SMS lån. Vad som är positivt med krediten är att den inte har någon aviavgift, vilket många långivare annars har.

Vad som är negativt med Vivus kredit är att den har en hög ränta på 39 %. Räntan är högre än genomsnittsräntan för de SMS lån Lånea recenserat på 38,4 %. Krediten har dessutom en uppläggningsavgift på 285 kr och det tillkommer extra kostnad om du vill få krediten utbetald direkt eller förlänga den. Om du söker ett SMS lån med så låg lånekostnad som möjligt, är inte Vivus kredit ett bra alternativ.

I ett scenario där 10 000 kr lånas med Vivus kredit, återbetalas över 1 månads tid med en ränta på 39 % och en uppläggningsavgift på 285 kr har Vivus kredit en effektiv ränta på 103,51 %. För att betala ut ett lån från Vivus på 10 000 kr direkt tillkommer dock en avgift på 1 800 kronor (18 % av lånebeloppet).

Beviljandegrad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Vivus kredit är ganska bra och SMS lånet ges i denna kategori betyget 4 av 5. Det är förhållandevis enkelt att beviljas kredit hos Vivus. Deras kredit är utan UC och du kan till exempel beviljas kredit även om du saknar en fast anställning eller är arbetslös.

Tyvärr kommer du inte beviljas kredit hos Vivus om du har en betalningsanmärkning. Det gäller oavsett hur gammal den är eller av vilken typ. Om du är i behov av att låna pengar och har en betalningsanmärkning behöver du vända dig till en annan långivare än Vivus.

Utbetalning: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att utbetalningen av Vivus kredit är ganska dålig och krediten ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. Vivus kan erbjuda automatisk direktutbetalning av deras kredit dygnet runt till bankkonton hos samtliga storbanker och Danske Bank. De erbjuder däremot endast direktutbetalning mot en kostnad som är på mellan 16–33 % av beloppet som lånas.

Vi på Lånea ser det som en stor nackdel att Vivus tar betalt för att erbjuda direktutbetalning, och har därigenom sänkt deras betyg för utbetalning. Ingen annan långivare Lånea recenserat tar betalt för direktutbetalning. Om du inte betalar för att få krediten utbetald direkt kan du behöva vänta 7–10 dagar för att få krediten. Det är en betydligt längre utbetalningstid än de 1–2 dagar andra långivare som erbjuder SMS lån har.

Kundservice: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att Vivus kundservice är medioker och krediten ges i denna kategori betyget 3 av 5. Vivus har generösa öppettider vardagar mellan 08.00–17.00, då de finns tillgängliga via mejl och telefon.

Vivus saknar tyvärr en livechatt och är inte nåbara via sociala medier. De kan även vara svåra att nå via mejl. Vi har däremot testat ringa dem och via telefon har vi snabbt fått hjälp och svar på våra frågor.

Vem är Vivus kredit bäst för?

Vivus kredit är bäst för dig som har en låg kreditvärdighet och vill ta lån på ett lågt belopp som återbetalas med en kort löptid. Om du har låg kreditvärdighet och nekas lån hos andra långivare kan Vivus kredit vara ett bra alternativ.

Omständigheter när Vivus kredit passar bra

Några omständigheter när Vivus kredit passar bra är om:

 • Du vill låna pengar snabbt. Vivus kan erbjuda direktutbetalning av deras kredit till bankkonton hos samtliga storbanker dygnet runt (mot en kostnad). Om du vill ha möjlighet att låna pengar snabbt kan Vivus kredit därigenom vara ett bra alternativ för dig.
 • Du vill få lån trots många UC. Vivus använder Creditsafe som kreditupplysningsföretag och inte UC. Det är bra för dig som har många UC-förfrågningar, och vill låna pengar hos Vivus utan att det påverkar din möjlighet att beviljas deras kredit. Se: få lån trots många uc.
 • Du har svag kreditvärdighet. Du kan beviljas kredit hos Vivus om du har låg kreditvärdighet till följd av till exempel arbetslöshet eller låg inkomst. Det är också en fördel för dig som inte nödvändigtvis är arbetslös men som har ett vikariat eller är timanställd. Se: lån trots svag kreditvärdighet.
Läs mer på Vivus.se

Vem är Vivus kredit dålig för?

Vivus kredit är dålig för dig som söker ett SMS lån med låg lånekostnad. Vivus kredit har en ränta på 39 % och en uppläggningsavgift på 285 kr. Vivus tar dessutom en extra avgift vid direktutbetalning. Krediten definieras alltid som en högkostnadskredit, oavsett löptid och lånebelopp.

Vivus kredit är även ett dåligt val för dig med hög kreditvärdighet som inte är ute efter att låna pengar snabbt. I sådant fall bör du överväga att ansöka om privatlån, som ofta har bättre lånevillkor än SMS lån.

Exempel på alternativa lån om Vivus kredit inte passar dig

Förslag på andra SMS lån om Vivus kredit inte är rätt alternativ för dig:

 • Ferratums kredit: kredit utan UC och övriga avgifter utöver räntan. Ferratum erbjuder en kontokredit med ränta på 43,5 % och en kreditgräns på mellan 1 00040 000 kr. Ferratums kredit passar dig som söker ett SMS lån som är enkelt att bli beviljad och som kan betalas ut direkt dygnet runt (utan extra kostnad).
 • Viacontos kredit: kredit som kan beviljas till dig som är arbetslös eller har betalningsanmärkningar. Viaconto erbjuder en kontokredit med ränta på 43,44 % och en kreditgräns på mellan 1 00030 000 kr (6 000 kr för nya kunder). Viacontos kredit passar dig som har svårt att beviljas SMS lån (och därför kan acceptera ett dyrare lån).

Privatlån är ett alternativ vid hög kreditvärdighet

Privatlån har i normala fall lägre ränta och högre lånebelopp än SMS lån (såsom Vivus kredit). Det innebär att du potentiellt kan låna pengar till en lägre kostnad med privatlån än med SMS lån.

Nackdelen med privatlån är att de betalas ut långsammare än SMS lån, och att de är svårare att bli beviljade. För att bli beviljad ett privatlån krävs i regel högre kreditvärdighet än vad som krävs för att bli beviljad ett SMS lån.

Om du inte behöver pengar snabbt och har hög kreditvärdighet är det sannolikt att ett privatlån passar bättre för dig än Vivus kredit. Ha dock i åtanke att privatlån i regel har mellan 10 000–30 000 kronor som minsta lånebelopp. Det är mer än minimibeloppet för Vivus kredit som har en lägsta kreditgräns på 2 000 kr.

Se: ta privatlån.

Fördelar med Vivus kredit

De viktigaste fördelarna med Vivus kredit är:

 • Det är ett SMS lån utan kreditupplysning hos UC. Vivus använder Creditsafe som kreditupplysningsföretag och inte UC. När du ansöker om SMS lån hos Vivus, belastar du således inte din kreditvärdighet hos UC. Det gäller även om du beviljas deras kredit. Se: sms lån utan kreditupplysning.
 • De kan erbjuda direktutbetalning. Vivus kan erbjuda direktutbetalning av deras kredit till bankkonton hos samtliga storbanker dygnet runt. Kostnaden för det är på mellan 16–33 % av lånebeloppet. Även om det är mot en kostnad, är det trots allt en fördel att Vivus erbjuder direkt utbetalning om du är i behov av pengar snabbt. Det finns dock andra sms lån med direktutbetalning.
 • Du kan låna pengar utan jobb. Du behöver inte ha en fast anställning för att beviljas kredit hos Vivus. Det går bra att du ansöker om kredit även om du till exempel har en timanställning, provanställning eller är arbetslös och har ersättning från en A-kassa. Se: låna pengar utan jobb.
 • De kan erbjuda SMS lån på helgen. Du kan få Vivus kredit utbetald på helger, om du betalar en kostnad som är på mellan 16–33 % av ditt lånebelopp. Även om det tillkommer en ytterligare kostnad är det en fördel att Vivus trots allt erbjuder smslån på helgen.
 • Det är en kontokredit. Vivus erbjuder en flexibel kontokredit. Det innebär att du bara betalar ränta för den delen av krediten du använder. När krediten är återbetald kan du även nyttja den på nytt upp till din maximala kreditgräns. Det är en fördel om du vill använda en kontokredit som en form av buffert.
 • Du kan beviljas SMS lån med en låg inkomst. Även om du har en låg inkomst till följd av till exempel arbetslöshet eller timanställning, kan du beviljas kredit hos Vivus. De har inget specifikt inkomstkrav, utan gör en individuell bedömning vid varje låneansökan. Se: lån med låg inkomst.
 • Du kan ta lån utan BankID. Till skillnad mot många andra långivare kan Vivus erbjuda dig lån utan BankID. För att din identitet ska säkerställas ringer i dessa fall en av Vivus medarbetare upp, och hjälper dig vidare.
 • Du kan ansöka om lån och få svar direkt. När du ansöker om lån hos Vivus tar det bara några minuter för att få ett svar direkt på skärmen. Att kunna ta lån och få svar direkt är en fördel som inte alla långivare erbjuder.
 • Det är ett SMS lån med hög beviljandegrad. Det är förhållandevis enkelt att beviljas kredit hos Vivus. Du kan till exempel beviljas kredit även om du är arbetslös eller har en låg inkomst av en annan anledning. Se: lån med hög beviljandegrad.

Nackdelar med Vivus kredit

De viktigaste nackdelarna med Vivus kredit är:

 • Det går endast att låna pengar med direkt utbetalning mot en kostnad. Vivus erbjuder endast direktutbetalning av deras kredit mot en kostnad på mellan 16–33 % av beloppet som lånas. Det är en nackdel för dig som vill låna pengar med direkt utbetalning men inte på bekostnad av en högre lånekostnad. Enligt vår kännedom på Lånea finns det ingen annan långivare som tar en extra kostnad för direktutbetalning.
 • De godkänner ej SMS lån med anmärkningar. Vivus godkänner inte att du har betalningsanmärkningar när du ansöker om deras SMS lån. Om du vill ansöka om kredit hos Vivus måste du således vänta till det att anmärkningen försvunnit. Se: sms lån med anmärkning.
 • Du kan endast ta SMS lån under helgen mot en kostnad. Vivus erbjuder utbetalning av deras kredit på helger, men endast mot en kostnad (16–33 % av lånebeloppet). Det är en nackdel för dig som vill låna pengar på helgen, utan att få en högre lånekostnad än annars. Se: sms lån under helgen.
 • Nya kunder har en lägre kreditgräns än befintliga kunder. Om du är ny kund hos Vivus kan du endast beviljas kredit på maximalt 10 000 kr. För att låna ett belopp på mellan 10 000–25 000 kr måste du ha återbetalat två tidigare lån. För att låna ett belopp på mellan 25 000–50 000 kr måste du ha återbetalat tre tidigare lån. Det är en nackdel för dig som är ny kund hos Vivus och vill ta lån på ett högre belopp.

Jämför Vivus kredit med andra SMS lån (snabblån)

Tabell 2: Vivus kredit i jämförelse med andra långivares SMS lån (snabblån).

Långivare Lånebelopp Ränta Låneas omdöme Direktutbetalning Utan UC Uppläggningsavgift Aviavgift Läs mer / ansök
Vivus Vivus 2 000-50 000 kr 39-39 %
2,6/5
Ja, under öppettider (mot avgift) Ja, via Creditsafe 285 kr 0 kr
Saldo Saldo 1 000-20 000 kr 19,5-39,5 %
4,6/5
Ja, dygnet runt Ja, via Bisnode 395 kr 0 kr
Northmill Northmill 1 000-50 000 kr 7,9-25,9 %
4,8/5
Ja, under öppettider Nej 0 kr 19 kr

Vad särskiljer Vivus kredit från andra SMS lån?

Det som särskiljer Vivus kredit från andra SMS lån är att krediten är ett dyrt SMS lån (har en ränta på 39 % och en uppläggningsavgift på 285 kr). Du betalar dessutom en extra avgift på mellan 16–33 % av ditt lånebelopp om du vill ha direktutbetalning av krediten. Det är en extrakostnad som inte krävs hos andra långivare som erbjuder SMS lån och som vi på Lånea recenserat.

Med det sagt är det klokt att jämföra flera SMS lån innan du väljer vilket det som är bäst för dig.

Vivus kredit vs Saldos kredit

Precis som Vivus erbjuder Saldo en flexibel kontokredit utan UC. Saldos kredit har en lägre ränta än Vivus kredit på 19,5–39,5 (Vivus har en ränta på 39 %), men även en lägre kreditgräns på mellan 1 00020 000 kr. Vivus har en kreditgräns på mellan 2 00050 000 kr. Nya kunder kan dock låna maximalt 10 000 kr hos Vivus.

Saldo erbjuder gratis direktutbetalning av deras kredit dygnet runt, medan Vivus tar en kostnad för direktutbetalning på mellan 16–33 % av beloppet som lånas. Till skillnad mot Vivus kan Saldos befintliga kunder ansöka om ny kredit via sms.

Vivus kredit vs Northmills kredit

Northmill erbjuder en kontokredit precis som Vivus, men med UC (Vivus kredit är utan UC). Krediten har däremot en betydligt lägre ränta på mellan 7,9–25,9 %, jämfört med Vivus som har en ränta på 39 %. Northmills kredit klassificeras ibland som en högkostnadskredit (beroende på löptid och lånebelopp). Vivus kredit klassificeras alltid som en högkostnadskredit.

Northmill har gratis direktutbetalning av deras kredit till samtliga kunder. Vivus tar däremot en extra avgift på mellan 16–33 % av beloppet som lånas för att direktutbetala deras kredit (i annat fall tar det 7–10 dagar).

Kundomdömen av Vivus kredit online

Vivus ägs av bolaget 4finance AB som har funnits under ett antal år. Trots detta har Vivus kredit endast recenserats av ett fåtal personer online. På Trustpilot har deras kredit givits betyget 1,4 av 5 möjliga.

Vivus betyg hos Trustpilot är lågt. Betyget verkar vara grundat på att låntagare tycker att Vivus har en dålig kundservice och för att de är missnöjda med att Vivus tar en extra avgift vid direktutbetalning.

Vivus krav

Vivus krav är att du ska:

 • vara minst 18 år gammal
 • ha ett svenskt personnummer
 • ha ett svenskt mobilnummer och en e-postadress
 • ha ett svenskt bankkontonummer
 • ej ha betalningsanmärkningar
 • ej ha skulder hos kronofogden.

Om du inte uppfyller Vivus krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Vivus.

Se mer: krav för att låna pengar.

Innan du ansöker om Vivus kredit

Innan du ansöker hos Vivus bör du beakta detta:

 • Vivus grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Vivus grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Vilken kreditvärdighet du har. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån till lägre kostnad än Vivus. Det enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet är genom en kreditupplysning. Se mer här: Vad är min kreditvärdighet?
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du inte har behov av att få tag på pengar direkt bör du utvärdera andra långivare än Vivus. Ofta har långivare med mer rigorös och långsam kreditprövning lägre lånekostnader, vilket är bra om du vill låna billigare.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Vivus kredit

Så här gör du för att ansöka om Vivus kredit:

 1. Ange hur mycket du vill låna och tryck på “ansök”.

 2. Registrera personliga uppgifter, skapa en profil hos Vivus och identifiera dig (med eller utan BankID).

 3. Invänta svar på din ansökan som kommer direkt.

 4. Om du beviljas kredit skriver du under skuldebrevet.

 5. Invänta utbetalning som görs direkt (mot en kostnad) eller inom 7–10.

Det går snabbt att genomföra en låneansökan hos Vivus. Om du inte vill använda BankID, kan du istället välja att en medarbetare kontaktar dig och hjälper dig vidare.

Så har vi betygsatt Vivus kredit

Eftersom Vivus kredit tillhör kategorin SMS lån (snabblån) har vi baserat deras betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Låneas betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder SMS lån (snabblån).

Vi har betygsatt Vivus kredit enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 20 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Utbetalning: står för 30 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Vivus kredit såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi på Lånea har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat Vivus process för kreditbedömning. I bedömningen ingår hur snabbt de svarar på låneansökningar och betalar ut beviljade lån. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat långivarens öppettider och möjligheterna att kontakta Vivus för personlig kundservice.

Läs fullständiga beskrivning av Låneas metod.

Frågor och svar

Vad kostar det att låna pengar hos Vivus?

Vivus har en nominell ränta på 39 % och en uppläggningsavgift på 285 kr. Om du vill ha direktutbetalning av deras kredit behöver du även betala en ytterligare avgift på mellan 16–33 % av ditt lånebelopp.

Hur lång återbetalningstid har Vivus kredit?

Vivus kredit har en återbetalningstid på 30 dagar. Om du inte vill återbetala hela beloppet vid lånets förfallodatum, kan du istället välja en lägsta betalning per månad och därigenom förlänga återbetalningstiden med flera månader. Du måste däremot betala en ny uppläggningsavgift på 285 kr varje månad.

Vad kan ett SMS lån hos Vivus användas till?

Eftersom Vivus kredit är utan säkerhet, ställer de inte heller krav på att du ska använda krediten för ett specifikt ändamål. Om du beviljas kredit hos Vivus kan du således använda pengarna för ett valfritt ändamål. Vanliga ändamål är för konsumtion och plötsliga oförutsedda utgifter.

Kostar det något att lösa ett lån från Vivus i förtid?

Nej, det tillkommer ingen extra kostnad om du väljer att återbetala din kredit hos Vivus i förtid. Du betalar inte heller ränteskillnadsersättning om du väljer att återbetala mer vid enstaka tillfällen, än det lägsta belopp som du är skyldig att återbetala.

Detaljerad information om Vivus

Information om Vivus
Utan UC
Ja, via Creditsafe
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Från 2 timmar till flera dagar
Direktutbetalning
Ja, under öppettider (mot avgift)
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Utbet. helger & kvällar
Ja, under öppettider (mot avgift)
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Betyg hos Trustpilot
1.2 / 5 Trust pilot score 1.2 / 5
(120 omdömen)
Krav hos Vivus
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Vivus godkänner inte betalningsanmärkningar under några omständigheter.
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Ja
×
Vivus är flexibla och kan godkänna de flesta typer av inkomst.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Vivus
Ränta
39 %
Effektiv ränta
103,51 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod på 1 månad.
Uppläggningsavgift
285 kr
Aviavgift
0 kr
Uttagsavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Vivus
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
2 000 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Nej
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 39 % nominell ränta, 285 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 1 månader ger en månadsbetalning på 10 325 kr och effektiv ränta på 103,51 %. Totalt att betala blir 10 325 kr.