Sidan innehåller annonser

Fixza Lån: Låna upp till 5 000 kr - Omdöme 2024

Fixza erbjuder är ett SMS lån (snabblån) på ett litet lånebelopp som passar bra för låntagare som är ute efter ett smidigt lån med hög beviljandegrad. Att låna från Fixza är relativt dyrt och det finns bättre långivare idag.

Läs hela recensionen

Fixza
 • Lånebelopp: 1 000 - 5 000 krFördel
 • Ränta: 39 %Fördel
 • Löptid: 1 mån Fördel
Läs mer eller ansök på Fixza.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Fixza: Ganska bra, 3.7/5

Fixza riktar in sig på de som behöver ett mindre belopp pengar med kort återbetalningstid för att täcka en oförutsedd utgift. De beviljar en stor andel av de som ansöker, och passar bra för dig som prioriterar att få lånet godkänt.

Den största nackdelen är att lånet alltid har en månads återbetalningstid. I kombination med att lånet har en hög ränta och flera fasta kostnader ger detta både en hög månadskostnad och totalkostnad.

Vi hade även gärna sett fler kontaktmöjligheter för att få hjälp med lånet. Exempelvis genom möjlighet till att logga in, en chattfunktion eller en app.

 • Lånekostnad: betyg 3/5.
 • Beviljandegrad: betyg 4/5.
 • Utbetalning: betyg 3.5/5.
 • Kundservice: betyg 4/5.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Fixza: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.7/5
Lånekostnad3/5
Beviljandegrad4/5
Utbetalning3.5/5
Kundservice4/5

Lånekostnad: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Detta är en dyr kredit med höga avgifter.

Beviljandegrad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Den enskilt största fördelen med Fixza är dess förmåga att bevilja krediter för en väsentlig andel av de (utan betalningsanmärkningar) som ansöker.

Utbetalning: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Har enligt egen utsago snabb utbetalning, men har både manuell (långsam) handläggning och saknar direktutbetalning via t.ex. Trustly.

Kundservice: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Bra öppettider och helgöppet är positiva aspekter. Saknar dock andra kontaktvägar utöver telefon och email, såsom t.ex. chat.

Om Fixza

Fixza är ett av de nya sms lånen idag och ägs av företaget OPR-Finance AB. De äger även bland annat varumärkena OPR Företagslån, EverydayPlus och OPR Privatlån.

Fixza är tänkt för dig som råkar ut för en oförutsedd mindre kostnad och behöver pengar snabbt.

Fixza i korthet

 • Erbjuder ett smidigt mikrolån utan UC upp till 5 000 kr med 1 mån avbetalning.
 • Har helgöppet och kan ordna snabba utbetalningar till Nordea kunder.
 • Ägarföretaget har en lång bakgrund inom finans och är en pålitlig aktör.

OPR-Finance AB är ett dotterbolag till det finska bolaget OPR-Finance Oy vilket grundades 2005 i Finland. Sedan dess har de hjälp över 500 000 kunder med såväl privatlån som företagslån.

 

Hur fungerar Fixzas lån?

Hos Fixza kan du låna upp till 5 000 kr med ett lägstabelopp på 1 000 kr. Återbetalningstiden är alltid 1 mån (30 dagar) men kan förlängas mot en extra kostnad.

Det finns ingen möjlighet att logga in och hantera sitt lån via deras hemsida. Däremot kan du ringa deras kundservice och fråga det du undrar. Din faktura för lånet anländer efter ca 30 dagar och avser det fullständiga belopp du lånat (amorteringen) och dess avgifter.

Vad kostar ett sms lån från Fixza?

Ett lån från Fixza har en nominell ränta på 39 % vilket gör det till en så kallad högkostnadskredit. Därtill har alla lån, oberoende av storlek, en uppläggningsavgift på 495 kr och en administrationsavgift på 39 kr.

I praktiken är det alltså uppläggningsavgiften och administrationsavgiften som Fixza tjänar pengar på. Som du kan se i räkneexemplet nedan kostar det 566 kr att låna 1000 kr i 30 dagar. Av dessa utgörs 495 + 39 = 534 kr av avgifter och endast 32 kr av ränta.

Om du har svårt att betala fakturan kan du förlänga lånet med ytterligare 30 dagar mot en kostnad av 395 kr.

Kostnadsexempel

Tabell 1: Så här mycket kan det kosta att låna pengar hos Fixza.
Lånebelopp1000 kr3000 kr5000 kr
Återbetalningstid 1 mån1 mån1 mån
Ränta39 %39 %39 %
Uppläggningsavgift495 kr495 kr495 kr
Administration39 kr39 kr39 kr
Månadsbetalning1566 kr3630 kr5694 kr
Totalkostnad566 kr630 kr694 kr

Fixzas krav

För att kunna beviljas ett lån måste du uppfylla dessa krav:

 • Du måste vara 18 till 70 år gammal
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige
 • Du måste ha en deklarerad inkomst på minst 100 000 per år (8 333 kr/mån)
 • Du måste vara utan betalningsanmärkningar
 • Du får inte ha någon skuld hos Kronofogden
 • Du måste ha ett svenskt bankkonto, personlig e-post och ett mobilnummer

Fixza har inget krav på anställningsform hos den sökande. Så länge du deklarerat minst 100 000 kr föregående skatteperiod och har någon form av arbete idag kan du alltså beviljas.

I och med att de främst tar hänsyn till deklarerad inkomst och inte kräver lönespecifikationer är det i teorin möjligt att ange en inkomst du inte har. På så vis kan man låna utan inkomst från Fixza – något som vi såklart starkt avråder ifrån eftersom det strider mot deras villkor.

Endast ett lån är tillåtet

Du får maximalt har 1 lån samtidigt hos Fixza. Om du vill ha låna mer genom företaget OPR-Finance AB kan du dock ha en aktiv kredit hos EverydayPlus samtidigt som du har ett lån hos Fixza.

 

Kreditbedömning

Fixza har en förvånansvärt manuell kreditprövningsprocess jämfört med andra konkurrenter som specialiserar sig på små smslån. Detta är inte ett lån utan kreditupplysning, utan Fixza gör en sedvanlig förfrågan genom Bisnode. Du slipper alltså en UC-förfrågan vilket kan vara en belastning för din kreditvärdighet.

I sin kreditbedömning tar de hänsyn till en mängd faktorer såsom vad de ser i kreditupplysningen och vad du angivit i ansökan. Utifrån deras scoringmodell tar sedan deras kredithandläggare ett beslut om ett lån kan beviljas eller inte. I enskilda fall kan även mindre belopp än det sökta beviljas.

Du får inte besked direkt

Notera att du inte får svar direkt i samband med ansökan. Utan handläggningen av din ansökan göras endast under deras kontorstider – vilket förvisso innefattar helger. Hur lång tid det tar innan ansökan handläggs beror på deras arbetsbelastning för student. Enligt dem själva tar det oftast ett par timmar tills du får besked.

Huruvida lånet kan beviljas eller ej meddelas via SMS till numret du angivit i ansökan.

Utbetalning av Fixzas lån

För att få lånet från Fixza utbetalt måste låneavtalet signeras i samband med att du får bekräftelsen om att det är beviljat. Därefter påbörjar Fixza processen att betala ut pengarna till kontot du angivit.

Fixza saknar direktutbetalning i den bemärkelsen att utbetalningar landar på mottagarens konto direkt, oavsett bank. Dock är de snabba på så vis att du får pengarna på kontot samma dag om lånet godkänns på helgfria vardagar innan 13:30.

Ett undantag är om du har ett bankkonto hos Nordea. Fixza har sitt företagskonto hos Nordea vilket innebär att banköverföringar till andra Nordeakonton endast tar ett par minuter.

Så ansöker du om ett lån från Fixza

Att ansöka om Fixza lån är snabbt och säkert. De har däremot ett par grundkrav som måste uppfyllas för att du som sökande ska kunna godkännas. Gå igenom dessa krav noggrant innan du ansöker.

När du vill ansöka om Fixzas moderna sms lån gör du följande:

 1. Gå till Fixza.se och ange hur mycket du vill låna. När du går till ansökningsformuläret måste du klicka på “Tillåt alla cookies”, annars fungerar inte formuläret.

 2. Välj lånebelopp igen och syfte med lånet.

 3. Mata därefter in dina kontaktuppgifter samt information om ditt hushåll och inkomster/utgifter.

 4. Välj bankkontonummer dit pengarna ska betalas ut.

 5. Bocka för deras villkor och godkänd ansökan med BankID.

Efter ansökan skickats in måste du vänta på att en handläggare granskar ansökan, något som endast sker under deras öppettider.

Metod för betygsättning

Eftersom Fixzas lån tillhör kategorin SMS lån har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Vi har betygsatt Fixza enligt följande viktning för varje kategori:

 • Lånekostnad: 20 %
 • Beviljandegrad: 40 %
 • Utbetalning: 30 %
 • Kundservice: 10 %

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Fixza såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat hur Fixzas process för kreditbedömning och hur snabbt de svarar på ansökan och betalar ut. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat öppettider och möjligheterna att kontakta Fixza för personlig kundservice.

Frågor och svar

Ger Fixza svar snabbt?

Nej, enligt omdömen online är Fixza förhållandevis långsamma med att ge besked. Även om de strävar efter att ge svar inom ett par timmar är det många som får vänta i flera dagar innan de meddelas ett besked.

Är Fixza bra för mig som har svårt att få lån?

Ja, Fixza är generösa med vilka de kan bevilja lån, även i de fall där det upplevas att det är helt omöjligt att få lån. Tänk däremot på att de inte godkänner dig med betalningsanmärkningar.

Gör Fixza en UC vid ansökan?

Nej, Fixza använder endast kreditupplysningstjänsten Bisnode för att samla in information.

Informerar Fixza ändå UC vilka lån jag har hos dem?

Nej, det finns ingen koppling till UC och dina åtaganden hos Fixza kommer inte reflekteras i en kreditupplysning hos UC.

Jag har fått avslag på min ansökan, vad ska jag göra?

Det finns rapporter online om att det verkar lite slumpartat vem som beviljas deras lån och inte. Om du har oturen att inte beviljas och andra alternativ rekommenderar vi att undersöka vilka andra lån som är enkla att få.

Detaljerad information om Fixza

Information om Fixza
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Ja, under öppettider
Till: Nordea
Utbet. helger & kvällar
Ja, under öppettider
Till: Nordea
 
Krav hos Fixza
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Fixza ger avslag där den sökande har betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
18 - 70 år
Inkomstkrav
8 333 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
Hos Fixza krävs någon typ av anställning. Exempelvis godkänns inte A-kassa eller CSN som inkomst. Inkomstverifiering görs via deklarerad inkomst samt kontoutdrag via Kreditz.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Fixza
Ränta
39 %
Effektiv ränta
461,31 %
×
Baserat på lånebeloppet 5 000 kr med låneperiod 1 månad.
Uppläggningsavgift
495 kr
Aviavgift
39 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Fixza
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 5 000 kr med 39 % nominell ränta, 495 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 39 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 1 månad ger en månadsbetalning på 5697 kr och effektiv ränta på 461,41 %. Totalt att betala blir 5697 kr.