blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Vad är Aviavgift? Definition & Hur du undviker Aviavgift för Lån

Genom att undvika onödiga administrativa avgifter såsom aviavgifter finns det mycket pengar att spara. Här berättar vi vad aviavgift är samt tipsar om hur man går tillväga för hålla avi-avgifterna så låga som möjligt.

Sammanfattande fakta om vad en aviavgift är

  • Aviavgift är en administrativ avgift som tas ut vid fakturering.
  • De flesta lån har en aviavgift på 30–50 kronor per månad.
  • Aviavgiften på lån varierar mellan olika lånetyper.
  • Aviavgifter tillkommer inte bara för pappersavier.
  • För att undvika aviavgift kan betalning ske via autogiro eller e-faktura.
  • Genom att jämföra lån kan du hitta långivare utan aviavgifter.
  • Effektiv ränta inkluderar både ränta, aviavgifter och andra kostnader.
  • Ju längre ett låns löptid är, desto högre är kostnaden för aviavgifter.
  • En aviavgift får inte införas utan att det är angivet i låneavtalet.

Vad är aviavgift?

En aviavgift, eller fakturaavgift som den även kallas, är en administrativ avgift som företag har rätt att ta ut i samband med fakturering. Aviavgiften är vanligtvis 30 – 50 kronor per månad, sällan över denna gräns. Aviavgiften är ungefär lika stor för de flesta typer av lån.

Den första aviavgiften som togs ut i Sverige var på 6 kronor och togs ut för 30 år sedan av Comhem och väckte starka reaktioner. Numera är det en avgift som är allmänt accepterad.

Aviavgift för olika typer av lån

Aviavgiften är en av alla små kostnader som kan tillkomma när man lånar pengar. Om lånet löper med lång återbetalningstid kan aviavgiften bli riktigt kostsam.

Tabell 1: Vanliga avi-avgifter för olika typer av lån.
Typ av lånAviavgift
Snabblån0 – 60 kr
Kontokredit0 – 60 kr
Privatlån0 – 75 kr
Billån0 – 25 kr
Bolån0 – 55 kr

Aviavgift förekommer inte bara för pappersavier

Man skulle kunna tro att aviavgift bara tillämpas i de fall man får en pappersfaktura. Faktum är att det är fullt tillåtet att ta ut en aviavgift även med e-faktura eller autogiro. Dock är det vanligt att företag inte ta ut någon avi-avgift i dessa fall.

Olika sätt att betala på ett lån med och utan aviavgift

Några exempel på olika sätt att betala på ett lån med och utan aviavgift är via:

  • Autogiro. Vid betalning av ett lån via autogiro dras lånets månadsbetalning automatiskt samma datum varje månad. Autogiro är i regel en av de betalmetoder som medför lägst (eller ingen) aviavgift.
  • E-faktura. Med betalning av ett lån via e-faktura erhålls i regel lånets månadsfaktura direkt i låntagarens internetbank. Aviavgiften för att betala ett lån via e-faktura är i regel lägre än för till exempel betalning via pappersfaktura.
  • Pappersfaktura. Betalning av ett lån via pappersfaktura innebär att låntagaren erhåller lånets månadsfaktura med post hem i brevlådan. Det är i regel ett av de betalningsalternativ som har högst aviavigift.

Hur kan jag minska kostnaden för aviseringsavgifter?

  • Betala via autogiro: Kolla om det går att betala via autogiro för att på så sätt helt slippa avi-avgiften.
  • Betala med e-faktura: Ibland går det att betala med e-faktura, vilket ofta är kostnadsfritt.
  • Betala med Swish: Genom att betala lånefakturan med Swish kan man ofta undvika aviavgiften.
  • Betala med e-mailfaktura: Ibland kan långivaren skicka fakturan via mail istället för vanlig post, vilket vanligtvis innebär att aviavgiften tas bort.
  • Betala kvartalsvis: Kolla om det är möjligt att betala kvartalsvis istället för varje månad för att på så vis få färre aviseringsavgifter.
  • Omförhandla villkoren: Kolla om det är möjligt att omförhandla villkoren i efterhand för att bli av med avi-avgiften.
  • Jämför olika lån: Jämför flera lån innan du bestämmer dig. Det finns ett stort urval och många långivare erbjuder lån helt utan avgifter.

Andra avgifter för när man lånar pengar

Förutom avi-avgiften bör man även ha koll på andra kostnader som gör att den totala lånekostnaden för att låna pengar:

  • Uppläggningsavgift: En kostnad som i vissa fall kan uppstå när lånet beviljas. Det är vanligt att alla typer av lån, exempelvis snabblån, billån, privatlån och bolån har en uppläggningsavgift. Uppläggningsavgiften ska täcka administrativa uppstartskostnader för kreditupplysning och upprättande av amorteringsplan. Avgiften som varierar mellan 0 – 795 kronor tas vanligtvis ut i samband med den första månadsfakturan.
  • Påminnelseavgift: Om betalning för lånet sker efter fakturans förfallodag har långivaren rätt att ta ut en påminnelseavgift på 60 kronor. Denna avgift läggs på beloppet tillsammans med eventuell dröjsmålsränta.
  • Administrationsavgift: Vissa långivare tillämpar en månatlig administrationsavgift utöver aviavgiften. Administrationsavgiften kan ligga på mellan 0 – 375 kr per månad.
  • Uttagsavgift: Är lånet en kontokredit tillkommer ibland en avgift för att göra uttag. Uttagsavgiften ligger vanligtvis mellan 0 – 195 kr.
  • Ränta: Utöver fasta avgifter tillkommer normalt sett ränta på lånet. Räntan för lån utan säkerhet ligger mellan 2,95 – 39,8 %.

Hur jämför jag lån med olika avgifter?

Det bästa sättet att ta reda på hur mycket lånets totala kostnad blir att titta på den effektiva räntan, ett mått som tar med både räntan och lånets alla kostnader. Genom att använda en låneförmedlare kan du enkelt jämföra lån så att du kan hitta alternativ med låga faktureringsavgifter.

Återbetalningstiden påverkar totalkostnaden för lån med aviavgift

Återbetalningstiden spelar stor roll för ett lån med avi-avgifter, ju längre löptid desto högre blir totalkostnaden. Anledningen är helt enkelt att antalet faktureringstillfällen blir fler.

Om avgiften är 40 kr och återbetalningstiden är 36 månader kommer du att få betala 36 x 40 = 1440 kronor enbart i faktureringsavgift. Det är inte tillåtet för långivaren att lägga på en aviavgift utan att det står i avtalet. Däremot kan du som låntagare alltid testa att omförhandla villkoren i efterhand.

Exempel på hur aviavgifter kan göra ett lån mycket dyrt

Tabell 3: Hur totalkostnaden för ett lån på 20 000 kronor som återbetalas under 24 månader påverkas av att det tillkommer en avi-avgift. Ränta på lånet är 39,5 %.
Aviseringsavgift: 0 krAviseringsavgift: 45 kr
Räntekostnad9 240 kr9 240 kr
Aviavgifter0 kr1 080 kr
Lånets totalkostnad*29 240 kr30 320 kr
Effektiv ränta47,5 %53,51 %

Vanliga frågor

Kan en aviavgift införas när som helst?

Nej, en aviavgift kan inte införas när som helst. För att en aviavgift ska få tas ut måste det stå angivet i avtalet.

Vad händer om jag inte betalar avi-avgift?

Om du inte betalar aviavgiften eller betalar ett mindre belopp än det som står på fakturan kommer restskulden troligtvis att påföras påminnelseavgift samt ny aviavgift. Om du fortsätter att inte betala kommer skulden till slut att skickas vidare till inkasso och sedan Kronofogden.

Hur vet jag att lånet har en aviavgift?

Om lånet har en aviavgift ska det stå nämnt i villkorstexten för lånet. Det kan mycket väl gömmas i den finstilta texten så det gäller att kolla igenom avtalet noggrant.

Hur hög får en aviavgift vara?

Det finns egentligen inte någon övre gräns för hur hög en aviavgift får vara. Det finns dock riktlinjer som säger att avgiften ska spegla hanteringskostnaden vilket innebär att den måste vara skälig.

Måste jag alltid betala aviavgiften?

Om det står i lånevillkoren satt det tillkommer en månatlig aviavgift så måste du betala. Ju längre löptid lånet har, desto mer kommer du att få betala totalt sett i aviavgifter.

Går det att låna pengar utan aviavgift?

Ja, det möjligt att låna pengar utan avi-avgift. Många aktörer erbjuder idag lån helt utan dolda avgifter. Den som väljer att betala med E-faktura eller autogiro har goda chanser att få såväl snabblån, billån, privatlån och bolån utan aviavgift.