Sidan innehåller annonser
människor tar lån

Låna till företagsköp

Ansök om ett lån för att finansiera köpet av ett annat företag.

Krea

Säkerställer bäst villkor 2021

I och med att Krea jämfört flest långivare och har bäst process för att samla in underlag är de rekommenderande.

Hos Krea kan du ansöka om lån upp 5 000 000 kr, men större belopp kan fås genom kontakt med deras personlig rådgivare.

Ansök nu!

Låna pengar till att köpa upp ett annat företag

Det finns flera sätt att låna för att köpa företag. Det vanligaste sättet är att ta ett företagslån, vilket i regel kräver någon typer av kontantinsats, borgen eller säkerhet. Du kan även finansiera ett företagsköp genom att ta ett privatlån, eller använda kontanter.

På denna sida kan du både ansöka om ett lån för att köpa upp ett annat företag, och hitta nyttig information om företagsförvärv.

Frågor & svar

Hur bestäms priset när man köper företag?

Det finns flera olika sätt att värdera ett företag. Du kan bland annat räkna ut dagens värde av alla framtida förväntade kassaflöden (diskontera kassaflöden), samt ta värdet av tillgångarna minus skulderna plus en multipel av företagets resultat (vanligen 3 – 8 gånger värdet).

Det vanligaste är att man värderar företaget i samråd med en oberoende värderingsman.

Vilken ränta får man på lån till företagsköp?

Det går inte att säga vilken ränta du får i förväg, eftersom att räntan bestäms individuellt utifrån ett företags kreditvärdighet och förutsättningar. För de flesta företagslånen ligger dock månadsräntan någonstans mellan 1 – 3 %.

Går det att köpa en enskild firma?

Ja och nej, det går att köpa delar av en enskild firma, men endast genom en inkråmsaffär. Eftersom att enskilda bolag använder ägarens personnummer kan den därför endast ägas av den personen. Du kan däremot köpa bolagets tillgångar.

Vilka bolagsformer kan låna till bolagsköp?

Vi erbjuder företagslån till aktiebolag, handelsbolag och enskilda firmor som vill köpa upp ett annat bolag. En tumregel dock är att företagslån till enskilda bolag i regel är små, och det är sällsynt att ett enskilt bolag blir beviljat ett tillräckligt stort lån för att köpa upp stort företag.