Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Sälja dina fakturor: Bästa alternativen för fakturasälj 2022

Genom att sälja dina fakturor kan du snabbt likvidera dina kundfakturor och frigöra kapital till investeringar. Att sälja sin faktura skall vara lätt, smidigt och snabbt.

Här hittar du information om fakturaförsäljning & de bästa factoringbolagen att sälja dina fakturor till.

Fakturino

Bäst på att sälja fakturor 2022

Fakturino är det högst rekommenderade valet när du ska sälja dina fakturor.

Genom deras smarta tjänst kan du enkelt jämföra och få hjälp att välja det bästa företaget för just din verksamhet.

Ansök nu!

Vad innebär det att sälja fakturor?

Att sälja fakturor är en typ av företagsfinansiering där du får betalt för din faktura direkt istället för att vänta 14 – 90 dagar på kredittiden. När du säljer fakturor till en bank eller ett factoringbolag får du pengar direkt av banken. Kreditbolaget får sedan i sin tur betalt av din kund för den sålda fakturan.

Fakturaförsäljning är ett bra sätt att frigöra kapital och öka din likviditet, och det har blivit allt mer vanligt de senaste åren för företag att sälja sina fakturor.

Frågor & svar

Vem skickar ut den nya fakturan till kunden?

När du har sålt en faktura och skall uppdatera betalningsuppgifterna till din kund kan det skilja sig vem som skall meddela kunden. Det vanligaste är dock att factoringbolaget gör det åt dig.

Vad är skillnaden mellan factoring och sälja fakturor?

Factoring är ett samlingsnamn för att sälja och/eller belåna fakturor. Att sälja fakturor är alltså en delmängd i samlingsbegreppet factoring.

Vad är skillnaden mellan att sälja och belåna en faktura?

Om du säljer en faktura tar factoringbolaget över fakturan och en procentsats av fakturans värde utbetalas till dig. Vid fakturabelåning tar du ett lån med fakturan som säkerhet och betalar ränta på lånet. Vid en belånad faktura får du alltså fortfarande in betalningen från din kund.

Vad är bäst av att sälja fakturor och ta företagslån?

Det beror på vad syftet är. Om du endast har ett mindre kapitalbehov som kan lösas med att någon enstaka eller några fakturor säljs är det ofta bäst att sälja fakturor. Behöver du större belopp för att exempelvis investera i nya inventarier är ett företagslån ofta bäst.

Kan man sälja bara några fakturor?

Ja, du bestämmer själv hur många fakturor du vill sälja. Det är helt okej att sälja bara några enstaka fakturor, och vill du sälja alla dina fakturor är det ofta också okej.

Försämras min kundrelation när jag säljer fakturor?

Nej, vår uppfattning är inte att kundrelationerna påverkas negativt av att du säljer dina fakturor. De flesta kunder har förståelse för att du har ett kapitalbehov och därmed säljer fakturor. Samtidigt brukar de bolag som du kan sälja fakturor ha en duktig kundservice för att inte göra det besvärligt för dina kunder att betala till dem.

Kan man sälja fakturor till privatpersoner?

Ja, det går att sälja fakturor som är utställda till privatpersoner. Däremot godkänner inte alla factoringbolag på att köpa dessa fakturor. När du säljer en faktura som är utställd till en privatperson är ditt företags egna kreditvärdighet viktigt.

Kan man sälja fakturor till utländska företag?

Ja, många factoringföretag erbjuder sig att köpa fakturor som är utställda till utländska företag. Hos oss kan du ansöka om att sälja dina fakturor till sådana företag.

Vad händer om en såld faktura inte betalas?

Det beror på om fakturan är med eller utan regress. Har du sålt en faktura utan regress är det factoringföretagets problem om fakturan inte betalas. Är den såld med regress försöker ni och factoringbolaget först att driva in skulden gemensamt. Har skulden inte reglerats efter ett förutbestämt antal dagar (ofta 30) blir du skyldig att återbetala bolaget du sålt fakturan till deras pengar.

Om författaren

Oskar Sjögren

Uppdaterad: 02 mars, 2022