Sidan innehåller annonser
människor tar lån

Företagskredit

Med en företagskredit (även kallat checkkredit, checkräkningskrediter eller rörelsekredit) kan ditt företag sporadiskt frigöra kapital och förbättra likviditeten. Hos oss hittar du både matnyttig information om företagskrediter och har samtidigt möjlighet att ansöka om en företagskredit.

Mynt

Bästa företagskrediten 2021

Mynt är en supermodern kreditgivare av en flexibel kontokredit för företagare.

Hanteringen är enklast i branschen – plocka ut pengar antingen som löpande lån eller genom att belåna fakturor.

Ansök nu!

Vad är en företagskredit?

En företagskredit är ett aktivt lånekonto där du kan låna pengar upp till din beviljade kreditlimit vid behov. Krediten fungerar ungefär som ett kreditkort (fast utan själva kortet), och du betalar endast ränta och amortering på den del av företagskrediten du nyttjat.

Om du till exempel har en företagskredit med en kreditlimit på 100 000 kronor kan du bruka upp till 100 000 kronor samtidigt. Har du nyttjat 80 000 kronor av krediten betalar du endast ränta på det beloppet. Skulle du vilja låna ytterligare pengar kan du ta ut mellanskillnaden upp till din kreditlimit, det vill säga 20 000 kronor i detta exempel.

Företag som har ojämna kassaflöden och under perioder behöver ett tillskott av kapital för att betala sina utgifter eller investeringar använder företagskrediter för att förbättra sin likviditet.

Frågor & svar

Kan banken avsluta min företagskredit?

Ja, om du inte följer villkoren för krediten utan missbrukar den genom att exempelvis inte sköta dina betalningar kan banken avsluta din kontokredit. Följer du villkoren kan du däremot återanvända den när du vill.

Hur snabbt får man pengarna utbetalda?

Hur snabbt dina pengar betalas ut beror på vilken bank- eller finansinstitut du har en aktiv kredit hos. Betalningen sker dock vanligtvis inom 24 timmar (på bankdagar) från att du begärt en utbetalning.

Hur mycket får jag i kreditlimit?

Hur hög kreditlimit ett företag beviljas härleds utifrån en individuell bedömning och kan även skilja sig för samma bolag hos olika kreditgivare. Runt 10 % av bolagets årliga omsättning är dock en ungefärlig uppskattning av vad en kreditlimit kan hamna på.

Betalar jag moms för avgifterna på krediten?

Nej, avgifter såsom ränta och kontraktsavgift är momsbefriande och du betalar således ingen moms på avgifterna för din företagskredit.

Kan jag få en företagskredit till ett nystartat företag?

Ja, det finns några kreditgivare som kan bevilja företagskrediter även till nystartade företag. I dessa fall behövs dock personlig borgen som säkerhet. Det blir således personen bakom företaget som kreditbedömningen görs på och som även står för kreditrisken.

Går det att få en företagskredit utan UC?

Ja, det finns flera kreditgivare som inte gör en kreditupplysning via UC utan istället använder Bisnode och Creditsafe. På så sätt registreras inte kreditupplysningen och påverkar din kreditvärdighet.

Vilken typ av säkerhet kan jag lämna för företagskrediter?

Olika kreditgivare accepterar olika säkerheter, men vanligast är att man lämnar personlig borgen, en företagsinteckning eller en säkerhet i form av en fast tillgång.

Finns det amorteringsfria företagskrediter?

Ja, vissa kreditgivare har inget krav på amortering. För en amorteringsfri företagskredit behöver du endast betala ränta för den utnyttjade krediten.