Sidan innehåller annonser

SEB Medlemslån: Recension 2024

SEB:s medlemslån är ett privatlån utan krav på säkerhet för fackmedlemmar och medlemmar i organisationer som SEB har avtal med. Om du söker ett förhållandevis billigt privatlån med en hög servicenivå, då kan SEB:s medlemslån vara ett bra alternativ för dig.

SEB:s lån saknar avgifter utöver räntan, som är medelhög. Om du har en hög kreditvärdighet finns det flera andra privatlån du kan bli beviljad till en lägre ränta än SEB:s medlemslån.

Läs hela recensionen

SEB Medlemslån
 • Lånebelopp: 20 000 - 350 000 krFördel
 • Ränta: 7,9 %Fördel
 • Löptid: 2 - 10 år Fördel
Läs mer eller ansök på Seb.se
Lånea cover

Vårt omdöme av SEB Medlemslån: Mediokert, 3/5

Lånea anser att SEB:s medlemslån sammantaget är mediokert. Lånet ges betyget 3 av 5. Det är lägre än 3,35, vilket är ett genomsnittligt betyg av de privatlån Lånea recenserat.

Vårt omdöme av medlemslån från SEB är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 4/5. SEB:s medlemslån har en låg lånekostnad. Lånet har en medelhög ränta och saknar avgifter utöver räntan.
 • Beviljandegrad: betyg 2/5. För att bli beviljad SEB:s medlemslån behöver du vara medlem i någon av de fackföreningar eller organisationer som SEB har avtal med. Därutöver behöver du ha en fast anställning och sakna betalningsanmärkningar.
 • Låneprocess: betyg 1.5/5. SEB har en relativt långsam låneprocess för sitt medlemslån. När du ansöker om deras lån får du svar på din låneansökan inom 1–2 bankdagar.
 • Kundservice: betyg 5/5. SEB har en utmärkt kundservice som nås via telefon eller chatt. Vad gäller vissa ärenden (till exempel allmänna frågor om privatlån) har de öppet dygnet runt alla dagar i veckan. Generella öppettider är vardagar 08.00–22.00 och helger 08.00–20.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av SEB Medlemslån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3/5
Lånekostnad4/5
Beviljandegrad2/5
Låneprocess1.5/5
Kundservice5/5

Lånekostnad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att lånekostnaden för SEB:s medlemslån är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 4 av 5. SEB:s medlemslån har en medellåg ränta. För låntagare med låg kreditvärdighet är deras ränta på 7,9 % förhållandevis låg. Deras lån saknar dessutom avgifter utöver räntan, vilket är positivt.

Vad som är negativt med lånekostnaden för SEB:s medlemslån är att räntan på 7,9 % är förhållandevis hög för låntagare med god kreditvärdighet. Om du har hög kreditvärdighet finns det flera andra privatlån du kan bli erbjuden till en lägre ränta än SEB:s medlemslån.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos SEB och återbetalas under 10 år till nominell ränta på 7,9 % har SEB:s medlemslånen effektiv ränta på 8,19 %. Det är bra. Det är lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för SEB:s medlemslån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 2 av 5. För att bli beviljad deras lån måste du först och främst vara medlem i en fackförening eller organisation som de har avtal med (över 50 stycken). Om du är medlem och har en medelhög kreditvärdighet är kraven däremot rätt låga.

Nackdelarna med beviljandegraden för SEB:s medlemslån är att du måste ha en fast anställning och sakna betalningsanmärkningar för att bli beviljad SEB:s medlemslån. Du behöver även ha en lägsta inkomst på 22 500 kr i månaden. Det är ett högre inkomstkrav än vad nästan alla andra långivare har för sina privatlån.

Du kan inte heller kan ansöka om SEB:s medlemslån via en låneförmedlare. Genom att ansöka om lån via en låneförmedlare har du möjlighet att jämföra villkoren för flera olika privatlån på en och samma gång med endast en låneansökan.

Låneprocess: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos SEB är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. SEB har en relativt långsam låneprocess, men en desto snabbare utbetalningsprocess. När SEB mottagit ditt skuldebrev betalas pengarna ut omgående (om du har bankkonto hos banken) eller nästa bankdag. Du kan dessutom ansöka om lånet med en medsökande och utan BankID.

Nackdelen med låneprocessen för SEB:s medlemslån är att du inte kan få ett preliminärt besked direkt på skärmen. När du ansöker om deras lån får du svar på din låneansökan (via sms) först inom 1–2 bankdagar. Alla skuldebrev måste även signeras för hand och postas till SEB.

Kundservice: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att SEB:s kundservice är enastående och de ges i denna kategori betyget 5 av 5. SEB:s kundservice finns mer eller mindre tillgänglig via chatt eller telefon dygnet runt alla dagar i veckan (avvikelser beror på i vilket ärende du kontaktar dem). Om du söker en långivare som är enkel att nå kan SEB vara ett utmärkt alternativ för dig.

Vad som är negativt med SEB:s kundservice är att de inte har en mejladress utsatt på sin hemsida.

Vem är SEB:s medlemslån bäst för?

SEB:s medlemslån är bäst för medlemmar i en fackförening eller organisation som SEB har avtal med, som har medelhög kreditvärdighet och vill ta ett privatlån med låg lånekostnad. Medlemslånet har samma ränta för alla låntagare (7,9 %) och saknar avgifter utöver räntan.

SEB:s lån passar även utmärkt för låntagare som vill ansöka om lån hos en långivare som är enkel att nå. Deras kundservice har öppet dygnet runt och året runt (beroende på ditt ärende kan öppettiderna variera) samt under helger.

Omständigheter när SEB:s medlemslån passar bra

Dessa är några omständigheter när det passar bra att ta medlemslån från SEB:

 • Om du vill ta ett billigt privatlån. SEB:s lån har en medelhög ränta, men saknar avgifter utöver räntan. Det gör att deras lån är billigt jämfört med många andra privatlån.
 • Om du vill ta ett lån utan säkerhet. SEB:s lån är utan krav på säkerhet. Det betyder att du kan använda deras lån till ett valfritt ändamål. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till att köpa en bil eller investera i en renovering.

Vem är SEB:s medlemslån dåligt för?

SEB:s medlemslån är dåligt för låntagare som inte är fackanslutna eller medlem i en organisation som SEB har avtal med. Deras lån är även dåligt för låntagare som har hög kreditvärdighet och vill ta ett privatlån med låg ränta eller på ett högt belopp.

SEB:s medlemslån har en medelhög ränta på 7,9 % och beviljar lån till ett maxbelopp på 350 000 kr. Det finns flera andra långivare som kan erbjuda lån till lägre ränta (om du har hög kreditvärdighet) och på ett högre belopp (400 000–600 000 kr).

Alternativ om SEB:s lån inte passar dig

Förslag på alternativ om SEB:s medlemslån inte är rätt för dig:

 • Marginalen Banks privatlån: lån utan krav på säkerhet med hög beviljandegrad. Marginalen Banks lån ges ut till ett belopp på 25 000500 000 kr med en ränta på 4,95–19,32 %. Deras lån är enkelt att bli beviljad och passar bra för både låntagare med låg och hög kreditvärdighet.
 • Moanks privatlån: lån utan krav på säkerhet med ett högt maxbelopp och låg ränta. Moanks lån ges ut till ett belopp på 25 000600 000 kr med en ränta på 3,9–14,95 %. Moanks lån passar bra för låntagare med hög kreditvärdighet som vill ta ett stort och billigt privatlån.

Fördelar med medlemslån från SEB

De främsta fördelarna med medlemslån från SEB är:

 • Du kan ansöka om deras lån med en medsökande. Det är en fördel för dig som inte har tillräckligt hög kreditvärdighet för att bli beviljad deras lån på egen hand. Det är även en fördel för dig som vill öka din chans att bli beviljad deras maxbelopp på 350 000 kr. När du ansöker om lån med en medsökande hos SEB krävs det att endast en av er är fackansluten för att ni ska kunna bli beviljade medlemslånet.
 • Deras privatlån är utan en uppläggningsavgift. Det är en fördel för dig som vill ta ett lån med så låg lånekostnad som möjligt. De flesta långivare erbjuder inte privatlån utan en uppläggningsavgift.
 • Du kan ansöka om deras lån utan BankID. Det är en fördel för dig som inte har ett BankID. De flesta andra långivare som erbjuder privatlån erbjuder inte möjligheten att ta lån utan BankID.

Nackdelar med medlemslån från SEB

De främsta nackdelarna med medlemslån från SEB är:

 • Du kan inte ansöka om deras lån och få besked direkt. Det tar upp till 2 dagar för SEB att lämna besked på en låneansökan om medlemslån. Det är en nackdel för dig som vill ha ett snabbt svar på om du blir beviljad. Hos flera andra långivare kan du ansöka om lån och få ett preliminärt besked direkt på skärmen.
 • Du kan inte bli beviljad deras lån med en låg inkomst. För att bli beviljad SEB:s medlemslån behöver du ha en månadsinkomst på minst 22 500 kr. Det är en nackdel för dig som har en lägre inkomst än så. Om du vill ansöka om deras lån och har en låg inkomst kan du prova att ansöka tillsammans med en medsökande.
 • Deras lån har inte en hög beviljandegrad. För att bli beviljad SEB:s medlemslån behöver du vara medlem i en fackförening eller organisation som SEB har avtal med. Du behöver även ha fast anställning och sakna betalningsanmärkningar. Det är en nackdel för dig som till exempel är timanställd. Om du saknar en tillsvidareanställning behöver du ansöka om lån hos en långivare med högre beviljandegrad.
 • Deras lån har inte en lång återbetalningstid. SEB har en längsta återbetalningstid på 10 år. Det är en kortare återbetalningstid än vad många andra långivare har för sina privatlån. Om du vill ansöka om lån med lång återbetalningstid på 15–20 år behöver du ansöka om lån hos en annan långivare än SEB.
 • Du kan inte bli beviljad deras lån utan en fast anställning. Det är en nackdel för dig som till exempel är provanställd eller projektanställd. Om du vill ta lån utan en fast anställning behöver du vända dig till en annan långivare än SEB.
 • Deras lån har inte ett gratis låneskydd. Det är en nackdel för dig som inte själv vill bekosta en låneskyddsförsäkring. Många andra långivare erbjuder medlemslån med en gratis låneskyddsförsäkring. Försäkringen ersätter låntagaren ifall denne drabbas av inkomstbortfall till följd av sjukdom, olycka eller arbetslöshet.

Jämför SEB:s medlemslån med andra privatlån

Tabell 2: SEB i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
SEB Medlemslån SEB Medlemslån 20 000-350 000 kr 7,9-7,9 % 2 år-10 år
3/5
Thorn Privatlån Thorn Privatlån 10 000-100 000 kr 9,84-21,60 % 1 år-7 år
3,2/5
Wasa Kredit Privatlån Wasa Kredit Privatlån 30 000-400 000 kr 4,45-14,95 % 1 år-15 år
3.7/5

Vad särskiljer SEB:s medlemslån från andra privatlån?

Det som särskiljer SEB:s medlemslån från andra privatlån är ett lån endast kan tas av medlemmar i en fackförening eller organisation som SEB har avtal med. Deras medlemslån särskiljer sig även på så sätt att alla låntagare erbjuds samma ränta på 7,9 %. Räntan är inte förhandlingsbar och påverkas inte av vilken kreditvärdighet en låntagare har.

SEB:s medlemslån vs Thorns privatlån

Både Thorn och SEB erbjuder ett privatlån utan krav på säkerhet. Thorns lån ges ut på ett lägre belopp än SEB:s lån, på 10 000100 000 kr. SEB:s medlemslån ges ut på belopp på 20 000350 000 kr. Thorns lån har en högre ränta än SEB:s lån, på 9,84–21,60 %. SEB:s medlemslån har en ränta på 7,9 %.

För att bli beviljad SEB:s medlemslån måste du vara medlem i en fackförening eller organisation som SEB har avtal med (och uppfylla SEB:s grundläggande krav). Du kan däremot bli beviljad Thorns privatlån genom att endast uppfylla deras grundläggande krav.

Thorns privatlån har en uppläggningsavgift på 595 kr och en månatlig administrativ avgift på 19 kr. SEB:s medlemslån har inga avgifter utöver räntan.

SEB:s medlemslån vs Wasa kredits privatlån

Precis som SEB:s medlemslån är Wasa kredits privatlån utan krav på säkerhet. Wasa kredits lån ges ut på ett högre lägsta- och högstabelopp än SEB:s lån, på 30 000400 000 kr. SEB:s medlemslån ges ut på belopp mellan 20 000 och 350 000 kr.

Wasa kredits privatlån har en lägre frånränta än SEB:s lån, på 4,45 %. SEB:s lån har en ränta på 7,9 % för samtliga låntagare. Även den representativa räntan (den ränta en stor del av deras kunder har) hos Wasa kredit är lägre än SEB:s ränta. Wasa Kredits representativa ränta är på 6,45 %.

Wasa kredits lån har en uppläggningsavgift på 375 kr och en månatlig administrativ avgift på 40 - 75 kr. SEB:s medlemslån har inga avgifter utöver räntan. Du måste vara medlem i en fackförening eller organisation som SEB har avtal med för att kunna bli beviljad deras medlemslån (och uppfylla deras grundläggande krav). Du kan bli beviljad Wasa kredits privatlån så länge du uppfyller deras grundläggande krav för beviljande.

Kundomdömen av SEB:s medlemslån online

SEB:s medlemslån har inte fått några egna recensioner online. SEB Bank har däremot recenserats av ett lågt antal personer på Trustpilot. Dessa har givit SEB Bank (banken som helhet och inte specifikt deras medlemslån) betyget 1,3 av 5.

Det låga antalet recensioner (och mängden negativa kommentarer) kan bero på att SEB inte aktivt bett deras kunder att recensera deras tjänster. Det kan i sin tur bero på att banken är stor och redan har många kunder.

Krav för SEB:s medlemslån

SEB:s grundkrav för medlemslån är att du ska:

 • vara minst 20 år gammal
 • vara medlem i en fackförening eller organisation som SEB har avtal med
 • ha en månadsinkomst på minst 22 500 kr från en fast anställning
 • inte ha några betalningsanmärkningar
 • ha varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år
 • inte ha några skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller SEB:s krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av SEB.

Innan du ansöker om medlemslån hos SEB

Innan du ansöker om privatlån hos SEB bör du beakta detta:

 • SEB:s grundkrav. Säkerställ att du uppfyller SEB:s grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker då i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. SEB:s medlemslån, liksom andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betala ut. För att låna pengar snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom SEB tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, göra det. Att låna med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denna i låneansökan innan du ansöker.
 • Om din kreditvärdighet är hög. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån med lägre ränta än SEB. Det innebär då ett billigare privatlån, vilket över tid kan spara dig mycket pengar.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden för lånet.
 • Om din kreditvärdighet är låg. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än SEB:s medlemslån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet hos UC.

Hur du ansöker om SEB:s medlemslån

Så gör du för att ansöka om SEB:s medlemslån:

 1. Gå till ansökningssidan för den fackförening eller organisation som du tillhör.

 2. Fyll i dina personuppgifter samt det bankkonto pengarna ska betalas ut till.

 3. Lämna in din ansökan.

 4. Invänta lånebesked (tar upp till 48 timmar).

 5. Om du blir beviljade lån får du ett skuldebrev med posten som ska signeras och skickas tillbaka till SEB.

 6. Lånet betalas ut samma dag som SEB mottar skuldebrevet, eller nästkommande bankdag.

SEB har en enkel ansökningsprocess för deras medlemslån. De har avtal med över 50 olika fackföreningar och organisationer. Deras lån kan ansökas om utan BankID.

Så har vi betygsatt SEB:s medlemslån

För vår recension av SEB:s medlemslån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 referenspunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt SEB:s medlemslån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos SEB:s medlemslån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de kan bevilja lån till låntagare med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till SEB:s process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat SEB:s låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till SEB för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Vem kan bli beviljad SEB:s medlemslån?

För att kunna bli beviljad SEB:s medlemslån måste du vara fackligt ansluten hos ett fackförbund eller en organisation som SEB har avtal med. På SEB:s hemsida kan du se om det gäller dig. Därutöver behöver du uppfylla SEB:s grundkrav för beviljande. Det innebär att du till exempel behöver vara minst 20 år gammal och ha en fast anställning.

Vad kan SEB:s medlemslån användas till?

Du kan använda SEB:s medlemslån till ett valfritt ändamål. Det beror på att medlemslånet är utan säkerhet. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till att lösa andra lån och krediter, till en bostadsrenovering eller köp av vitvaror.

Påverkar en ansökan om SEB:s medlemslån min kreditvärdighet?

Ja, du påverkar din kreditvärdighet hos UC negativt när du ansöker om SEB:s medlemslån och om du blir beviljad deras lån. Det beror på att SEB använder UC som kreditupplysningsföretag och rapporterar beviljade lån vidare till UC.s skuldregister.

Ju fler kreditupplysningar och rapporterade lån du har hos UC, desto mer påverkas ditt kreditbetyg hos UC negativt.

Detaljerad information om SEB Medlemslån

Information om SEB Medlemslån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Från 2 timmar till flera dagar
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
1.4 / 5 Trust pilot score 1.4 / 5
(529 omdömen)
Krav hos SEB Medlemslån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
Ålderskrav
Minst 20 år
Inkomstkrav
22 500 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas av SEB måste du ha en fast anställd eller vara pensionär
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om SEB Medlemslån
Ränta
7,9 %
Effektiv ränta
8,19 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos SEB Medlemslån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 7,9 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 208 kr och effektiv ränta på 8,19 %. Totalt att betala blir 144 960 kr.