Sidan innehåller annonser

Ferratum Blanconlån: Recension 2024

Ferratum erbjuder ett privatlån som passar bra för låntagare med medelhög kreditvärdighet. Om du söker ett privatlån med låg lånekostnad och direktutbetalning till bankkonton hos samtliga storbanker, då kan Ferratums privatlån vara ett utmärkt alternativ för dig.

Även om Ferratums privatlån har en låg lånekostnad och snabb utbetalning är deras lån inte det bästa lånet i någon kategori. Det finns flera andra privatlån med en lika låg – eller lägre – lånekostnad än Ferratums privatlån.

Läs hela recensionen

Ferratum Blancolån
 • Lånebelopp: 20 000 - 300 000 krFördel
 • Ränta: 5,25 - 17,55 %Fördel
 • Löptid: 1 - 12 år Fördel
Läs mer eller ansök på Ferratum.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Ferratum Blancolån: Ganska bra, 3.9/5

Lånea anser att Ferratums privatlån sammantaget är ganska bra. Lånet ges betyget 3,9 av 5. Det är högre än 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Ferratum är en sammanvägning av:

 • Lånekostnad: betyg 4.5/5. Ferratums privatlån är ett billigt privatlån. Deras lån har en låg frånränta och saknar avgifter utöver räntan.
 • Beviljandegrad: betyg 3/5. Det är förhållandevis enkelt att beviljas Ferratums privatlån så länge du har en regelbunden inkomst och saknar betalningsanmärkningar.
 • Låneprocess: betyg 4/5. Ferratum har en mycket snabb och smidig låneprocess för sina privatlån. När du ansöker om deras lån får du i regel svar direkt på skärmen. Ett lån som beviljats betalas ut direkt till bankkonton hos storbankerna.
 • Kundservice: betyg 4/5. Ferratum kundservice kan nås via mejl och chatt mån–fre 10.00–16.00. De är enklast att nå om du redan är befintlig kund hos dem.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Ferratum Blancolån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.9/5
Lånekostnad4.5/5
Beviljandegrad3/5
Låneprocess4/5
Kundservice4/5

Lånekostnad: Bra, 4.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half

Lånea anser att lånekostnaden för Ferratums privatlån är bra och lånet ges i denna kategori betyget 4,5 av 5. Ferratums privatlån är billigare än många andra privatlån. Deras lån har en låg frånränta på 5,25 % och saknar avgifter utöver räntan. Om du söker ett billigt privatlån kan Ferratums privatlån vara ett utmärkt val för dig.

Något som är negativt med lånekostnaden för Ferratums privatlån är att lånet har en relativt hög maxränta på 17,55 %. Om du har en låg kreditvärdighet och ansöker om deras lån är det risk att du beviljas deras lån till hög ränta och därigenom får ett dyrt lån.

Vad som däremot är positivt med Ferratums lån är att det har en låg representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 6,75 % Det tyder på att flertalet av deras kunder erbjuds en förhållandevis låg ränta som är närmare deras frånränta än deras maxränta.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Ferratum och återbetalas över 10 år till nominell ränta på 6,75 % har Ferratums privatlån en effektiv ränta på 6,96 %. Det är mycket bra. Det är betydligt lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån som Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Ferratums privatlån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 3 av 5. Det är varken relativt enkelt eller svårt att beviljas Ferratums privatlån. Så länge du är minst 18 år gammal, har någon form av regelbunden inkomst från tjänst och saknar betalningsanmärkningar bör du dock ha en god chans att beviljas deras lån.

Du kan inte bli beviljad Ferratums privatlån med betalningsanmärkningar. Det går inte heller att ansöka om lånet med en medsökande, eller få ett lån beviljat med ett lösenkrav. Genom att villkora ett lån med lösenkrav eller inkludera en medsökande i en låneansökan kan en låntagare öka sin chans att bli beviljad.

Låneprocess: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att låneprocessen hos Ferratums privatlån är ganska bra. De ges i denna kategori betyget 4 av 5. Ferratums låneprocess är smidigare och snabbare än hos många andra långivare som erbjuder privatlån.

När du ansöker om deras lån får du i regel svar direkt på skärmen. Om du blir beviljad och har bankkonto hos någon av storbankerna (Swedbank, Nordea, Handelsbanken eller SEB) kan du få lånet utbetalt direkt till ditt konto, även på helgen. Om du har en annan bank än en storbank tar det upp till två bankdagar. Att Ferratums privatlån betalas ut direkt är en ovanlig fördel som endast erbjuds för en handfull svenska privatlån.

Vad som är negativt med Ferratums låneprocess är att du inte kan ansöka om deras privatlån utan BankID. Om du inte har ett BankID och vill ansöka om privatlån bör du vända dig till en annan långivare än Ferratum.

Kundservice: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att Ferratums kundservice är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 4 av 5. Deras kundservice kan nås via mejl eller chattrobot mån–fre klockan 10.00–16.00. Ferratums kundservice har främst fått ett högt betyg för att de är snabba på att handlägga låneansökningar.

Vad som är negativt med Ferratums kundservice att de inte kan kontaktas via telefon (om du inte är befintlig kund) och att deras chattrobot bara kan ge begränsad svar som är förinställda. Om du inte redan är befintlig kund hos Ferratum kan de vara svåra att nå.

Vem är Ferratums privatlån bäst för?

Ferratums privatlån är bäst för låntagare med medelhög kreditvärdighet, som söker ett billigt privatlån på ett mindre belopp och med en snabb utbetalning. Ferratums privatlån har en låg frånränta på 5,25 %, en låg representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 6,75 % och ett maxbelopp på 300 000 kr.

Om du har bankkonto hos en av storbankerna betalar de ut pengarna direkt till ditt konto. Har du bankkonto hos en annan bank än en av storbankerna tar det ungefär 1–2 bankdagar att få deras lån utbetalt.

Omständigheter när Ferratums privatlån passar bra

Dessa är några omständigheter när det passar bra att låna från Ferratum:

 • Om du vill ta ett billigt privatlån. Ferratums privatlån har en låg frånränta på 5,25 %, en låg representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 6,75 %. Lånet saknar dessutom avgifter utöver räntan. Om du söker ett billigt privatlån kan Ferratums privatlån vara ett bra alternativ för dig.
 • Om du vill ta ett lån utan säkerhet. Eftersom Ferratums privatlån är ett lån utan säkerhet behöver du inte lämna någon form av pant när du ansöker om deras lån. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till renoveringar, köp av bil eller en handpenning.

Vem är Ferratums privatlån dåligt för?

Ferratums privatlån är dåligt för låntagare som söker ett privatlån på ett lågt eller ett högt lånebelopp. Ferratums privatlån erbjuds med ett lägsta lånebelopp på 20 000 kr och ett maxbelopp på 300 000 kr. Det finns flera andra långivare som erbjuder privatlån med ett lägsta lånebelopp på 10 000 kr eller ett maxbelopp på 500 000–600 000 kr.

Alternativ om Ferratums privatlån inte passar dig

Förslag på andra alternativ om Ferratums privatlån inte är rätt för dig:

 • Avida Finance privatlån: lån utan säkerhet med hög beviljandegrad. Avida Finance erbjuder ett privatlån på lånebelopp på 10 000500 000 kr med en ränta på 5,95–21,95 %. Avida Finances lån passar bra för dig som söker ett lån som är ovanligt enkelt att bli beviljad.
 • Instabanks privatlån: lån utan säkerhet på ett högt maxbelopp. Instabank erbjuder ett privatlån på lånebelopp på 10 000600 000 kr med en ränta på 5,59–23,79 %. Instabanks privatlån passar bra för dig som vill ta ett stort privatlån.

Fördelar med lån från Ferratum

De främsta fördelarna med privatlån från Ferratum är:

 • Du kan ansöka om deras lån och få svar direkt. Det är en fördel för dig som inte vill vänta på att få svar på om du beviljas. Se: Ansök om lån och få svar direkt.
 • Du kan beviljas deras lån med en låg inkomst. Ferratum har ett lågt inkomstkrav på 12 500 kr i månade Det är ett lägre krav på inkomst än vad många andra långivare har för deras privatlån. Se: Beviljas lån med en låg inkomst.
 • Deras lån är utan en uppläggningsavgift. Det är en fördel för dig som söker ett privatlån med så låg lånekostnad som möjligt. Se: Ta lån utan en uppläggningsavgift.
 • Du kan beviljas deras lån utan en fast anställning. Det är en fördel för dig som till exempel är timanställd, vikarierar eller är projektanställd. Hos de flesta andra långivare som erbjuder privatlån går det inte att Ta lån utan en fast anställning.
 • Du kan ansöka om deras privatlån och få lånet utbetalt samma dag. Det är en fördel för dig som har bankkonto hos Nordea, Swedbank, Handelsbanken eller SEB och är i behov av att snabbt få tillgång till pengarna. I princip ingen annan långivare kan erbjuda privatlån som du får utbetalt samma dag.

Nackdelar med lån från Ferratum

De största nackdelarna med privatlån från Ferratum är:

 • Deras lån är inte lämpligt för att samla lån och krediter. Ferratum erbjuder varken lösenkrav, ett högt lånebelopp eller möjligheten att ansöka tillsammans med en medsökande för deras privatlån. Eftersom både en medsökande och lösenkrav kan resultera i bättre beviljade villkor, är Ferratums privatlån inte ett det bästa alternativet för dig som vill samla lån och krediter i ett lån.
 • Du kan inte ansöka om deras lån med en betalningsanmärkning. Det är en nackdel för dig som har en eller flera anmärkningar och vill ansöka om Ferratums privatlån. Om du vill ansöka om lån med en betalningsanmärkning bör du vända dig till en annan långivare än Ferratum.
 • Du kan inte ansöka om deras lån med en medlåntagare. Det är en nackdel för dig som inte har en tillräckligt hög kreditvärdighet för att beviljas deras lån på egen hand. Om du vill ansöka om lån med en medlåntagare finns det flera andra långivare du kan vända dig till.
 • Deras lån kan inte förlängas. Det är en nackdel för dig som vill ha möjlighet att sänka månadskostnaden för ditt lån genom att förlänga lånets återbetalningstid. Se: Ta lån som kan förlängas.

Jämför Ferratums privatlån med andra privatlån

Tabell 2: Ferratum i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Ferratum Blancolån Ferratum Blancolån 20 000-300 000 kr 5,25-17,55 % 1 år-12 år
3,9/5
Ikano Bank Privatlån Ikano Bank Privatlån 10 000-350 000 kr 6,15-17,94 % 3 år-12 år
3,7/5
Marginalen Bank Privatlån Marginalen Bank Privatlån 25 000-500 000 kr 4,95-19,32 % 2 år-15 år
3,6/5

Vad särskiljer Ferratums privatlån från andra?

Det som särskiljer Ferratums lån från andra privatlån är att deras lån kan betalas ut direkt till bankkonton hos samtliga storbanker och att lånet saknar avgifter utöver räntan. Vanligtvis tar det mellan 1 och 5 bankdagar för en långivare att betala ut sina privatlån. Dessa långivare inkluderar i regel även en uppläggningsavgift på 300–600 kr eller en månatlig aviavgift på 19–40 kr.

Ferratums privatlån vs Ikano Banks privatlån

Både Ferratum och Ikano Bank erbjuder ett privatlån utan säkerhet. Ikano Bank erbjuder privatlån på ett lägre lägsta belopp och ett högre maxbelopp än Ferratums lån, på 10 000350 000 kr. Ferratum erbjuder privatlån med lånebelopp på 20 000300 000 kr.

Båda lånen har ett liknande räntespann. Ikano Banks lån har ett räntespann på 6,15–17,94 % och Ferratums lån har ett räntespann på 5,25–17,55 %.

De båda lånen saknar dessutom avgifter utöver räntan. Ikano Banks lån har en löptid på 12 år, likväl som Ferratums lån har en återbetalningstid på 12 år. Till skillnad mot Ferratum återbetalas Ikano Banks privatlån med rak amortering. Ferratums privatlån amorteras med annuitet.

Ferratums privatlån vs Marginalen Banks privatlån

Precis som Ferratum erbjuder Marginalen Bank ett privatlån utan säkerhet. Marginalen Banks privatlån erbjuds på ett högre lägsta och högsta lånebelopp än Ferratums privatlån, på 25 000500 000 kr. Ferratums privatlån ges på lånebelopp på 20 000300 000 kr.

Marginalen Banks privatlån har en lägre frånränta än Ferratums lån, på 4,95 % och en högre maxränta på 19,32 %. Ferratums privatlån har en från- och maxränta på 5,25–17,55 %.

Till skillnad mot Marginalen Bank kan Ferratum erbjuda direktutbetalning av deras lån till bankkonton hos Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB. Det tar 2–5 bankdagar för Marginalen Bank att betala ut deras privatlån. Hos Marginalen Bank kan du däremot ansöka om lån utan BankID, vilket du inte kan hos Ferratum. Läs recension av Marginalen Banks privatlån.

Ansök om Ferratums privatlån via låneförmedlare

Ansöker du om Ferratums privatlån via en låneförmedlare kan du jämföra deras villkor med andra långivares. På så sätt ökar du chansen att bli beviljad en låg ränta, ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Ferratums privatlån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lendo Lendo 2,95-29,95% 10 000-600 000 kr 20 år
4,7/5
Advisa Advisa 2,95-25,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,6/5
Sambla Sambla 2,95-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,9/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att Ferratum kommer erbjuda dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem ibland enbart till långivare som de bedömer passar din situation och ditt ansökta lån.

Se mer: Ansök om privatlån hos låneförmedlare.

Kundomdömen av Ferratums privatlån online

Ferratums privatlån är populärt, delvis för att deras lån kan direktutbetalas till bankkonton hos storbanker och saknar avgifter utöver räntan. Långivaren Ferratum har däremot inte fått ett särskilt högt betyg på Trustpilot. På Trustpilot har Ferratum (som kreditgivare och inte specifikt deras privatlån) fått betyget 1,7 av 5 möjliga.

Vad ett antal recensenter lyfter fram som positivt med Ferratum är att de haft en ovanligt snabb återkoppling på låneansökningar, snabb utbetalning och en trevlig kundtjänst.

De negativa omdömen Ferratum fått handlar om att de haft en extremt hög ränta, en oseriös kreditgivning och att de skickat inkassokrav utan skälig grund.

Återigen vill vi belysa att det betyg Ferratum fått på Trustpilot handlar om Ferratum som kreditgivare och inte specifikt deras privatlån.

Krav för Ferratums privatlån

Ferratums grundkrav för privatlån är att du ska:

 • vara minst 18 år gammal
 • vara svensk medborgare
 • ha ett svenskt bankkonto
 • ha ett telefonnummer och en e-postadress
 • ha en aktiv anställning av någon form
 • ha en regelbunden månadsinkomst på minst 12 500 kr
 • ej ha några betalningsanmärkningar
 • ej ha några skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Ferratums krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av Ferratum.

Innan du ansöker om Ferratums privatlån

Innan du ansöker om privatlån hos Ferratum bör du beakta detta:

 • Ferratums grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Ferratums grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och du ansöker då i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Ferratums privatlån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar till det betalas ut (om du inte har bankkonto hos en av storbankerna). För att kunna låna pengar snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med den månadskostnad som lånet skulle innebära.
 • Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet (till följd av till exempel betalningsanmärkningar) finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än Ferratums privatlån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet hos UC (UC-score).

Hur du ansöker om Ferratums privatlån

Så gör du för att ansöka om Ferratums privatlån:

 1. Gå till Ferratums ansökningsformulär.

 2. Ange hur mycket du önskar låna och löptid för lånet.

 3. Fyll i dina personuppgifter.

 4. Identifiera dig med BankID och skicka in din låneansökan.

 5. Invänta lånebesked (syns i regel direkt på skärmen).

 6. Om du beviljas skriver du under skuldebrevet med ditt BankID.

 7. Invänta utbetalningen av deras lån som antingen sker direkt eller inom 1–2 bankdagar (beroende på vilken bank du har bankkonto hos).

Ferratum har en enkel och snabb ansökningsprocess för deras privatlån. Själva ansökningen tar endast några minuter och du får i regel svar direkt på skärmen om du beviljad eller nekas.

Så har vi betygsatt Ferratums privatlån

För vår recension av Ferratums privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 referenspunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Ferratums privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Ferratums privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de kan bevilja lån till låntagare med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Ferratums process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Ferratums låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Ferratum för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Påverkar en ansökan hos Ferratum min kreditvärdighet?

Ja, du påverkar din kreditvärdighet negativt hos UC när du ansöker om privatlån eller beviljas privatlån hos Ferratum. Det beror på att Ferratum använder UC som kreditupplysningsföretag och rapporterar beviljade lån vidare till UC:s skuldregister.

Ju fler kreditupplysningar och beviljade lån du har hos UC, desto mer påverkas din kreditvärdighet negativt hos UC.

Vad kan Ferratums privatlån användas till?

Ferratums privatlån är utan säkerhet, vilket innebär att du kan använda deras lån till vad du vill. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till att lösa dyra lån och krediter, till konsumtion, resor, renoveringar eller handpenning (vid köp av bostad).

Går det att lösa Ferratums privatlån i förtid?

Ja, du kan lösa ditt privatlån hos Ferratum i förtid, utan att det medför en kostnad. Du betalar inte heller någon kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du väljer att göra en extrainbetalning, utöver det månadsbelopp du är skyldig att betala.

Går det att höja eller utöka mitt privatlån hos Ferratum?

Nej, du kan varken höja eller förlänga ditt privatlån hos Ferratum. Om du vill ansöka om ett privatlån som går att utöka eller förlänga löptiden på behöver du vända dig till en annan långivare än Ferratum.

Detaljerad information om Ferratum Blancolån

Information om Ferratum Blancolån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja, dygnet runt
Till: SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken
Utbet. helger & kvällar
Ja
Till: SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken
 
Krav hos Ferratum Blancolån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Har du betalningsanmärkning rekommenderar vi istället Ferratums kontokredit.
Ålderskrav
22 - 75 år
Inkomstkrav
12 500 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att låna hos Ferratum Blancolån behöver du inkomst från en anställning eller pension.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Ferratum Blancolån
Ränta
5,25 - 17,55 %
Effektiv ränta
6,96 %
×
Effektiv ränta är alltid mellan 5,38 - 25,52 % för Ferratums Blancolån.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos Ferratum Blancolån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 6,75 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 148 kr och effektiv ränta på 6,96 %. Totalt att betala blir 137 790 kr.