Recension av Northmill lån

Vårt omdöme: 4,6/5

Northmill är en av de bästa långivarna för snabblån. De har både låga avgifter och snabb utbetalning, och passar bra för de flesta.

Northmills kontokredit har en individuell ränta på 4,9 – 21,9 %, och direktutbetalning görs både vardagar och kvällar under deras öppettider.

Den främsta nackdelen med krediten är att kreditupplysningen görs via UC. Har du t.ex. låg kreditvärdighet och många förfrågningar sedan tidigare finns det aktörer med högre beviljandegrad.

Omdöme av Northmill: Översikt

Vårt omdöme4,6/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad4,5/5
Utbetalning4,5/5
Kundservice5/5

Lånekostnad: 5/5

Har jämfört med i stort sett alla konkurrenter ett billigt lån.

Beviljandegrad: 4,5/5

Godkänner de flesta sökande, det är enkelt att bli beviljad.

Utbetalning: 4,5/5

Betalar ut så snabbt det går när ansökan beviljas, dock ej efter 14:00 på helger och sena kvällar.

Kundservice: 5/5

De har långa öppettider och erbjuder flera olika kontaktmöjligheter.

Om Northmill

Northmill Bank AB (tidigare Northmill AB) är en av de bästa långivarna för konsumentkrediter i Sverige. Företaget grundades 2006 och är sedan 2019 en riktig bank. Det innebär att de har tilldelats en svensk banklicens och kan på många sätt likställas med stora och trygga aktörer som Swedbank och Nordea.

Northmill i korthet

 • Är en av de populäraste och bästa långivarna för vardagliga lån och krediter
 • Har mycket enkla grundkrav – beviljar i praktiken alla som uppfyller deras krav
 • Har över 200 000 kunder i tre länder. Utsågs 2019 till en av de snabbast växande bolagen i Europa.

I och med att Northmill är en bank står de under ännu hårdare tillsyn än andra långivare. Det innebär att de värdesätter bra kundservice, har en etisk utlåning och erbjuder rimliga villkor.

Detta är något som märks på deras produkter – så gott som alla tjänster de erbjuder är bra! De är tidigare kända med varumärken som Credigo och Credway, vilket numera har slagits ihop till Northmill Bank.

 • Beviljar lån & krediter till bra villkor för de flesta som ansöker
 • En seriös aktör med höga krav på säkerhet och service
 • Ger preliminärt svar på ansökan direkt, tar ingen UC i onödan

 

Läs mer på Northmill.com

Hur fungerar en kontokredit från Northmill?

Deras kredit, även kallad kreditkonto eller kreditlina, fungerar enkelt förklarat som ett virtuellt kreditkort. Skillnaderna är att du inte har ett fysiskt kort och gör istället uttag direkt till ditt bankkonto från krediten. Uttag begärs via “Mina sidor” på deras hemsida eller i appen. Lägsta belopp per uttag är 1 000 kr.

Kontokrediten går att få i spannet 1 000 50 000 kr. Krediten har ingen fast återbetalningstid, däremot måste du minst betala 3 % av din nuvarande skuld varje månad, eller som minst 150 kr. Har du tagit ut 20 000 kr måste du alltså minst betala 600 kr.

Fördelen med en kontokredit är att du endast betalar ränta för beloppet du tagit ut. Dessutom kan du använda krediten om och om igen så länge du löpande återbetalar vad du tar ut.

Kreditprövning görs inför varje uttag

Även om du har en beviljad kredit gör Northmill alltid en kreditkontroll av din ekonomi innan de godkänner och betalar ut ett uttag. Det görs för att dubbelkolla att inget väsentligt i din ekonomi har ändrats, såsom att du blivit skuldsatt hos kronofogden.

Vid varje uttag görs det däremot en kreditprövning via Creditsafe istället för UC. På så sätt påverkas inte din kreditvärdighet av deras uttagskontroll.

Så mycket kostar det att låna från Northmill Bank

Northmill använder individuell räntesättning och beviljar en ränta i spannet 4,9 % – 21,9 %. Det ger uppskattningsvis en effektiv ränta på 6,05 – 27,41 %.

Det är inte förknippat med någon avgift att öppna upp en ny kredit. Däremot tar de 195 kr i uttagsavgift samt lägger de på en administrativ avgift på 19 kr de månader krediten har använts.

På grund av de relativt låga avgifterna är Northmill en av de aktörer som beviljar snabblån med lägst ränta.

Northmills krav

Northmill har förhållandevis låga grundkrav och beviljar många. Säkerställ däremot att du även du kan intyga din inkomst på förfrågan, annars är det risk för avslag senare i processen.

Dessa är kraven för Northmills kontokredit:

 • Du måste vara minst 20 år.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige (box-adress tillåts ej).
 • Du måste ha BankID.
 • Din månadsinkomst är minst 10 000 kr/mån.

Northmills krav på inkomsttyp

För att bli beviljad en kontokredit hos Northmill krävs det inte någon fast anställning. Har du en tillsvidareanställning är det förstås ett plus, men även följande inkomster och anställningsformer godkänns:

 • projekt- eller visstidsanställning
 • pension (ej förtidspension)
 • temporär sjukskrivning eller föräldraledighet
 • bostadsbidrag
 • studiebidrag från CSN.

Det är alltså inga problem att bli beviljad lån utan inkomst från fast arbete via Northmill.

Var däremot förberedd på att de kommer be om intyg om du anger inkomster från någon av ovanstående källor. Mer information om bedömningen av din ansökan hittar du senare i recensionen under Kreditbedömning.

 

Läs mer på Northmill.com

Kreditbedömning

Northmill har en mycket välpolerad process för sin kreditbedömning. Det sker mycket i bakgrunden som du i egenskap av sökande inte märker av. Nedan kan du läsa mer om hur processen går till.

Ansökan skickas in

Direkt när du skickat in din ansökan bedöms din ansökan om deras kredit automatiskt av deras ansökningssystem. Det görs en kreditupplysning via Creditsafe där de bland annat tar reda på vad du har för inkomst, andra lån och om du har betalningsanmärkningar.

Om du blir godkänd i deras helautomatiserade bedömning får du ett besked direkt att du är “Preliminärt godkänd”. Det preliminära besked får du med andra ord direkt, oavsett när du ansöker.

Manuell kreditkontroll

Om deras system godkänner din ansökan tas det vidare för manuell handläggning, något som endast sker under deras öppettider. I samband med detta gör handläggaren en kreditupplysning hos UC för att få tillgång till ännu mer information. De tar hänsyn till en mängd olika faktorer, t ex:

 • Din kreditscore hos UC
 • Hur du skött inbetalningar på ev. befintlig kredit
 • Om dina skulder ökat eller minskat senaste tiden

Beviljat eller avslag

Utifrån ovanstående och en mängd andra variabler ger de dig sedan något av följande besked:

 • Krediten beviljas fullständigt
 • Krediten är delvis beviljad med lägre kreditgräns
 • Krediten är beviljad om du kan skicka in intyg om t.ex. inkomst
 • Avslag

I fallet där de begär ytterligare underlag (kompletteringar) för att stödja uppgifterna du angivit i ansökan meddelas detta via SMS och mail. Ofta handlar det om lönespecifikationer, arbetsgivarintyg eller att de vill verifiera din identitet med ett enkelt telefonsamtal.

Kompletteringar skickas i så fall till hej@northmill.se eller via MMS till 073-012 13 21.

Utbetalning från Northmill kontokredit

För att begära utbetalning till Northmills kontokredit måste du först ha signerat avtalet för checkkrediten. Även om det är ett par steg till utbetalning från att du ansöker går det hela mycket fort om du ansöker under deras kontorstider. De handlägger alltid din ansökan så snabbt det bara går.

Så fort ditt konto är aktivt är det fritt fram att begära uttag. Däremot handlägger de endast uttag under sina öppettider. Detta inkluderar även helger 10-14, även om de inte erbjuder kundtjänst under dessa tider.

Är du intresserad av ett lån med liknande lånekostnader men som kan betala ut pengarna dygnet runt rekommenderar vi att du tittar på Fairlos kontokredit. De erbjuder nämligen automatiska uttag med direkt utbetalning närsomhelst på dygnet.

Utbetalningstid beror på bank

Till skillnad från andra långivare som använder Trustly för att bearbeta utbetalningar är betalningar till Danske Bank inte ögonblickliga.

Därmed kan du förvänta dig utbetalning från Northmill enligt följande:

 • Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB: Inom 1 timme på under kontorstid
 • Övriga banker innan 13:30: Senare samma eftermiddag
 • Övriga banker efter 13:30: Nästkommande bankdag

Så ansöker du om en kontokredit från Northmill

Att ansöka om Northmills kontokredit (även kallad revolverande kredit) är både snabbt och enkelt. Dubbelkolla däremot först att du uppfyller deras krav för ansökan. Kan du bocka för dem allihop ansöker du genom att:

Ansökan tar bokstavligen under 1 minut och genomföra. Därefter är det bara att invänta ett preliminärt besked om din ansökan kan beviljas eller inte.

Om din ansökan inte godkänns i detta steg tas heller ingen UC, utan det har i så fall endast gjorts en kreditupplysning via Creditsafe. Detta är såklart mycket positivt, eftersom upplysningen från Creditsafe inte påverkar din kreditvärdighet.

Metod för betygsättning

Eftersom Northmills lån tillhör kategorin SMS lån har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Vi har betygsatt Northmill enligt följande viktning för varje kategori:

 • Lånekostnad: 20 %
 • Beviljandegrad: 40 %
 • Utbetalning: 30 %
 • Kundservice: 10 %

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Northmill såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat hur Northmills process för kreditbedömning och hur snabbt de svarar på ansökan och betalar ut. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat öppettider och möjligheterna att kontakta Northmill för personlig kundservice.

Frågor och svar

Varför tar de kreditupplysning både via UC och Creditsafe?

Det kan låta som en nackdel, men det är faktiskt i ditt till din fördel. I och med att de först gör en upplysning genom Creditsafe (som inte påverkar din kreditvärdighet) kan de enkelt utvärdera om du uppfyller deras grundkrav.

Endast i fall du godkänns i detta steg görs en kreditupplysning via UC (som har en liten negativ påverkan på din kreditvärdighet under 12 månader). Det görs alltså ingen UC på dig i onödan!

Kan jag få pengarna utbetalda på kvällar och helger?

Ja, det går att få pengar både på kvällar och helger, men tyvärr kan Northmill endast godkänna uttaget under deras öppettider. På vardagar gäller alltså 08:00 – 19:00, och på helger är det 10:00 – 14:00 som gäller.

Det är en säkerhetsfunktion för att undvika obehöriga uttag och förhindra uttag som inte borde ha gjorts.

Får jag alltid svar på ansökan direkt?

Ja, du får alltid svar inom en timme på din ansökan. Dock är det första svaret preliminärt och du kan få vänta tills de öppnat kontoret igen för ett slutgiltigt besked och pengar på kontot.

Vad har Northmill Bank för omdöme?

I skrivande stund har de goda betyg. Enligt Trustpilot har de ett betyg på över

4,6/5
baserat på många recensioner. Vår generella uppfattning utifrån fler källor är att Northmill är mycket omtyckta.

Kan jag betala av mer än det minsta månadsbeloppet?

Ja, vi rekommenderar det också – på så vis får du nämligen ett billigare lån. Vid inbetalning sjunker den kvarvarande löptiden och du blir skuldfri tidigare. För att göra en inbetalning använder du samma BG-nummer och OCR-nummer som för tidigare fakturor.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Northmill

Lånebelopp
1 000 - 50 000 kr
Låneperiod
1 mån - 5 år
Ränta
4,9 - 21,9 %
Ålderskrav
20 år
 • Direktutbetalning till flera banker
 • Anmärkningar kan godkännas
 • Låg ränta från 4,9 %
Information om Northmill
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja, under öppettider
Till: Swedbank, Nordea, SEB, och Handelsbanken
Utbet. helger & kvällar
Ja, under öppettider
Till: Swedbank, Nordea, SEB, och Handelsbanken
Betyg hos Trustpilot
4.7 / 5 Trust pilot score 4.7 / 5
(862 omdömen)
Krav hos Northmill
Betalningsanmärkningar
×
Finns inga specifika krav på antal och ålder, de gör en individuell helhetsbedömning.
Accepteras
Ålderskrav
20 - 70 år
Inkomstkrav
10 000 kr/mån
Lån som arbetslös
×
Northmill godkänner inte A-kassa, bidrag eller CSN som inkomst. Du behöver en anställning
Nej
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Northmill
Ränta
4,9 - 21,9 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
22,82 %
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
19 kr
Uttagsavgift
195 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Northmill
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Endast för dyra smålån
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
1 000 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Ja, via Creditsafe
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 12,9 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift, 195 kr i uttagsavgift och 19 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 912 kr och effektiv ränta på 22,82 %. Totalt att betala blir 11 135 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-11-08