Sidan innehåller annonser

Advisa: Recension (2023)

Advisa är en duktig låneförmedlare där uppriktighet och ansvarsfullhet är två av deras grundvärderingar. När du jämför räntan på lån genom Advisa så kan du vara trygg med att du får flera bra låneförslag.

Advisa fokuserar de på förhållandevis kreditvärdiga kunder, därför kan många få bättre hjälp någon annanstans.

Observera: sedan 2021 är Advisa numera sammanslaget med låneförmedlaren Sambla. De båda arbetar under samma tak fast under två olika varumärken.

Läs hela recensionen

Advisa
 • Lånebelopp: 5 000 - 600 000 krFördel
 • Ränta: 2,95 - 25,95 %Fördel
 • Löptid: 1 - 20 år Fördel
Ansök nu
Läs mer eller ansök på Advisa.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Advisa: Bra, 4.3/5

 • Lånekostnad: betyg 5/5.
 • Beviljandegrad: betyg 3.5/5.
 • Utbetalning: betyg 4.5/5.
 • Kundservice: betyg 4/5.

Gå till: Metod för betygsättning

Läs mer på Advisa.se

Omdöme av Advisa: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 4.3/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad3.5/5
Utbetalning4.5/5
Kundservice4/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Advisa är ett gott alternativ för dig som vill hitta ett billigt lån med låg ränta.

Beviljandegrad: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Advisa har inte alltid tid att ringa upp och hjälpa dig maximera chansen att få lånet utbetalt. De har samtidigt många banker i sin panel som fokuserar på låg-risk kunder jämfört med konkurrenterna. I kombination leder dessa faktorer till att Advisa inte är en av de bättre när det kommer till beviljande.

Utbetalning: Bra, 4.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half

Advisa samarbetar med flera partners som har direktutbetalning. Deras (något överbelastade) kundtjänst gör sitt bästa för att hjälpa dig till att få lån utbetalt snabbt och enkelt.

Kundservice: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Advisa har en professionell kundtjänst. I vårt test svarade de inte första gången och vid andra försöket var kötiden lång. Beror troligtvis på det låga antalet medarbetare i förhållande till kunder.

Vad är Advisa?

Advisa AB är en låneförmedlare som grundades 2011 i Stockholm. Tanken var initialt var att erbjuda rådgivning inom fler grenar av finansiella produkter. Istället har Advisa valt att bli experter på endast låneförmedling inom privatlån, något som de är exceptionellt duktiga på.

Advisa köptes upp av Sambla (via Sambla Group AB) år 2021 och ingår därmed i samma koncern som Sambla.

Advisa i korthet

 • Specialiserade på privatlån, jämför över 35+ svenska långivare.
 • Är ett allmänt känt varumärke som syns mycket i media och utomhusreklam.
 • Är ett mycket bra alternativ för dig med god kreditvärdighet som vill samla lån.

I Sverige finns det hårddraget 6 stora låneförmedlare. I jämförelse med dessa har Advisa ett godkänt omdöme online och ligger i skrivande stund jämsides med låneförmedlarna Zmarta och Enklare på omdömesplattformen Trustpilot. Strax bakom ligger Lendo och Axo Finans och på förstaplats ligger Sambla.

 • Ansökan tar endast 2-3 minuter och du får svar omgående.
 • Har över 260 000 nöjda kunder i Sverige.
 • Ringer upp de flesta kunder och erbjuder personlig rådgivning.

 

Läs mer på Advisa.se

Hur fungerar ett Advisa lån?

Advisa jämför lån (privatlån & blancolån) i intervallet 5 000600 000 kr. På deras hemsida kan du välja en låneperiod på 1 till 20 år. Däremot är det i slutändan varje enskild långivare som avgör vad de kan erbjuda.

När du vill låna pengar är vår rekommendation att ansöka om en lite längre återbetalningstid och än vad du initialt tänkt. På så vis maximerar du chansen att beviljas ett lån och du får större flexibilitet i din privatekonomi.

Det går alltid i stort sett alltid att extraamortera kostnadsfritt om du väljer en lite lägre månadsbetalning,.

Vad kostar ett lån från Advisa?

Advisa erbjuder en nominell ränta i spannet 2,95 % – 25,95 %. Varje långivare gör en individuell bedömning och har i sin tur även olika avgifter och räntekostnader.

Vissa långivare saknar helt dolda avgifter. Många har en uppläggningsavgift på ungefär 500 kr, samt en aviseringsavgift upp till 60 kr i månaden. Det innebär att den effektiva räntan på mindre lånebelopp i många fall kan bli över 50 % hos Advisa.

Även låneformen skiljer sig mellan deras samarbetspartners. De flesta av Advisas långivare erbjuder annuitetslån, men vissa återbetalas med rak amortering. I praktiken är det liten skillnad för dig som låntagare, rak amortering är däremot det billigaste valet för dig som är väldigt kostnadsmedveten.

Om du planerar att förtidslösa lånet är det också viktigt att du väljer ett lån med rörlig ränta för att minimera kostnaden. Vid fast ränta tillkommer så kallad ränteskillnadsersättning vid extrainbetalningar. Det finns enstaka lån i Advisas utbud som har fast ränta, vilket framgår tydligt i samband med valet av lån.

Advisas krav

Dessa krav har Advisa på dig som sökande:

 • Du är minst 18 år gammal.
 • Du har en inkomst på minst 10 000 kr/mån (från anställning eller pension).
 • Är fri från skuldsaldo hos Kronofogden.

Ovan krav innebär att Advisa godkänner dig med betalningsanmärkningar. Däremot är det endast ett fåtal av deras partners som godkänner lån till sökande med anmärkningar. Om du har betalningsanmärkningar finns därför bättre alternativ än Advisa.

Läs mer på Advisa.se

Kreditbedömning

Advisa är varken långivare eller bank och gör således ingen egen kreditbedömning av din ekonomi. Det är istället varje enskild kreditgivares ansvar i samband med att de får ta del av dina uppgifter.

Något som många missar är Advisa inte kommer skicka din ansökan till alla sina partners. Det beror på att det finns en uppsättning filter som begränsar vilken typ av kund som skickas till vilken partner.

I praktiken är det därför troligt att endast 10-20 partners utvärderar din ansökan om du har en mycket god ekonomi. Vänder man på myntet kan det handla om så lite som 5-10 inbjudna partners om du råkat i ekonomisk knipa på sistone.

Därför är det extra viktigt att du väljer en låneförmedlare med ett brett urval av partners. Vi rekommenderar framförallt Sambla med sina 45+ långivare.

Utbetalning från Advisa

Det som i störst mån dikterar hur snabb utbetalning du kommer få är vilken långivare du väljer genom Advisa. Som tidigare nämnt är Advisa ingen kreditgivare. Däremot har Advisa en stor skara rådgivare anställda för att vägleda dig från ansökan till pengar på kontot.

Så får du ett Advisa lån utbetalt snabbt och enkelt

Det finns vissa saker du kan göra för att säkerställa en snabb utbetalning från Advisa:

 • Ange sanningsenlig information som stämmer överens med verkligheten. På så vis slipper du ofta skicka in underlag och intyg till banken.
 • Svara på Advisas telefonsamtal. De kommer försöka ringa upp dig så snart ansökan är färdigbehandlad. Genom kontakt med rådgivaren kan du snabba på utbetalningen.
 • Var på tårna med kompletteringar. I den minoritet av fallen som det behövs ytterligare underlag för att få lånet utbetalt bör du vara snabb. Det händer tyvärr ingenting mer i ärendet förrän du inkommit med vad de papper långivaren begärt.
 • Signera skuldebrevet direkt. Så fort du fått avtalet via mail och/eller SMS bör du signera det. Ju snabbare signering, desto snabbare får du pengarna.

Generellt sett tar det 1-3 bankdagar efter du signerat avtalet för ett beviljat lån tills du har pengarna på kontot.

Så ansöker du om ett privatlån från Advisa

Att ansöka om ett privatlån (eller om att samla lån & krediter) är enkelt och går snabbt hos Advisa. De har inget krav på BankID, även om det underlättar när du sedan ska välja låneförslag.

Innan du ansöker bör du säkerställa att du med råge uppfyller Advisas grundkrav från föregående sektion. Är det ett gränsfall rekommenderar vi att du utvärderar andra förmedlare samarbetar med en annan uppsättning långivare. Lendo och Sambla är två bra alternativ.

För att ansöka om ett lån från Advisa:

 1. Ange belopp, återbetalningstid och syfte med lånet.

 2. Var noga med att ange om lånet ska användas för att lösa befintliga lån, det innebär nämligen ofta ett billigare lån om så är fallet.

 3. Ange resterande kontaktuppgifter och obligatorisk information.

 4. Vi rekommenderar starkt att du lägger till en medsökande om möjligt. Det maximerar chansen för att beviljas hela det sökta beloppet till låg ränta.

 5. Skicka in ansökan.

Efter inskickad ansökan dröjer det upp till 24h (under bankdag, längre tid på helger) tills alla låneförslag inkommit. Du kommer få ett SMS när samtliga bud inkommit.

En del förslag trillar troligtvis in redan inom ett par minuter. Om utbetalningen är brådskande kan du logga in via den länk du får via SMS för att se dina inkomna låneförslag.

För att acceptera ett bud själv måste du däremot ha BankID. Har du inte BankID kan du kontakta din rådgivare på Advisa.

Frågor och svar

Vad är innebär Advisas tjänst Autopiloten?

Advisa Autopiloten lanseras under 2020 och är ett sätt för dig att på sikt förbättra dina lånevillkor. Även om Advisa är en av de som ger bäst ränta när du samlar lån lyckas de inte alltid. Därför kommer de göra ett nytt försök lite senare om du inte får en tillräckligt bra ränta i jämförelsen.

De har ett system som känner av när i tiden du sannolikt kan beviljas ett förbättringsbart lån. Då skickas ett SMS utan där du aktivt får avböja från att göra en ny lånejämförelse. Om du inte svarar görs en ny kreditupplysning och deras partners får återigen möjligheten att tävla om dig som kund.

Bör jag jämföra privatlån hos flera förmedlare samtidigt?

Nej, det är något vi starkt avråder ifrån. Att ha flera aktiva låneansökningar från förmedlare som Advisa är för många långivare en stor varningsflagg. Det beror på att de är rädda för olika typer av bedrägerier, eller att du tar flera lån samtidigt och på så vis blir överbelånad.

Kan jag ta ett billån genom Advisa?

Ja, de erbjuder lån som kan användas till att köpa en bil. Däremot är det inget billån i bemärkelse att bilen står som säkerhet för lånet. I praktiken får du alltså ett blancolån genom Advisa som du kan använda till vad du vill.

Nackdelen är att inte ta ett klassiskt billån är att du genom ett privatlån ibland kan beviljas en något högre ränta. Däremot har du större flexibilitet vad gäller att sälja eller överlåta bilen.

Går det att låna utan BankID från Advisa?

Ja, det går att låna utan BankID. I samband med att ansökan behöver du inte legitimera dig. Däremot behöver du BankID för att själv kunna logga in och välja låneförslag på deras hemsida.

Har du inte BankID kan du istället ringa till Advisa och få hjälp av en rådgivare. Du kommer inte fritt kunna välja från alla låneförslag, eftersom endast vissa av Advisas partners har möjlighet att skicka ut ett skuldebrev via post.

Läs mer om möjligheten att låna utan e-leg i vår artikel om lån du kan få utan BankID.

Vilka typer av lån förmedlar Advisa?

Advisa erbjuder privatlån, blancolån, billån, samlingslån och snabblån. Även om dessa lånetyper har olika benämningar pratar man i regel om samma sak. De är allihopa lån utan säkerhet som kan användas till precis vad som helst.

Är Advisa bra eller dåligt?

I generell mening är Advisa bra. Vad som är dåligt med Advisa är att de samarbetar med en majoritet av långivare som riktar in sig på kunder med väldigt god kreditvärdighet. Därmed får de med en privatekonomi som inte är i toppskick inte lika bra låneförslag genom deras lånejämförelse.

Är Advisa en bluff?

Nej, Advisa AB är inte en bluff. Advisa har en mycket etisk verksamhet och har en sunt arbetssätt med sin lånerådgivning. De har tidigare kritiserat när verksamheten byggde mycket på telemarketing.

Nuförtiden är de digitaliserade och således kommer de endast i kontakt med personer som verkligen vill låna nya pengar eller samla lån.

Vilka banker samarbetar Advisa med?

Advisa samarbetar med dessa banker & långivare:

Avida Finans, Bank Norwegian, Bigbank, BRAbank, Brocc, COOP, Collector, Credento, Fellow Finance, Forex, ICAbanken, IKANO, Instabank, Komplett Bank, Konsumentkredit, Lån & Spar Bank, Lendify, Marginalen, MedMera Bank, Moank, MoneyGo, Nordax, Nordea, Nordnet Bank, Northmill, Nystart Finans, Primal Capital, re:member, Resurs Bank, Santander, SEB SevenDay Bank, SVEA Ekonomi, Tryggkredit, Wasa Kredit, Friia, TF Bank, Primal Capital och Swedbank.

Detaljerad information om Advisa

Information om Advisa
Anslutna långivare
37 st
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Varierar mellan långivare
Direktutbetalning
Varierar mellan långivare
Utbet. helger & kvällar
Nej
Endast i specialfall hos ett fåtal långivare
Betyg hos Trustpilot
4.8 / 5 Trust pilot score 4.8 / 5
(3861 omdömen)
Krav hos Advisa
Betalningsanmärkningar
Accepteras
×
Advisa godkänner betalningsanmärkningar, men det är inte vad de är bäst på.
Ålderskrav
18 - 75 år
Inkomstkrav
10 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
Chansen att bli beviljad ett lån utan anställning eller pension är mycket lägre än för ett snabblån.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
 
Detaljer om Advisa
Ränta
2,95 - 25,95 %
Effektiv ränta
2,99 - 30+ %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med låneperiod 120 månader.
Uppläggningsavgift
0 - 995 kr
Aviavgift
0 - 75 kr
Betalningsfria månader
Beror på långivare
Ansökan hos Advisa
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Låneförmedlare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 5,95 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 108 kr och effektiv ränta på 6,11 %. Totalt att betala blir 132 923 kr.