Recension av Saldo

Vårt omdöme: 4,2/5

Saldo är en av de få aktörer som ger direkt svar på skärmen samtidigt som de betalar ut inom ett par minuter efter lånet blivit godkänt. Detta gäller 24/7, även på kvällar, nätter och helger. Är det viktigt att få pengarna snabbt är de ett bra alternativ.

En av nackdelarna är med Saldo är att de har en förhållandevis hög ränta på 19,5 – 39,5 & samt en uppläggningsavgift på 395 kr. Saldo erbjuder inte marknadens dyraste kontokredit, men inte heller en av de billigaste.

Omdöme av Saldo: Översikt

Vårt omdöme4,2/5
Lånekostnad4/5
Beviljandegrad4/5
Utbetalning5/5
Kundservice3/5

Lånekostnad: 4/5

Även om lånet är litet kan det bli förhållandevis dyrt, mycket på grund av den i relation till lånebeloppet höga uppläggningsavgiften.

Beviljandegrad: 4/5

I och med att lånet är så pass litet kan de bevilja lån till många. Så länge du uppfyller deras grundkrav kan du få låna.

Utbetalning: 5/5

Erbjuder väldigt snabb utbetalning via Trustly – du får pengarna på kontot inom minuter hos de flesta bankerna.

Kundservice: 3/5

Kundtjänst svarade först på finska och hade utmaningar med att förstå svenska i vår kontakt. Går däremot att nå på flera sätt, vilket är positivt.

Om Saldo

Saldo drivs av Tact Finance AB och tillhör en grupp av nya smslån. Saldo är ett internationellt varumärke som grundades 2006 i Finland och expanderade under 2020 till Sverige och Litauen.

Saldo i korthet

 • Saldo passar perfekt för dig som behöver ett mindre summa pengar så fort det bara går.
 • Låna 1 000 till 20 000 kr utan kreditupplysning hos UC, kreditprövningen sker istället med hjälp av Bisnode.
 • Snabb och lättsam ansökan med utbetalning via Trustly. Du får svar direkt på skärmen om krediten kan beviljas eller inte.

Deras affärsidé är att med en blixtsnabb och automatiserad process ge ut små lån och krediter till de med behov av snabba pengar. Under 2023 är de däremot på gång att lansera flera nya produkter, bland annat ett samlingslån ett vanligt privatlån.

 • Är ett av de kvickaste alternativen för snabblån online
 • Ett litet och smidigt lån utan UC
 • Beviljar lån även för dig med betalningsanmärkningar

 

Läs mer på Saldo.com

Hur fungerar Saldos lån?

Hos Saldo kan du söka lån från 1 000 till 20 000 kr med återbetalningstid på 1 mån till 2 år . Det är en klassisk kontokredit i den bemärkelsen att du kan ansöka om ett kreditutrymme “plocka ut” pengar igen.

Tyvärr finns det ingen möjlighet att logga in på Saldo.com för att se någon typ av översikt av lånet. Vill du ändra något kring lånet eller vill ha någon information kring det behöver du alltså kontakta deras kundtjänst.

Vad kostar ett lån från Saldo?

Saldo har en rörlig nominell årsränta på Array ( [loan_id] => 2188 [value] => ) – 39,5 %. De tar 395 kr i uppläggningsavgift för alla nya lån. Utöver dessa två avgifter finns inga andra dolda avgifter.

Räntekostnaden för att låna via Saldo är försumbar, uppläggningsavgiften är den stora kostnaden i sammanhanget. Vill du dock komma billigare undan kan du extraamortera för att bli av med lånet tidigare. På så vis spar du lite pengar i utebliven räntekostnad.

Kostnadsexempel

Så här mycket kan det kosta att låna pengar hos Saldo.

Tabell 1: Så här mycket kan det kosta att låna pengar hos Saldo.
LånebeloppLåna 1000 krLåna 3000 krLåna 5000 kr
Återbetalningstid1 mån2 månLåna 5000 kr
Ränta39,5 %39,5 %39,5 %
Uppläggningsavgift395 kr395 kr395 kr
Avi-avgift0 kr0 kr0 kr
Månadsbetalning1440 kr1781 kr1916 kr
Totalt att betala1440 kr3562 kr5748 kr

Som du ser i tabell 1 med lånet på 1 000 kr består 395 av de 440 kronorna för lånets kostnad av uppläggningsavgiften. Vi rekommenderar därför att du i första hand ansöker hos en långivare helt utan avgifter om du ska låna ett litet belopp.

Tre exempel på dessa är:

 • Ferratum: kontokredit på 1 00050 000 kr utan avgifter med 40,5 % ränta.
 • Fairlo: kontokredit på 10 000100 000 kr utan avgifter med 14,9321,70 % i effektiv ränta.
 • Brixo: kontokredit på 3 00050 000 kr utan avgifter med 25,95 % i ränta.

Saldos krav

Saldo är en av de långivare där det är lättast att få lån utan UC. Det finns såklart ett par väldigt grundläggande krav du måste uppfylla:

 • Du måste vara minst 18 år gammal
 • Du måste ha ett svenskt personnummer
 • Du måste ha ett bankkonto i ditt namn
 • Du får inte ha en obetald skuld hos Kronofogden

Utöver detta finns inga formella krav på dig som sökande. Att du har betalningsanmärkningar eller saknar inkomst är det givetvis faktorer som är till stor nackdel för att kunna beviljas, men behöver inte var ett hinder.

Saldo uppger i kontakt med oss på Lånea att lån kan beviljas även om den sökande inte har en regelbunden inkomst.

 

Läs mer på Saldo.com

Kreditbedömning

Saldos kreditbedömning är helt och hållet automatiserad och överses inte av en lånehandläggare. Den stora fördelen med en automatisk kreditprövning är att du får besked inom ett par sekunder direkt på skärmen när du ansöker.

Nackdelen är att de inte tar i hänsyn till din situation och det finns inga “gränsfall” där du kan övertyga dem om att bevilja dig ett lån. Deras system ger alltså ett slutgiltigt beslut som inte går att överklaga.

I sin kreditbedömning tar Saldo hänsyn till all den information som du anger i samband med låneansökan och vad de kan inhämta från kreditupplysningsföretaget Bisnode. Det handlar t.ex. om dina utgifter, inkomster, andra lån och boendesituation.

De använder även en mjukvara från Kreditz. Det är en automatiserad tjänst som kopplar upp sig mot din bank och hämtar ut transaktionshistorik fån ditt bankkonto. På så sätt kan Saldo på ett ännu enklare sätt analysera dina intäkter och utgifter i sin kreditvärdering.

Utbetalning från Saldo

Saldo erbjuder ett smslån med helgutbetalning där utbetalning sker genom betaltjänsten Trustly till de populäraste svenska storbankerna.

Det innebär att du kan låna pengar med ögonblicklig utbetalning av Saldo. De betalar ut pengarna direkt till ditt konto redan inom ett par minuter efter ansökan godkänns – helt oberoende av dag eller tid på dygnet.

Tabell 2: Dessa banker kan Saldo betala ut direkt till.
Direktutbetalning inom ett par minuterUtbetalning samma dag innan 13:00 på helgfri vardag
SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea och Swedbank.Länsförsäkringar, ICA Banken och Skandiabanken.

Så ansöker du om ett lån från Saldo

Att ta smslån hos Saldo har enligt dem själva under 3 minuter. Innan du ansöker bör du däremot säkerställa att du uppfyller deras grundkrav (som du hittar ovan).

För att låna pengar hos Saldo gör du följande:

 • Ange sedan amorteringstid genom att välja någon av rutorna med ett förutbestämt belopp. Dessa rutor representerar en låneperiod på 1 mån till 2 år, där den lägsta månadsbetalningen innebär 1 mån återbetalningstid.

 • Klicka på Ansök om lån och gå ange personnummer och mobilnummer. Tryck på FORTSÄTT.

 • Ange därefter grundinformation om dig och din ekonomi som godkänn deras villkor.

 • I det fjärde steget presenteras du med ett låneerbjudande. För att ta lånet godkänner du avtalet med BankID.

Till de flesta banker betalas sedan lånet ut inom ett par minuter. Läs mer om utbetalning i stycket Utbetalning av Saldo lån.

Metod för betygsättning

Eftersom Saldos lån tillhör kategorin SMS lån har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Vi har betygsatt Saldo enligt följande viktning för varje kategori:

 • Lånekostnad: 20 %
 • Beviljandegrad: 40 %
 • Utbetalning: 30 %
 • Kundservice: 10 %

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Saldo såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat hur Saldos process för kreditbedömning och hur snabbt de svarar på ansökan och betalar ut. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat öppettider och möjligheterna att kontakta Saldo för personlig kundservice.

Frågor och svar

Hur snabbt kan jag få pengar av Saldo?

Du kan få pengarna utbetalda inom ett par minuter, dygnet runt, även på helger och röda dagar. Detta gäller alla som har ett bankkonto hos någon av de mest populära svenska storbankerna.

Gör Saldo en UC vid ansökan?

Nej, Saldo använder Bisnode för att få fram beslutsunderlag vid kreditprövningen.

Är Saldos verksamhet säker?

Ja, även om Saldo är nyetablerade i Sverige har deras verksamhet funnits i många år i Finland. De står under tillsyn av svenska Finansinspektionen och är således ett tryggt alternativt för lån.

Kan jag få faktura via post?

Ja, mot ett tillägg på 19 kr per månad kan du få avisering via post.

Vad sägs om Saldo på lånforum?

Det har varit mycket diskussion om Saldo på diverse onlineforum. På Lånforum.se är det många som vittnar om att det är enkelt att få lån hos Saldo, även om t ex rapporten från Kreditz visar på att den sökande har spelat för pengar online.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Saldo

Lånebelopp
1 000 - 20 000 kr
Låneperiod
1 mån - 2 år
Ränta
19,5 - 39,5 %
Ålderskrav
18 år
 • Svar direkt på skärmen
 • Direkt utbetalning (24/7)
 • Anmärkningar är OK
Information om Saldo
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja, dygnet runt
Till: SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Swedbank
Utbet. helger & kvällar
Ja, dygnet runt
Till: SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Swedbank
Betyg hos Trustpilot
4.4 / 5 Trust pilot score 4.4 / 5
(522 omdömen)
Krav hos Saldo
Betalningsanmärkningar
×
Saldo tillåter en eller flera betalningsanmärkningar.
Accepteras
Ålderskrav
18 - 79 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
×
Saldo gör en individuell bedömning av din ekonomiska situation som helhet. Har du en deklarerad inkomst kan det gå att bli beviljad trots att du inte har någon anställning.
Ja
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Saldo
Ränta
19,5 - 39,5 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 5 000 kr med låneperiod 3 månader.
60,65 %
Uppläggningsavgift
395 kr
Aviavgift
0 kr
Uttagsavgift
45 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Saldo
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
- kr
Ny kreditprövning vid uttag
Ja, via Bisnode
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 39,5 % nominell ränta, 395 kr i uppläggningsavgift, 45 kr i uttagsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 022 kr och effektiv ränta på 60,65 %. Totalt att betala blir 12 706 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-11-08