Lånea cover
Sidan innehåller annonser

Jämför P2P lån: Låna av Privatpersoner med Peer to Peer

Lånea listar alla P2P aktörer i Sverige där du kan låna pengar av rika personer. Det går att ta både snabblån och privatlån via peer to peer – och dessutom till en konkurrenskraftig ränta!

 • P2P lån upp till 500 000 kr
 • Ränta från 2,95 % och löptid upp till 15 år
 • En aktör erbjuder 3 månaders gratis låneförsäkring
 • En peer to peer långivare accepterar betalningsanmärkning
 • Bli erbjuden flera P2P lån via låneförmedlaren Sambla

Bästa P2P lånet 2024

Det bästa P2P lånet 2024 hittar du hos låneförmedlaren Sambla. Hos Sambla jämförs nämligen tre olika peer to peer-långivare (Lunar och Brocc) i en och samma ansökan.

När du ansöker om P2P-lån via Sambla kan du låna upp till 600 000 kr med 2,95 % som lägsta ränta.

Ansök nu!
Representativt exempel: P2P lån på 150000 kr över 8 år med 96 avbetalningar och 6 % rörlig ränta innebär 1971 kr i månadsbetalning, effektiv årsränta 6,17 % och total lånekostnad 189236 kr.

Snabblån via peer to peer

Loanstep

Loanstep logo

Loanstep erbjuder ett lån mellan privatpersoner för dig som vill låna en mindre summa snabbt. Du kan låna mellan 10 000 och 25 000 kr med ränta på 22,222,2 %. Om du betalar tillbaka lånet inom 14 dagar är det helt kostnadsfritt.

Krav hos Loanstep:

 • Du måste vara mellan 21 och 75 år gammal.
 • Du måste tjäna minst 12 500 kr/mån.
 • Du får ha högst en betalningsanmärkning som är äldre än 12 månader.

Aktörer som erbjuder peer to peer-privatlån i Sverige

Det finns idag tre långivare som erbjuder P2P-privatlån i Sverige. När du ansöker om lån hos dem via låneförmedlaren Sambla skickas det en låneansökan till alla tre aktörer samtidigt, trots att det bara görs en kreditupplysning.

Vi rekommenderar därför att du använder en förmedlare om du är intresserad av ett peer to peer-blancolån.

Lunar

Lunar logo

Lunar erbjuder peer to peer lån från 20 000 kr till 300 000 kr, med ränta från 7,08 %. Återbetalningstiden är 1 år15 år. Du kan även få tre månaders gratis låneförsäkring.

Krav hos Lendify:

 • Du måste tjäna minst 180 000 kr om året.
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
 • Du måste vara fri från skulder hos Kronofogden.

OBS: Knappen ”Gå till ansökan” tar dig till Samblas formulär. Där kan du ansöka om Lunars lån och flera andra lån samtidigt.

Brocc

Brocc logo

BROCC agerar mellanhand för dig som vill låna pengar av rika privatpersoner. Genom BROCC kan du ansöka om lån på upp till 400 000 kr, med en ränta mellan 5,2424,99 %.

Krav hos BROCC:

 • Du måste ha en fast inkomst från näringsverksamhet eller pension.
 • Du ska ha fyllt 20 år.
 • Du måste vara fri från betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden.

OBS: Knappen ”Gå till ansökan” tar dig till Samblas formulär. Där kan du ansöka om BROCCs lån och flera andra lån samtidigt.

Vad är ett P2P lån?

Ett P2P-lån (även kallat crowdlending och peer-to-peer lån) är ett lån som finansieras av privata investerare istället för genom en bank. En P2P-långivare för i regel samman investerare med låntagare och lånar därmed inte ut några egna pengar. I praktiken blir det som att du lånar av privatpersoner.

P2P lending startade år 2005 i Storbritannien och USA. Intresset för denna alternativa kreditgivningsmodell har sedan dess vuxit exponentiellt hos både låntagare och investerare.

Peer to peer lånets egenskaper

 • Räntan sätts marknadsmässigt utifrån låntagarens återbetalningsförmåga.
 • Transaktionerna sköts av P2P-bolaget.
 • Större lånesummor kan delas upp mellan olika investerare.

Alla sedvanliga lagkrav och rutiner ska följas vid P2P lån

Konsumentkreditlagens stadgar gäller vare sig du ska låna pengar av privatpersoner via en peer to peer förmedlare eller direkt från en bank eller kreditinstitut.

Det går till exempel inte att ta blancolån utan kreditupplysning via P2P bolag. Du måste passera kreditprövningen och signera ett juridiskt korrekt skuldebrev för att låna.

Andra grundkrav du måste uppfylla är till exempel att:

 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Du ska vara skriven och folkbokförd i Sverige.
 • Du ska vara skuldfri hos Kronofogden.

Hur fungerar P2P lån?

Investeraren finansierar lånet

Privatpersoner som vill låna ut pengar registrerar sig hos P2P-förmedlaren och sätter in en valfri investeringssumma på sitt konto. Det är dessa investerare som får stå för kreditrisken, samtidigt som de får avkastning av räntan på lånet.

P2P-företaget sköter det administrativa

Peer to peer-aktörens roll är att sköta allt administrativt arbete. I detta arbete ingår att göra en kreditupplysning på dig som låntagare, samt skicka ut påminnelser och inkassokrav vid behov.

Låntagaren lånar som vanligt

Du som behöver låna pengar privat kommer inte att märka någon större skillnad från andra långivare. Det går smidigt och snabbt att skicka in din ansökan om privatlån eller sms-lån till låneförmedlaren, och du får ofta svar inom 24 timmar.

P2P lånet är inte alltid det bästa lånet

Det är villkoren som avgör om ett lån är bra för dig eller inte. Och dessa ser olika ut för alla, eftersom långivaren utgår från resultatet av din individuella kreditprövning för att bestämma räntan. Att låna pengar av en privatperson via P2P är därför inte alltid det bästa alternativet.

Gör så här för att hitta det bästa lånet

Vi rekommenderar att du ansöker om peer to peer lån via en låneförmedlare som till exempel Sambla. De tar endast en kreditprövning på dig, men delar din ansökan med ett fyrtiotal aktörer.

När du passerat förmedlarens kreditprövning kommer du att få erbjudanden om lån från flera långivare – ofta inom endast 24 timmar. Du kan då i lugn och ro gå igenom dessa och välja det som har bäst ränta och villkor för just dig. Detta kan vara ett P2P lån eller ett annat sorts lån.

Tabell 1: Jämför P2P lån hos Lunar och och Loanstep.
LunarLoanstep
Belopp150 000 kr5 000 kr
Återbetalningstid10 år5 månader
Ränta7 %*38,4 %
Uppläggningsavgift495 kr500 kr
Kreditförmedlingsavgift-500 kr/månad
Aviavgift0 kr (papperslöst)60 kr
Månadskostnad1 742 kr1 792 kr
Total kostnad för avgifter och ränta59 490 kr4 339 kr
Totalt att återbetala209 490 kr9 339 kr
Effektiv ränta7,31 %1 051 %

*Lunar använder resultatet på din kreditprövning för att tilldela dig en kreditklass. Det är denna kreditklass som avgör din räntenivå. För tabell 1 har vi antagit att låntagaren tilldelats kreditklass B med ränta på 4,75 – 11,50 %.

Företag som erbjuder P2P lån i Sverige:

 • Lunar: Låna 20 000300 000 kr. Ränta från 7,08 %.
 • BROCC: Låna upp till 400 000 kr. Ränta från 5,24 %.
 • Loanstep: Låna 10 00025 000 kr. Ränta från 22,2 %.

TIPS: Loanstep är det enda peer to peer-bolaget som kan godkänna ett lån trots betalningsanmärkning.

Skillnaden mellan P2P utlåning och att låna av en bekant

 • Juridiska dokument hanteras automatiskt

  Varje gång stora mängder pengar ska lånas måste ett låneavtal skrivas och signeras. När du lånar direkt av en bekant måste ni göra detta själva, men det sker automatiskt när lånet tas via ett peer to peer-bolag.

 • Ränta och risk skiljer sig från lån till lån

  Räntan för ett peer 2 peer lån bestäms utifrån resultatet på din kreditprövning. När du lånar privat av en bekant finns det större chans att förhandla om räntan. Risken för långivaren är dock högre.

 • Anonymiteten kan bevara en vänskap

  Alla P2P lån är anonyma. Om ett P2P lån går till Kronofogden, är det bolaget som sköter ansökningen om betalningsföreläggande.

  Om du lånar av en bekant och inte kan betala, måste denna person driva ärendet själv. Detta kan ha en negativ påverkan på er relation.

Investera i P2P lån? Detta bör du känna till

Att investera i peer to peer lån är ett alternativt sätt att spara pengar. Nedan hittar du två grejer som är bra att känna till om du är intresserad av att investera i p2p-lån.

Avkastningen – och risken – är högre

En högre investeringsrisk betyder en högre avkastning överlag. För att öka dina vinster och skydda dig som investerare mot förlust, sprider peer to peer-bolagen ut dina pengar på flera olika lån.

Så här ser avkastningen ut hos P2P-bolagen för privata långivare i Sverige:

 • Savelend (företaget bakom Loanstep) har en målavkastning på 7 – 9 %.
 • Lunar har en historisk avkastning på 7,08 21 %.
 • BROCCs målavkastning är 5,24 %.

Kom ihåg att historisk avkastning inte garanterar framtida vinster.

Pengarna omfattas inte av insättningsgarantin

Pengar som investerats i peer-to-peer lån omfattas ej av den statliga insättningsgarantin. Det är investeraren som får bära kreditrisken. Det innebär att om företaget du investerar hos går i konkurs är ditt investeringskonto inte försäkrat, och pengarna blir förlorade.

Vanliga frågor om P2P lån

Finns det P2P lån med direktöverföring?

Ja det finns det. Hos Lunar till exempel kan du ta lån med snabb utbetalning. Du som valt ett utbetalningskonto hos Nordea, Danske Bank, Swedbank, SEB eller Handelsbanken får pengarna samma dag som din låneansökan godkänts.

Har P2P lån unika fördelar för mig som låntagare?

Nej, egentligen inte. Det är räntan som avgör hur dyrt eller billigt ett lån är. Du som har bra kreditvärdighet har större möjlighet att få ett fördelaktigt lån via P2P.

När du ansöker om lån hos oss på Lånea skickas du vidare till låneförmedlaren Sambla. Där kan du jämföra räntan på erbjudande av P2P lån och andra lån och välja det bästa.

Måste jag ha stark kreditvärdighet för att ansöka om ett P2P-lån?

Nej, att ha stark kreditvärdighet är inte ett krav för att få ansöka om P2P lån. Det är dock en klar fördel om du har det.

I regel krävs det god kreditvärdighet för att låna pengar privat, och P2P lån är inte undantaget. Ett lågt kreditbetyg hos låntagaren kan resultera i minskat intresse hos investerarna.

Detta kan göra att en ansökan blir nekad direkt. I bästa fall kan det ta extra lång tid för lånet att blir beviljat.

Kan jag ta ett peer to peer snabblån med betalningsanmärkning?

Ja, Loanstep erbjuder smslån trots betalningsanmärkning. Du får dock ha högst en anmärkning som är äldre än 1 år.

Det går tyvärr inte att ta ett P2P lån med skuldsaldo hos Kronofogden.

Vem lånar ut pengar privat?

Den informationen är konfidentiell. Peer to peer plattformar lämnar inte ut uppgifter om vilka privatpersoner som lånar ut pengar till deras plattform.

Måste jag betala tillbaka mitt lån även om peer to peer plattformen går i konkurs?

Ja, det måste du. Du har en juridisk skyldighet att återbetala lånet. Återbetalningen krävs däremot inte direkt, utan sannolikt säljs skulden till en annan aktör och du som låntagare märker således knappt av P2P-kreditgivarens konkurs.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2023-02-07