Lånea cover
Sidan innehåller annonser

Ta Flera Lån Samtidigt: Kan man ta Flera SMS Lån i 1 Ansökan?

Är det möjligt att ta flera lån samtidigt? Läs artikeln för att ta reda på vilka regler som gäller samt vilka långivare som godkänner det.

Sammanfattande fakta om att ha flera SMS lån (snabblån) samtidigt

 • Vissa långivare tillåter flera SMS lån samtidigt hos samma långivare.
 • Vissa långivare tillåter flera SMS lån inom samma företagsgrupp.
 • Det går att ansöka om flera SMS lån samtidigt hos olika långivare.
 • Flera lån samtidigt hos en långivare i en ansökan är inte möjligt.
 • En ny kreditprövning för varje ansökan kan minska kreditvärdigheten.
 • Långivare kan se om du söker flera lån genom kreditupplysningar.
 • UC, Bisnode, och Creditsafe hanterar kreditupplysningar på olika sätt.
 • Att ta flera lån kan anses riskfyllt och minskar chansen att beviljas.
 • Flera privatlån samtidigt via låneförmedlare är inte möjligt.
 • Att ta flera lån samtidigt kan leda till högre ränta och ökad skuldrisk.

Kan man ha flera SMS lån (snabblån) samtidigt hos en och samma långivare?

Ja, ett fåtal långivare accepterar att man har flera SMS lån (snabblån) samtidigt hos dem, exempelvis Saldo och Daypay. Det finns också långivare som godkänner att en låntagare samtidigt har SMS lån hos ett bolag med separat varumärke som ingår i samma företagsgrupp.

Se mer: snabblån.

Långivare som godkänner att kunder har flera SMS lån hos dem samtidigt

 • Saldo: Godkänner att kunder har flera SMS lån hos dem samtidigt.
 • Daypay: Kan acceptera att kunder har upp till tre SMS lån samtidigt.

Långivare som tillåter flera SMS lån samtidigt inom samma företagsgrupp

Det går att ansöka om flera SMS lån samtidigt hos olika långivare

Det går att ansöka om och bli beviljad flera SMS lån samtidigt om man ansöker hos olika långivare. Tar långivaren kreditupplysningen via UC eller Bisnode minskar dock sannolikheten att man får flera olika lån beviljade. Det beror på att långivaren då får information om vilka lån man sökt tidigare.

UC och Bisnode delar nämligen uppgifter om antal förfrågningar samt vem frågeställaren är. En persons kreditvärdighet försämras ju fler omfrågningar personen har. Därför kan det vara svårare att bli beviljad flera SMS lån samtidigt hos en långivare som använder UC eller Bisnode.

Det är inte möjligt att ta flera lån samtidigt hos samma långivare

Det är inte möjligt att ta flera lån samtidigt hos samma långivare i en och samma ansökan. För att ta flera lån samtidigt hos samma långivare behöver man skicka in en separat ansökan för varje lån. Långivaren gör då en ny kreditprövning för varje låneansökan.

Att det görs en ny kreditprövning för varje ansökan innebär vanligtvis att låntagarens kreditvärdighet minskar för varje gång. Därmed blir det också normalt sett svårare att beviljas nya lån ju fler befintliga lån man har.

Kan långivaren se om man söker flera lån samtidigt?

Enligt Konsumentkreditlagen måste alla långivare göra en noggrann kreditprövning innan ett lån kan beviljas. I samband med det tas en kreditupplysning. Beroende på vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder kan det framgå om man söker flera lån samtidigt.

Här kan du läsa om hur de tre största upplysningsföretagen i Sverige hanterar kreditupplysningar:

 • UC: Delar UC-score och antal UC-förfrågningar.
 • Bisnode: Delar informationen med sina samarbetspartners.
 • Creditsafe: Delar ej information om kreditupplysningar.

UC: Delar UC-score och antal UC-förfrågningar

UC är störst på marknaden och den aktör som de flesta använder. Den information som finns registrerad hos UC är tillgänglig för alla som väljer att ta en kreditupplysning där.

En kreditupplysning via UC finns kvar i UC:s register i 12 månader och för varje ny upplysning kommer din kreditvärdighet att sänkas. Om en kreditgivare ser att du har många registrerade ansökningar hos UC under kort tid kommer det därför att påverka din UC-score negativt.

Däremot har UC ingen information om kreditupplysningar som gjorts hos andra kreditupplysningsföretag. UC redovisar endast kreditförfrågningar som gjorts av långivare som använder UC.

Bisnode: Antalet upplysningar delas endast med samarbetspartners

Bisnode är ett kreditupplysningsföretag som till skillnad från UC enbart delar med sig av informationen till de företag som också använder deras tjänster. Risken att lånet inte ska beviljas ökar därför när du ansöker hos flera långivare som alla använder sig av Bisnode.

I sin kreditupplysning visar Bisnode hur många förfrågningar som gjorts på dig de senaste 12 månaderna. De lämnar också information om vem frågeställaren är. Därför kan det vara svårare att få lån hos en långivare som använder Bisnode ju fler förfrågningar du har.

Creditsafe: Information om kreditupplysningar delas ej

Upplägget hos Creditsafe skiljer sig en aning från Bisnode eftersom företaget vare sig sparar eller publicerar kreditupplysningarna. Kreditvärdigheten påverkas därmed inte på samma sätt när man använder Creditsafe.

Vid ett lån med Creditsafe kommer kreditupplysningen inte att synas vilket kan vara en fördel för den som behöver ta ett större lån i framtiden. En Creditsafe-förfrågan påverkar heller inte kreditvärdigheten hos Creditsafe.

Det kan vara svårt att ta flera lån med UC samtidigt

Eftersom UC har ett skuldregister är det generellt sett svårare att ta flera lån med UC samtidigt jämfört med lån utan UC. För den som lånar ut pengar innebär det en högre risk när låntagarens skuldsättning ökar. Samtidigt kan det tyda på ett avvikande beteende hos den som ansöker om många nya lån under en kort tid.

Här kan du läsa mer om vad som händer:

 • Banken blir osäker på din återbetalningsförmåga.
 • Att ta flera lån samtidigt kan kopplas till riskfyllt beteende.

Många kreditupplysningar gör långivaren osäker på din återbetalningsförmåga

Banken ogillar alltför stor risk och är inte intresserad av att låna ut pengar som den inte tror kommer kunna återbetalas. Har det nyligen registrerats ett antal kreditupplysningar vet inte banken om de andra lånen har blivit godkända eller ej.

Kreditbedömningen blir missvisande eftersom den baseras på gamla uppgifter. Har du accepterat något av de andra lånen har din återbetalningsförmåga därför påverkats negativt. Mer information och förslag långivare hittar du på sidan lån trots många UC-förfrågningar.

Att ta flera lån samtidigt kan kopplas till riskfyllt beteende

Svensk lagstiftning är tydlig och innebär att det är långivarens skyldighet att bedöma om kunden har oärliga avsikter med sitt lån. Alla avvikande beteenden som upptäcks måste rapporteras till Finanspolisen.

Syftet är att identifiera de individer som använder det finansiella systemet för terrorfinansiering. Tar du flera lån samtidigt kommer det att synas på kontoutdragen från UC och Bisnode och banken kommer att dra öronen åt sig.

Kan man ta flera privatlån samtidigt via låneförmedlare?

Nej, det går inte att ta flera privatlån samtidigt när man ansöker via en låneförmedlare. Av de lån man eventuellt blir erbjuden är det bara möjligt att acceptera ett. Kreditvärdigheten minskar för varje nytt lån, och man behöver därför skicka in en ny ansökan för att kunna ta ett till lån.

När du ansöker om lån via en låneförmedlare tas en ny kreditupplysning via UC vid varje ny ansökan. Har du redan accepterat ett låneerbjudande kommer alla långivare få information om eventuella beviljade lån. Ser de att du redan tagit lån hos någon annan är risken stor att de avslår ansökan.

Vad händer om någon försöker ta många lån samtidigt via låneförmedlare?

Om man försöker ta många lån samtidigt genom att ansöka om lån hos flera låneförmedlare kommer det synas vid en kreditupplysning att du redan har en aktiv låneansökan. Därför kommer många långivare sannolikt att ge avslag på ansökan.

Många låneförmedlare samarbetar dessutom med samma långivare. Hos de långivare de har gemensamt kommer ansökan avslås direkt, eftersom man inte kan ha två låneansökningar samtidigt.

När man ska undvika att ta flera lån samtidigt?

Att ta flera lån till konsumtion är sällan en bra idé. Flera lån försämrar kreditvärdigheten och gör det mycket svårare att få lån i framtiden. Det innebär också att man blir erbjuden sämre villkor med högre ränta och månadskostnad till följd som gör att privatekonomin blir knackig.

Risken för att man till slut hamnar i en skuldfälla ökar också drastiskt. Att låna pengar som en kortsiktig lösning för att t.ex. betala av andra lån är något vi starkt avråder från.

TIPS när du redan har flera dyra lån samtidigt

Om du tagit flera lån samtidigt och inser att det är så dyrt att du hamnat rakt i skuldfällan, finns det några tips att ta till. Nedan har vi på Lånea listat några punkter som det kan vara värt att kolla lite närmare på om du vill minska kostnaden för dyra lån:

 • Nyttja ångerrätten inom 14 dagar.
 • Ansök om ett hopbakslån och samla alla lån samtidigt.
 • Betala av dyraste lånet först om du har flera lån samtidigt.

Nyttja ångerrätten inom 14 dagar

Enligt Konsumentkreditlagen är det 14 dagars ångerrätt som gäller för alla typer av lån förutom bolån. I praktiken innebär det att du har 14 dagar på dig efter det att avtalet har signerats att kontakta långivaren och säga upp avtalet.

Har pengarna betalats ut måste du betala tillbaka hela summan plus den ränta som tillkommer inom 30 dagar. Du har då rätt att återfå de avgifter du betalat för lånet. Notera dock att ränta ska betalas i de flesta fall, så lånet är inte helt kostnadsfritt.

Ansök om ett hopbakslån

Har du flera SMS lån samtidigt är det smart baka ihop dem. Genom att ersätta flera mindre lån och krediter med ett hopbakslån har du goda möjligheter få lägre ränta och bättre villkor vilket leder till att månadskostnaden sjunker

Med ett hopbakslån kommer dessutom din kreditvärdighet förbättras. Det beror på att antalet lån minskar och återbetalningsförmågan ökar.

Betala av dyraste lånet först om du har flera lån samtidigt

Om det inte går att betala av alla på en gång – prioritera att betala av det dyraste lånet snabbt. Då minskar den totala lånekostnaden samt att du i regel får en lägre månadskostnad.

Du kan se vilket som är det dyraste lånet genom att jämföra de olika krediternas effektiva ränta. Det lån med högst effektiv ränta är alltså det lån du bör prioritera att betala av snabbast.

Exempel på långivare där man kan ha flera smslån samtidigt

 • Saldo: Godkänner att man har flera sms lån samtidigt.
 • Brixo AB: Möjligt med lån hos flera av gruppens varumärken samtidigt.
 • Daypay: Tillåter tre smslån samtidigt.
 • Fixza & Everyday Plus: Ok med lån hos båda samtidigt.

Vanliga frågor

Är det större chans att bli beviljad om man ansöker hos olika förmedlare samtidigt?

Nej, det är snarare tvärtom. Låneförmedlare brukar samarbeta med samma aktörer, blir du nekad hos den ena kommer du förmodligen att bli nekad hos den andra också.

Vårt tips för att maxa chansen att bli beviljad: ansök hos Sambla som är låneförmedlaren som jämför flest långivare av alla.

Hur många lån kan man ha samtidigt?

Det finns ingen angiven maxgräns för hur många lån man kan ha samtidigt. Generellt sett kan man säga att ju fler befintliga lån man har samtidigt, desto svårare blir det att bli beviljad ytterligare ett lån. Hur många lån man kan ha samtidigt beror också på hur hög kreditvärdighet man har.

Kan man ha flera privatlån samtidigt?

Ja, man kan ha flera privatlån samtidigt. Långivare kan dock bli mer restriktiva med att bevilja privatlån ju fler och större lån du har sedan tidigare. Om du kan ha flera privatlån samtidigt eller inte beror därmed på hur hög din kreditvärdighet och betalningsförmåga bedöms vara.

Se även: privatlån.