Lånea cover
Sidan innehåller annonser

Nystartslån: Bästa Långivarna för en Nystart i Ekonomin (2024)

Med ett nystartslån kan du lösa och samla gamla lån och därmed få möjlighet till en nystart av ekonomin. Hos oss på Lånea hittar du alla lån som beviljas dig med eller utan skuld hos KFM.

 • Nystartslån på belopp upp till 500 tkr.
 • Skuld hos KFM accepteras.
 • Nystartslån med en medsökande.
 • Låna utan UC.
 • Använd bostaden som säkerhet för lånet.

Topplista: 3 Bästa Nystartslånen (Maj 2024)

Nstart – bästa nystartslånet

Nstart

Nstart erbjuder marknadens bästa nystartslån. Låna upp till 500 000 kr till en ränta från 17,8 % för att byta ut krediter med höga avgifter mot ett samlingslån. Medsökande ökar chansen att bli beviljad ett lån från Nstart.

Det går att få ett lån från Nstart trots betalningsanmärkningar och aktiv skuld hos KFM. Om du har en skuld hos KFM krävs alltid en medsökande.

Sambla: Nystartslån för dig utan betalningsanmärkningar

Sambla

Sambla erbjuder nystartslån för dig som inte har några betalningsanmärkningar eller skuld hos KFM. Låna upp till 600 000 kr till en ränta från 2,95 % och samla dina dyra krediter i ett lån utan onödiga avgifter.

Hos Sambla delas din ansökan med 42 olika långivare. Denna samlade ansökningsprocess gör det lättare att hitta direkt till det lån du behöver för att få ny ordning på din ekonomi.

Marginalen Bank: Nystartslån med bostaden som säkerhet

Marginalen Bank

Hos Marginalen Bank kan du som äger en bostad få ett nystartslån på upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. Det går att låna belopp från 25 000 kr till en ränta från 4,95 % med bostaden som säkerhet.

Betalningsanmärkningar eller skuld hos KFM utgör inget hinder för att få ett nystartslån hos Marginalen Bank. Det är också fullt möjligt att låna större belopp än vad som krävs för att lösa gamla skulder.

Observera: Vi på Lånea har noterat att inga sökande blir beviljad lån från Marginalen och har därför tagit bort möjligheten att ansöka 22-09-14.

Vad är ett nystartslån?

Ett nystartslån är ett lån med bra villkor som har som syfte att ge den som tappat greppet på sin privatekonomi en chans att ersätta många små och dyra krediter. Du kommer betala mindre avgifter när lånen slås samman och månadskostnaden sjunker också i och med att återbetalningstiden förlängs.

Vanliga krav för nystartslån

 • Krav på säkerhet i form av bostad eller medsökande.
 • Du måste vara minst 18, i vissa fall 20 år eller äldre.
 • Krav på stadigvarande inkomst.
 • Lösenkrav där återbetalning av skulder hanteras av kreditgivaren.

Tabell 1: Vanliga egenskaper för nystartslån.
Belopp10 000 kr - 500 000 kr*
Ränta2,95% – 26,2%
Löptid1 år – 50 år
UC förfråganJa
SäkerhetMedsökande/bostad**

*Vissa aktörer accepterar bostaden som säkerhet för lånet vilket innebär att det är möjligt att låna större belopp.
** Svea Ekonomi beviljar mindre nystartslån utan säkerhet i form av bostad eller medsökande.

Ta kontroll över din ekonomi i 2 steg med hjälp av nystartslån

 1. Ta ett nystartslån för att lösa andra dyra lån

  Nystartslånet är egentligen ett lån för att lösa flera andra små lån som är onödigt dyra. Det viktigaste är att du som lånar kan hantera avbetalningarna utan att bli mer skuldsatt.

  Målet med nystartslånet: Att ersätta dyra lån med ett samlingslån för att få bort onödiga kostnader och skapa ordning i privatekonomin.

 2. Byt ut nystartslånet mot ett billigare samlingslån

  Nystartslånet kan vara dyrt. När du fått bättre koll på finanserna finns det möjlighet att byta ut lånet mot ett billigare samlingslån. I takt med att lånet minskar så ökar kreditvärdigheten och du kan omförhandla villkoren så att den totala månadskostnaden blir lägre.
  Det är rimligt att lägga om lånet varje 4 – 8 månader eller om något väsentligt inträffar som påverkar privatekonomin till det bättre. Det skulle till exempel kunna vara att du får en fast anställning eller att dina förfrågningar hos UC försvinner.

  Målet med lånbytet: Att samla lån i omgångar allt eftersom den totala skulden minskar för att få bättre lånevillkor.

Två typer av nystartslån

1.   Nystartslån med säkerhet

Ett nystartslån med säkerhet innebär att en bostad eller annan egendom lämnas som säkerhet för lånet. Hur mycket du kan låna beror på säkerhetens marknadsvärde.

Hos Marginalen Bank är det till exempel möjligt att låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde, ett lån som i första hand ska gå till att lösa skulder hos KFM.

Det går även att låna till en nystart genom att lämna säkerhet i form av föremål som har ett bra andrahandsvärde. Hos Sefina Pantbank är det möjligt att låna stora summor förutsatt att de saker som lämnats som säkerhet har ett marknadsvärde som överstiger lånet.

Ett alternativ för dig med anställning och som inte har någon skuld hos KFM är att ta ett skuldsaneringslån. Sambla,Enklare och Zmarta är låneförmedlare som hjälper till med att samla krediter. Hos dem kan du hitta ett bra nystartslån för att ersätta många smålån till lägre ränta och längre återbetalningstid.

2.   Nystartslån med borgensman

Att ta ett nystartslån med en borgensman innebär att en person med hög kreditvärdighet går i god för att lånet ska betalas. Det betyder att om du inte betalar din skuld så kommer den person som går i borgen för dig att krävas på betalningen.

Att ha en borgensman med hög kreditvärdighet kan därför ge dig som annars inte har möjlighet att få ett lån en chans att få kontroll på din privatekonomi. Skuldfinansiering med borgensman accepteras bland annat hos Nstart.

TIPS innan du tar ett nystartslån

Vänd dig till kommunens budget- och skuldrådgivare

Kommunens budget- och skuldrådgivare har en skyldighet att hjälpa skuldsatta personer med att få en överblick över sin ekonomiska situation. Dessutom bistår budget- och skuldrådgivaren med värdefulla tips och föreslår verktyg som kan användas för att återta kontrollen över privatekonomin. Tjänsten är kostnadsfri.

Vänta ut UC-förfrågningar innan du ansöker

Eftersom UC-förfrågningar påverkar din kreditvärdighet hos just UC kan det vara smart att vänta på att de försvinner innan du ansöker om ett nystartslån. Om du inte kan vänta: se till att ingen har registrerats de senaste 30 dagarna.

Färre eller inga anmärkningar hos UC ökar chansen till bättre lånevillkor, eftersom de flesta aktörer som erbjuder nystartslån hämtar sin kreditupplysning hos just UC.

Sälj grejer och lös de värsta skulderna

Innan man tar ett nystartslån är det en fördel om man först gör sig av med de dyraste skulderna. På så vis hamnar man i ett bättre förhandlingsläge gentemot långivaren. Att sälja saker som man inte behöver på loppis, Blocket, Marketplace eller Tradera brukar vara ett framgångsrikt sätt att få ihop ett startkapital.

Stäng kreditkort du inte använder

Det är vettigt att stänga alla outnyttjade krediter som du inte behöver. Anledningen är att de dyker upp i kreditansökan även om de inte används.

Exempel på långivare som erbjuder nystartslån

 • Marginalen Bank: Nystarts-bolån från 4,95 kr. Ränta: 4,95 – 19,32 %.
 • Nstart: 30 000500 000 kr. Ränta: 17,827,95 %. Säkerhet: borgen.
 • Bluestep: Individuellt belopp. Ränta: 5,249,95 %. Säkerhet: bostad.
 • Svea Ekonomi: 10 000200 000 kr. Ränta: 8,525,95 %. Säkerhet: bostad.

Frågor & svar

Får jag använda nystartslån till vad jag vill?

Nej, vanligtvis inte. Målet med ett nystartslån är att du ska bli skuldfri. Det är på sätt och vis ett lån för personer med låg kreditvärdighet och när du blir beviljad ett lån trots KFM så får du också en ekonomisk rådgivare hos din bank. De hjälper dig med att lägga upp en plan för hur skulderna bäst ska betalas av.

Lån som tas hos Nstart kan inte användas till något annat än för att lösa befintliga skulder. Marginalen Bank tillämpar ett så kallat lösenkrav vilket innebär att det är de som sköter alla inbetalningar till fordringsägarna.

Den långivare som ger mest frihet är Sefina Pantbank, som inte ställer något specifikt krav på vad pengarna ska användas till.

Hur mycket pengar får jag låna med ett nystartslån?

Du kan få låna upp till 600 000 kr i nystartslån via t.ex. Sambla. Med en bostad som säkerhet för lånet kan beloppet bli högre, upp till 85% av bostadens marknadsvärde.

Behöver jag en inkomst för att bli beviljad ett nystartslån?

Ja, du behöver någon form av inkomst för att ta ett nystartslån. Inkomstkravet skiljer sig åt mellan de olika långivarna. För att öka chansen att bli beviljad ett nystartslån kan du ta med en medsökande i din ansökan.

Går det att ta nystartslån trots skuld hos Kronofogden?

Ja, det finns några aktörer som erbjuder lån för att lösa skulder hos kronofogden och få en nystart i din privatekonomi. Det krävs ofta att du lämnar en säkerhet för lånet, t.ex. din bostad, alternativt att du ansöker med en medsökande eller en borgensman.

Läs mer: Aktörer som godkänner lån trots Kronofogden.

Finns det nystartslån som accepterar betalningsanmärkningar?

Ja, det finns flera aktörer som erbjuder nystartslån och accepterar låneansökningar trots anmärkningar. Exempel på nystartslån där lån med anmärkning kan accepteras är: Zmarta, Nstart och Marginalen Bank.

Går det att ta ett nystartslån utan UC?

Ja, det går att ta ett nystartslån utan UC. Sefina Pantbank erbjuder lån på upp till 1 miljon kr utan kreditupplysning hos UC. Eftersom Sefina tar en pant som säkerhet för lånet så spelar din kreditvärdighet ingen roll när du tar ett lån hos Sefina.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2023-02-07