Lånea cover
Sidan innehåller annonser

Desperat behov av pengar? Se 3 enkla tips att få pengar nu

Alla kan vi hamna i situationer där ekonomin inte riktigt räcker till. Här på Lånea får du tips på hur du kan agera om du är i desperat behov av pengar.

Sammanfattning av lösningar vid desperat behov av pengar

 1. Ta ett lån (om du har råd med återbetalningen): Lös situationen genom att ta ett lån som du återbetalar när lönen kommer in.
 2. Sälj eller pantsätt saker: Rensa i hemmet och sälj av (alt. pantsätt) saker du inte använder.
 3. Jobba extra: Hitta en sysselsättning som kan inbringa extra pengar.

1. Ta ett lån (om du har råd med återbetalningen)

Det finns flera olika sätt att ta lån om du är i desperat behov av pengar just nu men har möjlighet att återbetala det vid månadsslutet. Nedan hittar du de vanligaste lånetyperna som kan vara bra att känna till.

Alternativ A: Ta ett akut snabblån

Ett snabblån är ett lån som oftast är på mindre belopp och har relativt kort återbetalningstid. Dessutom betalas de i regel ut till låntagarens bankkonto mycket snabbt. Många snabblån går att få utbetalda direkt efter att ansökan är beviljad.

När långivaren kan handlägga ansökan beror på om det sker automatiskt eller manuellt. Med automatisk handläggning kan långivaren ge svar direkt efter du skickat in ansökan om ett akut lån. När det gäller manuell handläggning sker detta under långivarens öppettider.

Grundkrav

 • Du måste vara över 18 år.
 • Du ska vara skriven i Sverige med svenskt personnummer.
 • Du måste ha en deklarerad inkomst.
 • Du bör ha tillgång till BankID.
 • Du får inte ha skulder hos Kronofogden.
 • Vissa långivare kan acceptera betalningsanmärkningar.

Olika typer av snabblån

Alternativ B: Ta ett privatlån

Ett annat alternativ för att låna pengar är att ta ett privatlån. Det absolut smidigaste sättet att ansöka om privatlån är att använda en låneförmedlare. Då får du chansen att jämföra massor av lån, trots att det bara tas en kreditupplysning.

En låneförmedlare samarbetar vanligtvis med över 30 – 40 banker och långivare. Samtliga får chansen att lämna erbjudanden om lån. Därmed får du sannolikt flera olika låneförslag och kan enkelt välja det bästa alternativet.

Ofta kan flera av långivarna ge besked direkt om din ansökan beviljas eller inte. Däremot kan utbetalningen av ett privatlån ta längre tid än när det gäller snabblån. Utbetalningen av ett privatlån kan ta mellan 1 – 3 bankdagar.

Grundkrav

 • Minst 18 år gammal.
 • Folkbokförd i Sverige.
 • Svenskt personnummer.
 • Fast anställning eller pension.
 • Årsinkomst på minst 100 000 kr.
 • Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

Alternativ C: Låna pengar av privatpersoner

Ett tredje alternativ när du är i desperat behov av pengar är att låna pengar av privatpersoner. Det går att ansöka om lån från privatpersoner precis som ett vanligt banklån, ett så kallat P2P-lån.

Det allra enklaste sättet att låna pengar privat är dock att göra det av en familjemedlem eller en vän. Tänk på att det kan vara bra att upprätta någon form av skriftligt avtal, även om du lånar av någon du känner väl. Konflikter kan mot förmodan uppstå även när det gäller släkt och vänner.

Skulle det ske kan det vara skönt att ha svart på vitt hur uppgörelsen såg ut från början.

2. Lägg ut saker till försäljning (eller pantsätt dem)

Ofta har man saker hemma som man kanske inte använder eller har nytta av. Både saker av större och mindre värde kan säljas för att få in extra pengar. Blocket, Tradera eller lokala köp och sälj-sidor brukar vara populära marknadsplatser att använda.

Det går också att pantsätta värdesaker hos en pantbank. Äger man något av högre värde kan man pantsätta det hos t.ex. Sefina Pantbank för att på så vis belåna föremålet. Beroende på hur pantbanken värderar föremålet kan du få loss en hel del pengar förhållandevis snabbt.

3. Jobba extra och skaffa extrainkomster

Att skaffa sig en sidosyssla som man kan tjäna pengar på är ett alternativ för dig med desperat behov av pengar. På nätet kan man få massvis av tips på mer eller mindre seriösa sätt att tjäna extrapengar. Här nedan har vi samlat de 8 bästa tipsen.

 1. Kör taxi via Uber: Är du över 21 år gammal och har bil och körkort kan du köra taxi via Uber.
 2. Klipp gräsmattor: På sommaren behöver många hjälp med att klippa gräsmattor eller andra trädgårdssysslor.
 3. Panta burkar: Leta burkar och flaskor för att panta och få in extra pengar.
 4. Gör marknadsundersökningar: Genom att delta i undersökningar på nätet kan du tjäna några extra kronor.
 5. Plocka svamp eller bär: Ge dig ut i skogen och sälj sedan det du hittar, t.ex. hos en bär- och svampuppköpare eller på en lokal marknadssida.
 6. Hyr ut bostad: På många orter råder bostadsbrist och du kan tjäna fina pengar på att hyra ut hela eller delar av din bostad.
 7. Ställ upp som hundvakt: Många hundägare har tidskrävande jobb och behöver hjälp med hundvakt och rastning.
 8. Hjälp till med städning: Erbjud dig att hjälpa till med hemstädning hos personer som behöver hjälp.

TIPS på hur man kan undvika desperat behov av pengar

 • Se till att ha en buffert

  Att ha en buffert med sparade pengar för tillfällen när oväntade utgifter dyker upp är en stor trygghet. Det kan t.ex. vara att bilen eller tvättmaskinen går sönder, eller att du blir uppsagd från ditt arbete. Ett vanligt riktmärke brukar vara att ha minst två månadslöner i buffertsparande.

 • Spara pengar varje månad

  Genom att sätta över en del av din månadsinkomst på ett sparkonto kan du bygga upp ditt buffertsparande. Det bästa brukar vara att föra över pengarna direkt när lönen kommer in och räkningarna är betalda. Gör man inte det finns risken att man gör av med pengarna på annat istället.

 • Gör en personlig budget

  Att upprätta t.ex. en månadsbudget är en bra idé för att hålla koll på ekonomin och få pengarna att räcka till. Din budget behöver inte vara särskilt avancerad eller detaljerad. Gör bara en enkel uppställning av inkomster och utgifter så att du får en bra överblick av vad pengarna ska räcka till.

Vanliga frågor

Kan man ta ett lån om man är i desperat behov av pengar?

Ja, man kan ta ett lån om man är i desperat behov av pengar. Det finns t.ex. flera smslån med mycket snabb utbetalning. I vissa fall kan du ha pengarna inom 10 – 15 minuter efter att du skickat in din ansökan. Du kan även välja att ta ett privatlån med utbetalning inom 1 – 3 bankdagar.

Lånet är dock en mycket kortsiktig åtgärd som endast skjuter upp problematiken. Du får en tidsfrist på någon månad innan det blir dags att betala tillbaka lånebeloppet plus ränta. Därför är det fördelaktigt att även utforska ytterligare möjligheter att skaffa in pengarna.

Hur mycket kan jag låna om jag är i desperat behov av pengar?

Hur mycket du kan låna när du är i desperat behov av pengar beror på hur långivaren bedömer din kreditvärdighet. Du kan ansöka om snabblån mellan 1 000 – 50 000 kr om du behöver få.

Hur löser man ett desperat behov av pengar utan att ta lån?

Det går faktiskt att lösa ett desperat behov av pengar utan att ta lån. Vi på Lånea har samlat några förslag på kreativa idéer som kan hjälpa dig tjäna in lite extra:

 • Hyr ut dina ägodelar. Din bil, din lägenhet, eller kanske ett rum i din lägenhet.
 • Se över dina räkningar och identifiera vilka utgifter du kan leva utan.
 • Erbjud dig för att hjälpa andra med städning eller hundrastning.

Hur kan jag undvika att hamna i ett desperat behov av pengar?

Det bästa sättet att undvika situationer där du är i desperat behov av pengar är att lägga upp ett buffertsparande. Börja med att spara ihop en summa som motsvarar 2 månadslöner. När du åstadkommit det kan du satsa på att trappa upp ditt månadssparande lite i sänder.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2023-10-31