blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Mina Krediter: Så tar du reda på vilka Lån och Krediter du har!

Det finns flera sätt att ta reda vilka lån och krediter man har. I den här artikeln går vi igenom de vanligaste alternativen samt hur banken kan se vilka aktiva krediter man, med och utan att ta en kreditupplysning hos UC.

Sammanfattning av hur du kan se vilka lån och krediter du har

 • För att se dina lån och krediter kan du beställa en UC-upplysning.
 • Lånefakturor ger en bild av vilka lån och krediter du har.
 • Du kan kontakta långivare och kortutgivare för att se vilka lån du har.
 • Tjänsten Kreditkollen erbjuder information om dina lån för 49 kr/mån.
 • Kreddy-appen erbjuder kostnadsfri information om dina lån och krediter.
 • Banker kan se dina lån och krediter genom en kreditupplysning.
 • Lån utan UC syns inte alltid i en kreditupplysning via UC.
 • Banken kan se lån utan UC genom olika åtgärder.

Hur kan jag se vilka lån och krediter jag har?

Det enklaste sättet att se vilka lån och krediter du har är att beställa en kreditupplysning via UC. Du kan också gå igenom vilka fakturor du fått för lån och kreditkort. Det går även att ringa till olika långivare och fråga om det finns någon aktiv kredit eller skuld hos dem.

Kreditkollen – bästa sättet att se dina lån och krediter

Kreditkollen är det bästa sättet att se dina lån och krediter. Tjänsten ingår i UC:s produktutbud, och genom att använda Kreditkollen kan du följa alla uppdateringar som sker hos UC. Med Kreditkollen får du fri åtkomst till din kreditupplysning till en låg kostnad om 49 kr per månad.

3 sätt att se vilka krediter man har

Nedan kan du se en beskrivning av de tre vanligaste sätten att ta reda på vilka krediter man har:

 1. Se dina lån genom att ta en kreditupplysning via UC.
 2. Gå igenom fakturor för att se vilka lån och krediter du har.
 3. Kontakta långivare och kortutgivare för att ta reda på vilka lån du har.

1. Se dina lån genom att ta en kreditupplysning via UC

Du kan se dina lån och krediter genom att ta en kreditupplysning via UC (29 kr). UC har ett register över lån som beviljats av långivare som använder UC. Även vissa långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC rapporterar beviljade lån till UC:s register.

Beviljade krediter påverkar kreditbetyget hos UC, trots att kreditutrymmet är outnyttjat. Även krediter som i dagsläget inte nyttjas syns i en kreditupplysning hos UC.

Kreditkollen – se dina lån i UC:s register

Du kan välja att se dina lån via UC:s tjänst Kreditkollen. För 49 kr i månaden får du tillgång till din kreditupplysning hur ofta du vill. Utöver dina lån och krediter ser du också eventuella betalningsanmärkningar och ditt UC-score. Läs mer och skaffa tjänsten här: Kreditkollen.

Så kan du se dina lån i UC:s register kostnadsfritt via appen Kreddy

Via appen Kreddy kan du se dina lån och krediter kostnadsfritt. Kreddy inhämtar uppgifter från UC:s register, och du får information om både lånebelopp och hos vilken långivare krediten finns.

Du kan däremot inte se vilka kreditupplysningar som tagits på dig eller utvecklingen av din UC-score över tid hos Kreddy. Därför är Kreditkollen ett bättre alternativ där du får tillgång till mer information än via Kreddy.

2. Gå igenom fakturor för att se vilka lån och krediter du har

Genom att gå igenom vilka lånefakturor du fått kan du få en bild av vilka lån och krediter du har. Tänk på att du kan ha fått fakturor med vanlig post, e-mail och som e-faktura i din internetbank.

3. Kontakta långivare och kortutgivare för att ta reda på vilka lån du har

Du kan alltid kontakta specifika långivare eller kortutgivare via telefon eller e-mail för att ta reda på vilka lån och krediter du har hos dem. När du kontaktar en långivare behöver du uppge ditt personnummer för att de ska kunna kontrollera ditt kreditengagemang.

Banken kan se vilka lån du har via kreditupplysningen

När du ansöker om ett nytt lån tas en kreditupplysning i samband med att det görs en kreditprövning. Tas kreditupplysningen via UC kan banken se vilka lån och krediter du har hos långivare som använder UC.

Även kreditvärderingsföretaget Bisnode för register över lån som beviljas av långivare som använder deras kreditupplysningstjänst. Uppgifter om lån som beviljats av långivare som använder Bisnode visas dock inte för alla aktörer som tar kreditupplysningar från Bisnode.

Lån utan UC syns oftast inte på en kreditupplysning via UC

Om man tagit ett lån där långivaren gjort en kreditupplysning hos t.ex. Bisnode eller Creditsafe är det inte säkert att lånet syns på en kreditupplysning från UC. Det är nämligen förhållandevis ovanligt att långivare som använder Bisnode eller Creditsafe rapporterar in beviljade lån till UC.

När du ansöker om t.ex. bolån eller större blancolån tas kreditupplysningen i princip uteslutande via UC. Har du däremot ansökt om t.ex. ett snabblån eller en kontokredit är sannolikheten stor att det är ett lån utan UC, och att det därmed inte syns vid en UC-förfrågan.

Kan man se vilka krediter och SMS lån (snabblån) man har tagit utan UC?

Man kan inte att se vilka krediter och SMS lån (snabblån) man har tagit utan UC genom att ta en kreditupplysning via t.ex. Creditsafe eller Bisnode. Orsaken till det är att Creditsafe inte har någon databas över beviljade lån. Bisnode delar i sin tur endast uppgifter med långivare och inte privatpersoner.

För lån som amorteras månadsvis kan man invänta nästa månadsfaktura för att kontrollera vilka krediter och snabblån man har. Man kan också kontakta långivaren för att dubbelkolla sitt kreditengagemang. Se även: SMS lån och snabblån

Kan banken se vilka lån man har tagit utan UC?

Banken kan ofta se vilka krediter och lån en person har, även om det rör sig om ett lån utan UC. För att kontrollera befintliga krediter som inte syns hos UC kan någon av följande åtgärder genomföras:

 • Banken kan få kännedom om lån genom att kontrollera underskott av kapital.
 • Banken kan kontrollera vilka kreditgivare du har genom att be om kontoutdrag.

Banken kan få kännedom om lån genom att kontrollera underskott av kapital

Oavsett hos vilket företag kreditupplysningen tas framgår alltid uppgifter om underskott av kapital. Den vanligaste orsaken till att underskott av kapital uppkommer är att en person betalar höga räntekostnader. Därmed kan banken utgå från att en person med underskott av kapital har befintliga lån.

Information om underskott av kapital hämtas från Skatteverkets taxeringsuppgifter. Det är alltid den senast inlämnade och godkända deklarationen som uppgifter om underskott av kapital hämtas från.

Banken kan kontrollera vilka kreditgivare du har genom att be om kontoutdrag

Genom att be om bankkontoutdrag kan banken gå igenom transaktioner för att på så vis kontrollera vilka kreditgivare du har. Ibland kan du själv behöva komplettera din låneansökan med kontoutdrag. Ofta kan dock banken få tillgång till kontoutdrag genom att använda Instantor.

På kontoutdraget finns i regel information om vem som är mottagare av pengarna. Är mottagaren en kreditgivare kan banken utgå från att det rör sig om en lånetransaktion.

TIPS: Så kan du ta reda på din egen kreditvärdighet

För att ta reda på din egen kreditvärdighet kan du ta en kreditupplysning på dig själv. För att se din kreditvärdighet hos UC använder du tjänsten “Min UC”. En kreditupplysning hos UC kostar 29 kr. Bisnode och Creditsafe erbjuder liknande tjänster kostnadsfritt.

Att ta reda på din egen kreditvärdighet kan t.ex. underlätta för att kunna avgöra sannolikheten för att du ska beviljas ett lån. När du tar en kreditupplysning på dig själv registreras ingen förfrågan. Därmed påverkas inte ditt kreditbetyg när du kollar din egen kreditvärdighet.

Vanliga frågor

Vilka lån och krediter syns i kreditupplysningen?

När det gäller en kreditupplysning från UC syns blancolån, kort- och avbetalningskrediter samt bolån där lånet beviljats av en långivare som använder UC. Endast i undantagsfall syns lån som beviljats av en långivare som använder något annat kreditupplysningsföretag.

I en kreditupplysning från ett annat företag än UC syns inga lån och krediter. Det beror på att det bara är UC som har en förteckning över beviljade lån och redovisar det i sin kreditupplysning.

Hur gör jag för att avsluta mina aktiva krediter?

För att avsluta dina aktiva krediter måste du kontakta kreditgivaren för att säga upp avtalet. Avser krediten ett kreditkort kontaktar du istället kortutgivaren för att avsluta din kredit. Det räcker inte med att sluta nyttja krediten eller att klippa kreditkortet för att avsluta en kredit.

När försvinner mina avslutade krediter från UC?

Avslutade krediter försvinner från UC i mitten av månaden efter att de sagts upp. En kredit som avslutas i juni slutar därmed visas som en aktiv kredit hos UC i mitten av juli. Därefter finns information om gamla krediter kvar i 12 månader och syns då som avslutade krediter. Få mer information här: När försvinner avslutade krediter från UC?

Kan man se hur mycket lån en person har?

Nej, man kan inte se hur mycket lån en person har. Det är därmed t.ex. inte möjligt att som utomstående beställa en kreditupplysning hos UC för att se vilka lån och krediter en annan person har i UC:s register.

Kan jag se vilka kreditkort jag har?

Ja, du kan se vilka kreditkort du har genom att göra en kreditupplysning på dig själv via tjänsten Min UC. Där kan du se eventuella beviljade kortkrediter och hur mycket av dem som är nyttjade.

Hur ser man vilka kontokrediter man har?

Om det är en kontokredit MED UC kan man se vilka kontokrediter man har genom att ta en kreditupplysning hos UC. Vanligtvis kan du även logga in på kreditgivarens hemsida. Under “Mina sidor” kan du själv kontrollera hur stor kontokredit du har och hur stor del av den som nyttjas.