blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

När Försvinner Lån & Avslutade Krediter från UC? (2024)

I denna text går Lånea igenom när lån och avslutade krediter försvinner från UC och inte längre syns i en kreditupplysning.

Sammanfattning av när lån och avslutade krediter försvinner från UC

 • Avslutade krediter försvinner från UC i mitten av nästkommande månad.
 • Information om avslutade lån och krediter sparas hos UC i 12 månader.
 • Det är endast låntagaren som kan se uppgifter om avslutade lån hos UC.
 • Avslutade lån och krediter påverkar inte en låntagares UC-score.
 • För att kredit ska försvinna från UC måste den avslutas helt.
 • Lån utan UC syns aldrig i UC:s kreditupplysningar.
 • UC-score uppdateras månaden efter lånen försvunnit.

När försvinner lån och avslutade krediter från UC?

En kredit som har avslutats eller ett lån som har slutamorterats försvinner från UC i mitten av nästkommande månad. Eftersom UC uppdaterar kreditupplysningen med lån och krediter i mitten av varje månad syns förändringar som sker innevarande månad först månaden därefter.

Informationen om avslutade lån och krediter sparas dock hos UC i 12 månader. Historiken är endast tillgänglig för låntagaren själv och syns inte när långivaren tar en kreditupplysning. Det gäller alla typer av lån som erbjuds på den svenska marknaden.

Hur påverkar en avslutad kredit UC-score?

Såväl beviljade som nyttjade krediter syns på UC och påverkar din UC-score. En avslutad kredit påverkar inte längre en persons UC-score. Att avsluta en kredit leder därför i regel till förbättrad kreditvärdighet. För att en kredit ska försvinna hos UC måste den först avslutas.

UC:s kreditregister innehåller enbart information om krediter från kreditgivare som samarbetar med UC. Lån eller krediter som har tagits utan UC syns aldrig i en kreditupplysning från UC och påverkar därför inte UC-score.

Vanliga frågor

När uppdateras min UC-score med avslutade lån och krediter?

Din UC-score uppdateras med avslutade lån och krediter månaden efter att de har försvunnit. Det beror på att alla förändringar kring lån och krediter uppdateras inrapporteras till UC i slutet av varje månad. Därefter sker uppdateringen i kreditupplysningen i mitten av månaden efter.

Läs mer här: När uppdateras UC-score?

Varför ska man avsluta krediter för att de ska försvinna från UC?

Anledningen till varför man ska avsluta outnyttjade krediter för att de ska försvinna från UC är att man samtidigt förbättrar sin kreditvärdighet. En persons kreditvärdighet ökar normalt sett ju färre beviljade krediter som syns i en kreditupplysning.

Läs mer här: Avsluta krediter.

När försvinner avslutade krediter?

Avslutade krediter försvinner direkt efter att du avslutat dem hos kreditgivaren. Efter att du sagt upp din kredit finns den inte längre registrerad hos kreditgivaren, som därmed också upphör att lämna uppgifter om krediten till UC.

Tänk på att alla typer av krediter måste avslutas hos kreditgivaren. Det räcker alltså inte med att t.ex. klippa kreditkortet eller sluta använda det för att krediten ska försvinna.

Vilka lån syns inte hos UC?

Nya lån syns inte hos UC förrän i mitten av nästkommande månad. Det kan därmed dröja upp till en månad innan ett helt nytt lån syns på UC. Ett lån som tas hos en långivare som inte samarbetar med UC syns normalt sett inte hos UC.

Långivare som använder UC rapporterar in följande lån:

 • Blancolån
 • Kontokrediter
 • Bostadsrättslån
 • Fastighetslån
 • Avbetalningslån
 • I vissa fall CSN-lån

Läs mer och jämför lån som inte syns hos UC här: Lån utan UC.