blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Avsluta Krediter: Ta bort Gamla & Outnyttjade Krediter (2024)

Det finns många fördelar med att ta bort gamla beviljade krediter. I den här artikeln får du all information du behöver om hur du går tillväga för att avsluta en kredit.

Sammanfattning om vad det innebär och hur man gör för att avsluta krediter

 • Att avsluta en kredit innebär att säga upp avtalet med kreditgivaren.
 • Avslutade krediter påverkar inte en kredittagares kreditvärdighet.
 • Det krävs aktivt agerande för att avsluta krediter.
 • En kredit kan inte avslutas genom att enbart sluta använda den.
 • Avslutade krediter kan förbättra kreditvärdighet och minska låneränta.
 • Outnyttjade kontokrediter och kreditkort bör avslutas.
 • Krediter kan avslutas genom att kontakta kreditgivaren.
 • Kreditkort måste sägas upp hos kortutgivaren, inte bara klippas.
 • För att avsluta lån kan de behöva lösas i förtid.

Vad innebär det att avsluta en kredit?

Att avsluta en kredit innebär att en kredittagare säger upp sitt avtal med en kreditgivare. När krediten är uppsagd syns den inte längre i en kreditupplysning och påverkar därför inte en persons kreditvärdighet. Det är inte heller möjligt att använda krediten efter att den är avslutad.

Kreditavtalet måste avslutas genom ett aktivt handlande från kredittagarens sida. Det räcker alltså inte med att sluta använda en kredit eller att klippa ett kreditkort för att krediten ska avregistreras.

Varför är det bra att avsluta krediter?

Det kan vara bra att avsluta krediter som inte används för att t.ex. förbättra sin kreditvärdighet. Att ha flera beviljade krediter innebär att man i regel får låna ett mindre belopp eller erbjuds en högre ränta än om man avslutar sina krediter innan man ansöker om lån.

Att avsluta krediter kan hjälpa dig som inte får lån någonstans att få låna

Kreditvärdigheten hos UC försämras ju fler beviljade krediter en person har. Genom att ta bort krediter kan man därför öka sin kreditvärdighet hos UC.

En beviljad kredit kan närsomhelst nyttjas av kredittagaren och leda till ökad skuldsättning. Det innebär i sin tur en risk för långivaren, även om krediten är outnyttjad i dagsläget.

Med en högre kreditvärdighet kan man ofta erbjudas lägre ränta och bättre villkor på sitt lån. För den som har många krediter och inte får lån någonstans kan det hjälpa att avsluta gamla krediter för att få låna pengar.

Vilka typer av krediter kan vara bra att ta bort?

 • Kontokrediter: Snabblån som är kontokrediter där kreditupplysningen gjorts via UC eller Bisnode visas som en beviljad kredit i kreditupplysningen, även om du inte använt ditt kreditutrymme.
 • Kreditkort: Ett kreditkort fungerar på samma sätt som en kontokredit, och syns därmed vid en kreditförfrågan.
 • Avbetalningskredit: En avbetalningskredit hos t.ex. Klarna fungerar på ungefär samma sätt som andra typer av krediter och kan därmed sänka ditt kreditbetyg.

Hur tar man bort gamla krediter?

Det finns flera sätt att ta bort gamla krediter som inte används. Man kan t.ex. kontakta kreditgivaren per telefon för att avsluta sin kredit. Ofta går det också att ta bort en kredit genom att logga in på “Mina sidor” i kreditgivarens app eller på hemsidan.

Nedan kan du läsa mer om de vanligaste sätten att ta bort gamla krediter:

 • Du kan ringa kreditgivaren för att säga upp en kredit.
 • En kredit kan ofta avslutas direkt i kreditgivarens app.
 • Ett kreditkort måste sägas upp hos kortutgivaren.

Du kan ringa kreditgivaren för att säga upp en kredit

Du kan ringa kreditgivaren för att säga upp en beviljad kredit. Har du nyttjat krediten kommer du efter att du avslutat krediten få en slutfaktura på kvarvarande skuld. Den kvarvarande krediten ska då betalas som en klumpsumma för att lösa skulden och avsluta krediten.

Det ligger i en kreditgivares intresse att ha kvar dig som kund, och de kommer därför i många fall att försöka hindra dig från att avsluta din kredit. Det kan därför vara bra att vara förberedd på att behöva stå på sig om man vill ta bort en kredit hos en kreditgivare.

En kredit kan ofta avslutas direkt i kreditgivarens app

Istället för att ringa kreditgivaren för att ta bort en kredit kan krediten ofta avslutas direkt i kreditgivarens app. Har man inte appen nedladdad kan man logga in på “Mina sidor” på kreditgivarens hemsida. När krediten är avslutad kommer du få en slutlig faktura med eventuellt kvarstående belopp.

Ett kreditkort måste sägas upp hos kortutgivaren, inte bara klippas

När det gäller kreditkort måste krediten sägas upp hos den aktör som givit ut kortet. Kortutgivaren är vanligtvis en bank, men kan också vara någon annan typ av finansinstitut. Gör man inte det kommer krediten fortsatt att synas vid en kreditupplysning. Det räcker alltså inte med att klippa kortet.

För att avsluta lån måste man ibland lösa dem i förtid

När man avslutar ett lån måste man ibland betala den återstående skulden i förtid. Att lösa lån i förtid kan t.ex. göras genom att ta ett samlingslån. På så vis kan man samla alla lån och krediter till ett enda större lån för att således förbättra sin kreditvärdighet.

När det gäller kreditkort och kontokrediter kan de ibland avslutas utan att man behöver lösa hela den utestående skulden på en gång. Istället amorterar man skulden enligt plan tills den är borta, med skillnaden att man inte längre kan använda sitt tidigare kreditutrymme.

Genom att lösa lån i förtid med ett samlingslån kan man i regel få lägre ränta jämfört med om man har flera smålån och krediter. Därmed kan man också sänka sin månadskostnad genom att lösa sina lån i förtid i förtid.

För många icke avslutade krediter är en av riskerna med SMS lån

Har man många beviljade krediter riskerar man att få en sämre kreditvärdighet. Det finns också risk att man använder samtliga krediter på samma gång, vilket kan leda till överskuldsättning. Att ha för många oavslutade krediter är därför en av riskerna med SMS lån.

För en långivare innebär det en risk med att låna ut pengar till en person med många krediter, då det finns risk att personen nyttjar krediterna. Krediterna behöver alltså inte vara nyttjade vid tidpunkten för låneansökan. De kan ändå påverka långivarens beslut när personen ansöker om lån.

Fördelar och nackdelar med att säga upp krediter

Fördelar

 • Förbättrad kreditvärdighet: Att säga upp sina krediter kan leda till bättre kreditvärdighet och högre kreditbetyg.

 • Mindre risk för “onödiga” lån: Genom att ta bort krediter minskar man risken för att ta impulsiva och onödiga lån.

Nackdelar

 • Måste ansöka om ny kredit: Behöver man låna pengar på nytt måste man ansöka om en ny kredit.

 • En trygg buffertlösning försvinner: Möjligheten att använda en kredit som en trygg buffert vid akuta situationer försvinner.

Vanliga frågor

När försvinner en avslutad kredit från UC?

Efter att du avslutat en kredit försvinner den från UC så snart UC har uppdaterat sitt kreditregister. UC:s register uppdateras en gång per månad. Tar du bort din kredit en viss månad försvinner därmed inte krediten från UC förrän vid nästa uppdatering och kan dröja tills nästa månad.

Avslutade krediter hos UC kommer dock att synas som historisk information under hela det kommande året. En kredit som avslutas hos UC den 1 maj 2022 försvinner från UC:s kreditupplysning i sin helhet den 1 maj 2023.

Måste man avsluta en kredit?

Ja, man måste avsluta en kredit hos kreditgivaren för att krediten ska försvinna. En kredit fortsätter att synas vid en kreditupplysning och försvinner inte av sig självt när du slutar använda den. Därför måste du säga upp kreditavtalet för att krediten ska sluta vara aktiv.

Vad är outnyttjade krediter?

Outnyttjade krediter är krediter som beviljats av en kreditgivare men där kreditutrymmet inte nyttjas av kredittagaren. Ett exempel på en outnyttjad kredit är om man har ett kreditkort man inte använder. Kreditkortet medför att man har en beviljad kredit som således är outnyttjad.

Hur ser jag vilka krediter jag har och kan avsluta?

Man kan se hur många outnyttjade krediter man har genom att göra en kreditupplysning via UC för att ta del av deras skuldregister. Man kan även gå igenom vilka kreditkort som finns hemma och vilka lånefakturor man får. Ett tredje alternativ är att ringa runt till kreditgivare och fråga.

Många kreditgivare som använder Bisnode eller Creditsafe istället för UC rapporterar inte beviljade krediter till UC:s register. För att se vilka krediter man har utöver de som finns i UC:s register måste man då själv hålla koll på fakturor eller kontakta kreditgivaren.