blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Vad är Skillnaden på Privatlån och Blancolån?

Både blancolån och privatlån är termer som används på lånemarknaden. I den här artikeln reder vi ut vad begreppen innebär och vad skillnaden mellan blancolån och privatlån är.

Sammanfattning av skillnaden mellan privatlån och blancolån

 • Privatlån och blancolån avser båda lån utan säkerhet.
 • Det finns ingen definitionsmässig skillnad på privatlån och blancolån.
 • Privatlån används oftast för större lån, 20 000 – 600 000 kr.
 • Blancolån är en generell term för lån utan säkerhet.
 • Privatlån är vanligare än blancolån för att markera privat konsumtion.
 • Blancolån inkluderar privatlån, SMS-lån och kontokrediter.
 • ”Blanco” syftar på att lånet är utan säkerhet.
 • Räntan på privatlån och blancolån avgörs av låntagarens kreditvärdighet.

Vad är skillnaden mellan blancolån och privatlån?

Det är numera ingen skillnad mellan blancolån och privatlån. Begreppen blancolån och privatlån avser båda två ett lån utan säkerhet. Med det menas att lånet inte är bundet till ett visst objekt. Istället är det din kreditvärdighet som avgör hur mycket du får låna och vilken ränta du kan erbjudas.

Ett lån utan säkerhet har generellt sett en något högre ränta än lån med säkerhet. Det beror på att långivaren tar en högre risk när de lånar ut pengar utan att någon säkerhet ställts för lånet.

“Privatlån” och “blancolån” används ibland i olika sammanhang

Även om det inte finns någon definitionsmässig skillnad mellan privatlån och blancolån används begreppen ofta i lite olika sammanhang. Nedan kan du se i vilka kontexter de olika termerna används mest:

 • Privatlån används främst för lån på större belopp.
 • Blancolån är en mer generell term för lån utan säkerhet.

Privatlån används främst för lån på större belopp

Begreppet “privatlån” används generellt sett oftare när man pratar om lite större lån utan säkerhet. Ett privatlån brukar avse ett lån mellan ca 20 000 – 600 000 kr, vilket är ett relativt stort spann. För lån på mindre belopp än så används vanligtvis begreppen SMS-lån eller snabblån.

Idag används begreppet privatlån oftare än blancolån jämfört med tidigare. Det beror främst på att många banker och långivare vill göra det tydligt i sin marknadsföring att lånet är avsett för privat konsumtion. Läs “Vad är privatlån?” för mer information.

Blancolån är en mer generell term för lån utan säkerhet

När man pratar om “blancolån” använder man vanligtvis begreppet som en generell term för ett lån utan säkerhet, oavsett lånebelopp eller andra egenskaper. Blancolån är med andra ord ett begrepp som inkluderar både privatlån, SMS-lån och kontokrediter.

Ordet “blanco” betyder ungefär “blank” eller “tom”, vilket just syftar på att lånet är utan säkerhet. Det är alltså oftast det faktum att man inte behöver lämna någon säkerhet för att låna pengar man fokuserar på när man pratar om blancolån. Mer information hittar du på sidan “Vad är blancolån?”.

Här kan du hitta långivare som erbjuder privatlån och blancolån

 • Privatlån: Långivare som erbjuder privatlån upp till 600 000 kr.
 • Blancolån: Långivare som erbjuder blancolån med ränta från 2,95 %.

Vanliga frågor

Vilken typ av lån utan säkerhet är bäst - privatlån eller blancolån?

Eftersom privatlån och blancolån är samma typ av lån går det inte att jämföra vilket av dem som är bäst. Beroende på vad du tänker använda pengarna till kan det t.ex. vara mer lämpligt att jämföra ett lån utan säkerhet med ett lån med säkerhet eller ett bolån.

Generellt sett bör du dock använda en låneförmedlare för att hitta lägsta möjliga ränta på lån utan säkerhet.

Vilken ränta kan man få på ett privatlån vs ett blancolån?

För både privatlån och blancolån kan man erbjudas en nominell ränta mellan ca 2,95 – 29,95 %. Det är alltså ingen skillnad på räntan för ett privatlån och ett blancolån. Den exakta räntenivån avgörs av hur hög din kreditvärdighet bedöms vara vid en kreditprövning.

Tänk på att räntan på privatlån alltid sätts individuellt och i samband med kreditansökan. Du kan alltså aldrig på förhand veta vilken räntesats du kommer erbjudas.

Hur mycket kan man ta i blancolån?

Man kan ta ett blancolån på mellan 5 000 – 600 000 kr. Exakt vilket belopp en person kan beviljas beror på hur god kreditvärdighet personen har samt hur förhållandet mellan inkomst och utgifter ser ut. Ofta kan man inkludera en medsökande i sitt blancolån för att ha chans att låna mer.

Tänk på att hur mycket blancolån man får ta kan man aldrig veta innan man gjort en låneansökan. Lånebeloppet sätts alltså individuellt och skiljer sig från person till person och till och med beroende på vem som handlägger låneansökan.