blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Förhandla Ränta på Privatlån: 4 Sätt att Omförhandla (2024)

I den här artikeln svarar Lånea på frågan om det går att förhandla om ränta på privatlån. Vi tipsar också om de fyra bästa sätten att omförhandla räntan på ditt privatlån.

Sammanfattande fakta om att förhandla ränta på privatlån

 • Det är möjligt att förhandla om ränta på privatlån.
 • Man kan ansöka om nytt lån för att få lägre ränta.
 • Lägga till medsökande kan hjälpa att omförhandla räntan.
 • Direkt kontakt med långivaren kan leda till ränteförhandling.
 • Jämför lån via låneförmedlare för bättre räntor.
 • Förbättra kreditvärdighet för bättre förhandlingsläge.
 • Byt långivare om det ger bättre villkor.
 • Att omförhandla räntan kan leda till betydande besparingar.
 • Exempel: Spara 126 kr/månad, totalt 12 134 kr på ett lån om 100 000 kr.
 • Möjligheten att förhandla räntan beror på individens kreditvärdighet.

Går det att förhandla ränta på privatlån?

Ja, det går att förhandla om ränta på privatlån. Du kan förhandla om räntan genom att ta ett nytt lån hos en ny långivare som kan erbjuda en lägre ränta än din nuvarande. Det går också att lägga till en medsökande på ditt lån, omförhandla din ränta eller att jämföra ränta via en låneförmedlare.

Se även: vad är ränta på lån?

4 sätt att omförhandla ränta på privatlån

Här nedan listar Lånea fyra sätt att omförhandla räntan på privatlån:

 • Ansök om ett nytt privatlån.
 • Lägg till medsökande.
 • Kontakta långivaren och förhandla.
 • Jämför lån hos låneförmedlare när du ansöker.

Ansök om ett nytt privatlån och förhandla om lägre ränta

Du kan förhandla om lägre ränta genom att ansöka om ett nytt privatlån. I samband med det kan du prova att be långivaren att matcha din nuvarande ränta eller erbjuda en lägre räntesats. Ibland kan långivare gå med på att erbjuda en lägre ränta för att du ska välja att vara kund hos dem.

I vissa fall behöver du inte ens byta långivare för att förhandla om räntan. Du kan prova att ansöka om ett nytt lån hos din befintliga långivare för att se om de kan erbjuda en bättre ränta än den du redan har. Både dina egna förutsättningar och långivarens räntenivåer kan ha förändrats sedan du tog ditt privatlån första gången.

Omförhandla räntan genom att lägga till en medsökande på ditt privatlån

När det gäller privatlån är det i regel möjligt att lägga till en medsökande för att kunna omförhandla räntan. Du och din medsökande blir då solidariskt betalningsskyldiga för lånet, vilket innebär att långivaren kan kräva vem som helst av er på återbetalning av lånet.

I och med att ni har gemensamt betalningsansvar ökar tryggheten för långivaren att få tillbaka sina pengar. Med en lägre kreditrisk kan långivaren ofta gå med på att omförhandla räntan på ditt privatlån, särskilt om din medsökande har god kreditvärdighet.

Kontakta långivaren och förhandla om räntan på ditt befintliga privatlån

Ibland går det att förhandla om räntan på ditt privatlån med din befintliga långivare. De flesta långivare är måna om att behålla dig som kund. Är du påläst och lägger fram bra argument för varför du bör få en lägre ränta är det fullt möjligt att kontakta din långivare för att diskutera.

Har du t.ex. en högre inkomst idag jämfört med när du ansökte om privatlånet första gången har du ofta fått ett bättre förhandlingsläge. Du kan också kolla vilken ränta andra långivare erbjuder. Finns det långivare som erbjuder lägre ränta kan det användas som argument i förhandlingen.

Förhandla om räntan genom att jämföra privatlån hos låneförmedlare

Ett bra tillfälle att förhandla om räntan på ett nytt privatlån är genom att jämföra räntor hos olika långivare. Det enklaste sättet att jämföra räntor på privatlån är att ansöka via en låneförmedlare. Då jämförs alternativ hos flera olika långivare med bara en ansökan och kreditupplysning.

Jämför du räntor hos olika aktörer på egen hand tas en ny kreditupplysning för varje ansökan. Med ett stort antal kreditupplysningar försämras din kreditvärdighet, vilket minskar dina möjligheter att erbjudas bra villkor och låg ränta.

Att ansöka om privatlån via en låneförmedlare gör att du kan förhandla om räntan utan att behöva riskera din kreditvärdighet. Du slipper dessutom förhandla på egen hand, eftersom en låneförmedlare sköter förhandlingen åt dig genom att ställa flera långivare mot varandra.

TIPS för att omförhandla ränta på befintliga privatlån

Här nedan ger Lånea sina bästa tips för att omförhandla räntan på ett befintligt privatlån:

 • Jämför snitträntor på privatlån hos andra långivare: Genom att se vad andra erbjuder för räntor kan du använda det som argument i förhandlingar om ränta på ditt befintliga privatlån.
 • Förbättra din kreditvärdighet: Genom att förbättra din kreditvärdighet får du normalt sett ett bättre förhandlingsläge när det gäller att omförhandla räntan på privatlån. Du kan enkelt kontrollera din kreditvärdighet genom att ta en kreditupplysning på dig själv.
 • Överväg att byta långivare för att få bättre villkor på ditt lån: Tala om för din nuvarande långivare att du överväger att byta till en annan långivare för att få bättre villkor på ditt lån. Ibland räcker det för att långivaren ska kunna erbjuda en lägre ränta.

Så mycket kan du spara på att omförhandla räntan på privatlån

På ett privatlån på 100 000 kr och löptid 96 månader kan du spara 126 kr i månaden och 12 134 kr totalt genom att omförhandla räntan på ditt privatlån från 9 % till 6,5 %.

Tabell 1: Räkneexempel på lånekostnader före och efter förhandling av räntan på ditt privatlån.
LånevillkorPrivatlån före förhandlingPrivatlån efter förhandling
Lånebelopp100 000 kr100 000 kr
Återbetalningstid96 månader96 månader
Ränta9 %6,5 %
Månadsbelopp1 465 kr1 339 kr
Total räntekostnad40 643 kr28 509 kr

Vanliga frågor

Hur mycket kan man förhandla ner räntan på ett privatlån?

Under vissa förutsättningar kan man förhandla ner räntan på ett privatlån till 2,95 %. För att förhandla ner sin ränta till så låga nivåer krävs det att man har en hög kreditvärdighet. Hur mycket en viss person kan förhandla ner räntan på ett privatlån beror på personens kreditvärdighet.

Varför ska jag förhandla räntan på mitt privatlån?

Den främsta anledningen till att du ska förhandla räntan på ditt privatlån är att du har möjlighet att sänka både din månadskostnad och totalkostnad för lånet. Beroende på hur stort privatlån du har kan du spara tusenlappar i ränta varje år genom att förhandla om räntan på ditt privatlån.

Hur mycket tjänar man på att förhandla räntan på privatlån?

Man kan tjäna 1 000-tals kronor genom att förhandla räntan på privatlån. Nedan kan du se hur mycket du tjänar på att förhandla räntan på ett privatlån på 80 000 kr med återbetalningstid på 48 månader:

 • Tjäna 7 376 kr på att förhandla ner räntan från 12 % till 8 %.
 • Tjäna 7 210 kr på att förhandla ner räntan från 10 % till 6 %.
 • Tjäna 3 648 kr på att förhandla ner räntan från 10 % till 8 %.