blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Årsränta och Månadsränta: Skillnad och Hur du Omvandlar

Den här artikeln handlar om skillnaden mellan årsränta och månadsränta, och hur man omvandlar den ena till den andra.

Sammanfattning av skillnaden mellan årsränta och månadsränta

  • Årsränta är räntan per år, månadsränta per månad.
  • Årsränta anges oftast i låneavtal, inte månadsränta.
  • Nominell ränta är ett annat namn för årsränta.
  • Årsränta omvandlas till månadsränta genom att dela den med 12.
  • Månadsränta omvandlas till årsränta genom att multiplicera den med 12.
  • Ett låns ränta anges oftast som årsränta, med betalas månatligen.

Vad är skillnaden mellan årsränta och månadsränta?

Skillnaden mellan årsränta och månadsränta är, som namnet antyder, ränta antingen baserat på års- eller månadsbasis. Det är i regel årsränta som anges i låneavtal, medan månadsränta används mer sällan. Ett annat ord för årsränta är nominell ränta, vilket är den årsavgift en långivare tar i ränta.

Här kan du läsa mer om årsränta och månadsränta:

Hur omvandlar man årsränta till månadsränta?

Omvandla årsränta till månadsränta genom att dela årsräntan med 12 (det är tolv månader på ett år och månadsräntan är en tolftedel av årsräntan). Om din årsränta till exempel är 15 % dividerar du 15 % med 12 för att få fram månadsräntan: 15 % / 12 = 1,25 %.

Hur omvandlar man månadsränta till årsränta?

Omvandla månadsränta till årsränta genom att multiplicera månadsräntan med 12. Det är tolv månader på ett år och årsräntan är tolv gånger större än månadsräntan. Om din månadsränta till exempel är 1,5 % multiplicerar du det med 12 för att få fram årsräntan: 1,5 % x 12 = 18 %.

Vanliga frågor

Är räntan på lån angiven per år eller månad?

Räntan på lån är vanligtvis angiven per år. Du betalar dock i regel ränta på ditt lån varje månad i samband med att du amorterar. För att beräkna räntan per månad delar du räntan per år med 12.

Se även: ränta på lån.

Finns det lån med månadsränta istället för årsränta?

Ja, i undantagsfall kan räntan på snabblån med hög räntesats anges som månadsränta istället för årsränta eftersom det gör att lånen framstår som billigare. Det är lätt att omvandla månadsränta till årsränta för att se vad den faktiska räntan på lånet blir.

Kan man räkna ut månadsränta utifrån årsränta?

Ja, för att räkna ut månadsränta utifrån årsräntan så delas årsräntan på tolv eftersom året delas in i tolv månader. Om årsräntan är på 13,40 % blir månadsräntan 1,12 % och så här ser det ut att räkna ut räntan: 13,40 / 12= 1,12.

Vill du veta mer om hur du gör för att räkna ut olika typer av räntor, eller vill använda dig av en räntekalkylator kan du besöka vår sida om att räkna ut ränta.

Är effektiv ränta angiven som månadsränta eller årsränta?

Effektiv ränta är normalt sett angiven som årsränta. För lån på små belopp med kort löptid och avgifter kan den effektiva årsräntan ibland uppgå till 100 % eller mer. Det innebär dock inte att du betalar 100 % av lånebeloppet i månadsränta om ditt lån har en löptid på 30 dagar.

Att beräkna effektiv ränta, både som månadsränta och årsränta, är förhållandevis komplicerat. Därför är det enklast att använda en ränteräknare för att beräkna effektiv ränta.