blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Sänka Räntan på Lån: 4 tips för att få ner räntan på blancolån

Det finns flera sätt att sänka sin ränta. Att ersätta många smålån med ett samlingslån eller ansöka tillsammans med en medsökande gör att chansen till bättre ränta ökar. Ett annat tips är att använda sig av en jämförelsetjänst för att få ner räntan på privatlånet.

Sammanfattning av hur du kan sänka räntan på lån

 • Det går att samla smålån i ett större lån för att sänka räntan.
 • Att ansöka om lån med en medsökande kan göra att du får sänkt ränta.
 • Det går att sänka sin ränta genom att ansöka hos en låneförmedlare.
 • Du kan förhandla med banken för att sänka räntan på befintliga lån.
 • För att sänka din ränta bör du förbättra din kreditvärdighet.

Hur sänker man räntan på lån?

Lägre ränta gör att man får mer pengar över till annat. Nedan listas fyra smarta tips som du kan testa för att få en bättre ränta när du ansöker om lån.

 1. Samla flera små lån i ett större.
 2. Inkludera en medsökande.
 3. Ansök hos låneförmedlare.
 4. Förhandla med banken om att sänka räntan.

1. Samla flera smålån i större lån

Ett bra tips för att sänka räntan på lån är att samla alla små krediter och ersätta dem med samlingslån. Att ha färre lån tolkas av banken som att du har bättre koll på ekonomin och möjligheten att få en lägre ränta ökar.

Dessutom är chansen stor att ett samlingslån har lägre ränta än många dyra smålån. Att t.ex. lösa en kredit med en ränta på 39 % genom att ta ett samlingslån med en ränta på 9 % gör stor skillnad för lånekostnaderna.

Generellt sett är även banker beredda att sänka räntan ju högre lånebeloppet är. Det beror på att deras kostnader för att hantera lånet är desamma oavsett lånebelopp. Dessutom tjänar de i faktiska kronor ofta mer på större lån, även om räntan är lägre.

Lendo: bäst på att samla smålån

Lendo erbjuder marknadens bästa samlingslån för att ersätta dyra smålån. Med en ränta från 2,95 % på belopp upp till 600 000 kronor kan du utnyttja Lendos jämförelsetjänst för att få tillgång till erbjudanden från mer än 40 banker och långivare.

 • Jämför privatlån hos Lendo med bara en ansökan.
 • Smidig och enkel ansökningsprocess.
 • Lågt inkomstkrav.

2. Inkludera en medsökande

Att ansöka tillsammans med en medsökande gör att den samlade betalningsförmågan ökar. Det ses som en fördel att ni är två personer som har ett solidariskt betalningsansvar när banken bedömer återbetalningsförmågan.

Eftersom långivaren bedömer lån med medsökande som mindre riskfyllda är chansen stor att du blir erbjuden en bättre ränta på lånet.

3. Ansök hos låneförmedlare

Genom att använda en låneförmedlare kan du jämföra flera lån samtidigt. Dessa erbjudanden kan du sedan använda för att sortera ut de lån som har bäst villkor. Nöj dig inte utan kontakta långivarna för att förhandla om ytterligare sänkning av räntan på lånet!

Jämför du lån på egen hand tas en ny kreditupplysning för varje lån du ansöker om. När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning hos UC. Det innebär att din kreditvärdighet hos UC inte försämras av för många UC-förfrågningar.

4. Förhandla med banken om att sänka räntan

Det går ofta att förhandla med banken om att sänka ränta på ett befintligt privatlån. Genom att vara påläst och lägga fram argument för varför banken bör sänka din ränta får du ett bra förhandlingsläge. Banken vill i regel ha kvar dig som kund och kan därför vara villiga att sänka räntan.

Hur förhandlar man sänkt ränta på befintliga lån?

Har du lån sedan tidigare bör du omförhandla villkoren om de ekonomiska förutsättningarna förbättras:

 • Ha koll på vad andra får för räntor.
 • Förbättra din kreditvärdighet.
 • Byt långivare för att få bättre villkor.

Ha koll på vad andra får för räntor

Att vara ordentligt påläst är en fördel när man förhandlar om räntor. Läs på om bankernas listräntor och snitträntor (alltså vad andra kunder har förhandlat sig till). Genom att kolla på statistik kan man skapa sig en uppfattning om hur mycket prutmån det är rimligt att vänta sig.

Förbättra din kreditvärdighet

Så fort din kreditvärdighet förbättras är det smart att ta kontakt med befintliga långivare för att be om en lägre ränta. Faktorer som påverkar kreditvärdigheten positivt är exempelvis att antalet lån går ner, storleken på skulderna minskar samt en stabilare eller högre inkomst.

Genom att förbättra din kreditvärdighet får du ett bättre förhandlingsläge på kreditmarknaden. Har du fått en bättre lön kan du med fördel visa de senaste lönespecifikationerna för din bank. Visa på allt som har blivit bättre i din ekonomi och motivera att du är en trygg och stabil kund.

Byt långivare (alternativt hota om att byta)

Om du trots förbättrad privatekonomi inte får lägre ränta på ditt nuvarande lån kan det löna sig att kontakta andra långivare. Kanske finns det någon som kan erbjuda lägre ränta och som dessutom är villig att hjälpa till med att lösa dina befintliga lån. Det är alltid bra i förhandlingar att visa att man har flera alternativ!

Innan du byter långivare bör du dock kontakta din nuvarande långivare och berätta att du funderar på att flytta ditt lån. Eftersom det är dyrt för låneföretag att skaffa nya kunder är de ofta beredda att sänka räntan för att behålla dig som kund.

Förbättra din kreditvärdighet för att sänka räntan

Det finns ett antal knep att ta till för att bättra på kreditvärdigheten. Vissa faktorer är helt avgörande för att det ska vara möjligt att sänka räntan:

 • Se till att ha en stabil inkomst.
 • Undvik betalningsanmärkningar.
 • Undvik många kreditupplysningar.
 • Minska antalet lån.

Se till att ha en stabil inkomst

Eftersom långivare ogillar risk är det en fördel att ha en stabil inkomst. En fast inkomst är bättre för kreditvärdigheten än en provanställning eller en timanställning.

Att höja sin inkomst ger goda förutsättningar för att sänka räntan på lånen. Ett deltidsarbete som kompletteras med ett extrajobb kommer att ge en bättre kreditvärdighet. Ett bra första steg är att ta en kreditupplysning på sig själv för att ta reda på vilka inkomstuppgifter som finns registrerade.

Undvik betalningsanmärkningar

Se till att undvika betalningsanmärkningar om du vill få ner räntan på privatlånet. Att ha koll på sin privatekonomi är nödvändigt för att få ett högt kreditbetyg och den som slarvar med att betala sina fakturor i tid anses inte pålitlig av banken.

Ett tips är att vänta med att ansöka om lån tills dess att betalningsanmärkningarna försvinner från UC, vilket tar tre år. Hur många betalningsanmärkningar man har, storleken på beloppen samt när i tiden de har uppkommit spelar också in.

Undvik många kreditupplysningar

Att ha många kreditupplysningar är också något som är negativt för kreditvärdigheten. Det är smart att utnyttja en låneförmedlare för att ansöka om ett nytt lån eftersom det då enbart tas en kreditupplysning.

Ett alternativ är att ansöka om ett lån via en långivare som istället för UC använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag, exempelvis Creditsafe eller Bisnode. Upplysningar hos dessa företag påverkar inte kreditvärdigheten hos UC och kallas i folkmun lån utan UC.

Minska antalet lån

Att ha ett stort lån istället för många små lån ser bättre ut i långivarnas ögon. Var noga med att avsluta outnyttjade krediter och kontokort eftersom även dessa räknas in i skuldsaldot. Det räcker inte med att klippa sönder ett kreditkort, krediten måste avslutas. Med färre lån förbättras din kreditvärdighet och dina chanser att sänka din ränta.

Att samla lånen för att få ner räntan har också en annan fördel: När månadskostnaden minskar återstår mer pengar i slutet av månaden. Med mer pengar över ökar återbetalningsförmågan vilket leder till ett högre kreditbetyg.

Vanliga frågor

Kan man sänka räntan på privatlån?

Ja, det är möjligt att sänka räntan på ett privatlån. Även om det är vanligare att ersätta ett gammalt lån med ett nytt lån kan det vara värt att kontakta långivaren för att omförhandla villkoren på ett befintligt lån.

Hur sänker man enklast räntan på privatlån?

För att sänka räntan på privatlån kan man använda sig av en jämförelsetjänst för att sortera ut de mest förmånliga erbjudanden. Hos oss på Lånea listar vi ett flertal olika aktörer som du kan använda för att sänka räntan på privatlån.

Vem har lägst ränta på blancolån?

Den lägsta räntan på blancolån under 2023 hittar du hos Lendo. Låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet till en ränta från 2,95 %.

Krav för att låna från Lendo:

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du är folkbokförd i Sverige sedan ett år tillbaka.
 • Du har inte haft något skuldsaldo hos KFM under det senaste året.
 • Din inkomst är minst 9 167 kr/mån.

Är du ute efter blancolån är det generellt sett ett mycket bättre val att gå till en låneförmedlare än direkt till en enskild långivare.