Recension av Nätlån lån

Vårt omdöme: 3,8/5

Nätlån är en av de långivare som har högst beviljandegrad när de kommer till smslån. Har du låg kreditvärdighet och svårt att få lån är de således ett bra alternativ.

De största nackdelarna med Nätlån är att de har relativt höga lånekostnader, samt att de inte betalar ut beviljade lån direkt. Prioriterar du att hålla kostnaderna nere eller att få pengarna snabbt finns det andra långivare som passar bättre.

Lånekostnad: 3/5

Nätlån lån har en hög ränta och tillkommande avgifter. Kostnaden för lånet är dock endast lite över medel.

Beviljandegrad: 5/5

Nätlån har en hög beviljningsgrad och kan i de flesta fallen bevilja ett lån till de som inte har en skuld hos Kronofogden.

Utbetalning: 4/5

De erbjuder ingen direkt utbetalning men vanligtvis har du pengarna på kontot samma eftermiddag om du signerar lånet med BankID innan 11:00 en helgfri vardag.

Kundservice: 3/5

Kundtjänsten svarar endast på frågor om lånet via mail och de svarar så snabbt de kan under sina öppettider.

Om Nätlån

Nätlån ägs av Catalunia Capital AB, de äger även varumärkena Extralånet och 38an. Nätlån lånet etablerades 2009 i Sverige och de har sedan dess hjälpt mer än 21 000 personer och förmedlat över 65 000 lån.

Nätlån i korthet

 • Moderbolaget, Catalunia Capital AB, har lång erfarenhet av snabblån och är en pålitlig aktör.
 • Erbjuder mindre lån mellan 1 000 och 10 000 kr med löptid på max 6 mån.
 • Har en hög beviljandegrad och kan bevilja lån även om man har en betalningsanmärkning.

Är du intresserad av ett större lån kan du istället ansöka hos Extralånet som erbjuder lån i spannet 10 000 kr – 50 000 kr.

Nätlån beskriver sig som en långivare som kliver in när de traditionella bankerna säger nej, och de kan erbjuda lån även till dig som har en betalningsanmärkning.

När de gör sin kreditbedömning analyserar de din nuvarande betalningsförmåga, istället för att basera sin bedömning på hur den var tidigare.

 • De använder sig av Bisnode istället för UC.
 • Individuell bedömning på alla sökande.
 • Låga krav för att godkänna ett lån.

 

Läs mer på Natlan.se

Hur fungerar Nätlåns lån?

Nätlån erbjuder lån i spannet 1 00010 000 kr. Jämfört med deras konkurrenter är detta väldigt lite. De flesta snabblåneaktörerna erbjuder nämligen lån upp till mellan 30 – 50 tkr. Om du är ute efter ett större lån finns exempelvis långivaren Thorn som kan bevilja upp till 100 000 kr.

Löptiden på lånet är 1 mån6 mån vilket är något lägre än vad andra långivare brukar ha på samma belopp. Tar du ett lån mellan 1 000 – 4 000 kr, har lånet en löptid på max 33 dagar. Väljer du istället ett lån mellan 5 000 – 10 000 kr kan du välja en löptid från 2 – 6 månader.

Detta gör att månadskostnaden blir jämförelsevis hög. Vill du ha en längre återbetalningstid (och därigenom lägre månadskostnad) passar exempelvis Mobillån dig bättre.

Vad kostar ett lån från Nätlån?

Nätlån erbjuder ett lån med en fast nominell årsränta på 39 % och den effektiva räntan varierar beroende på vilket belopp och vilken löptid du väljer. Denna räntesats ligger precis under det lagstiftade räntetaket på 40 % för svenska högkostnadskrediter.

Utöver räntan hos Nätlån tillkommer även dessa avgifter:

 • Uppläggningsavgift på 300 kr.
 • administrationsavgift på 35 kr per månad (tar du lånet på endast 1 månad är det ingen administrationsavgift).

Detta lån ligger över genomsnittet avseende avgifter och kostnader för sms-krediter. Om du värderar kostnaden högt finns det flera billigare alternativ med lägre fasta avgifter och ränta.

Till exempel har Tryggkredit och Frogtail inga tillkommande avgifter och båda har lägre ränta.

Fast ränta – ränteskillnadsersättning vid förtidsinlösen

Även fast Nätlån erbjuder en fast årsränta får du självklart betala av lånet i förtid utan att du betala något extra.

Kostnadsexempel

Tabell 1: Så här mycket kostar olika lån hos Nätlån.
Lånebelopp1 000 kr5 000 kr10 000 kr
Återbetalningstid33 dagar2 mån6 mån
Ränta39 %39 %39 %
Uppläggningsavgift300 kr300 kr300 kr
Avi-avgift0 kr35 kr35 kr
Månadsbetalning1 333 kr2 658 kr1 678 kr
Totalt att betala1 333 kr5 615 kr11 678 kr
Effektiv ränta10 504,84 %169,3 %74,68 %

Nätlåns krav

För att bli beviljad ett lån från Nätlån måste du uppfylla deras grundförutsättningar för att inte få ett automatiskt avslag.

Deras grundkrav är följande:

 • Du är mellan 18 år – 70 år.
 • Du har inkomst av tjänst, näringsverksamhet, a-kassa eller pension på lägst 8 000 kr/mån efter skatt (ca 10 tkr/mån innan skatt) (inkomst deklarerad i Sverige).
 • Du har svenskt personnummer och en folkbokföringsadress. Ej skyddad identitet.
 • Du har inget aktuellt skuldsaldo hos kronofogden (betalningsanmärkning och gamla utmätningsförsök får finnas).
 • Du har mobilt BankID.

 

Läs mer på Natlan.se

Kreditbedömning

Nätlån behandlar bara ansökningar under sina öppettider 09:00 – 17:00 på vardagar. Du får däremot alltid svar på din låneansökan inom en bankdag. När du ansöker görs kreditupplysningen via Bisnode, vilket gör att din kreditvärdighet hos UC inte påverkas.

De gör sedan sin bedömning av din aktuella betalningsförmåga med informationen från Bisnode, om du har betalningsanmärkningar, Instantor, samt genom en KALP-analys.

En KALP-analys betyder “kvar att leva på” och är en beräkning av dina inkomster och omkostnader för att se att du har råd att betala tillbaka lånet. Därför kräver Nätlån att du anger dina inkomster och utgifter när du fyller i din ansökan.

Instantor används för att se dina inkomster och utgifter på ditt konto. Det är viktigt att du anger det konto där du får din inkomst i din ansökan för att processen ska bli så smidig som möjligt.

Nätlån har inget automatiskt utsorteringssystem, vilket betyder att de alltid gör en individuell bedömning. En betalningsanmärkning behöver alltså inte innebära att det blir ett automatiskt avslag. Deras beviljandegrad ligger över medel och de kan ge lån till många sökande.

Utbetalning från Nätlån

Dessvärre erbjuder inte Nätlån direkt utbetalning till någon bank i dagsläget men de gör utbetalningar varje bankdag. Signerar du avtalet med BankID innan 11:00 en helgfri vardag får du vanligtvis pengarna samma eftermiddag.

De garanterar däremot att du få pengarna på kontot inom 1 – 2 bankdagar från att lånet är beviljat. Nätlån kan endast betala ut lånet till dig om du har en av följande banker:

 • Nordea Bank
 • Handelsbanken
 • SEB
 • Swedbank
 • Skandiabanken
 • Forex Bank
 • ICA Banken
 • Länsförsäkringar
 • Danske Bank

Så ansöker du om ett lån från Nätlån

En låneansökan hos Nätlån tar endast ett par minuter att göra:

Frågor och svar

Vad är räntan hos Nätlån?

Alla som blir beviljad ett lån hos Nätlån får en nominell fast årsränta på 39 %. Utöver räntan tillkommer det också en uppläggningsavgift på 300 kr kr och om man har ett lån på 5 000 – 10 000 kr tillkommer även en administrationsavgift på 35 kr per månad.

Påverkas min kreditvärdighet av en ansökan?

Nej, Nätlån använder sig inte av UC för kreditupplysningar. Kreditupplysningen görs istället via Bisnode, vilket inte sparas i din historik hos UC. Detta gör att din kreditvärdighet och dina möjligheter att ansöka om andra krediter och avtal via UC inte påverkas.

Tillåter Nätlån betalningsanmärkningar?

Nätlån har möjlighet att bevilja lån även till dem med betalningsanmärkningar. De har dock inte angett ett maxantal på hur många anmärkningar de kan bevilja.

Om du har en aktiv anmärkning kontrollerar Nätlån bland annat hur gammal den är, hur stor skulden är, samt att de kontrollerar dina inkomster och utgifter. Därefter görs en individuell bedömning.

Behöver jag vara fast anställd för att kunna ta ett lån hos Nätlån?

Nej. Din inkomst kan komma från exempelvis a-kassa och du behöver endast ha en deklarerad inkomst som syns på kreditupplysningen på lägst 8 000 kr/mån efter skatt (ca 10 tkr/mån innan skatt) för att du ska kunna bli beviljad ett lån hos Nätlån.

Hur loggar jag in på Nätlån?

Om du har ett lån hos Nätlån loggar du på in natlan.se och sedan trycker du på “Logga in” uppe i det högra hörnet, för att sedan identifiera dig via BankID. När du är inloggad får du en översikt på ditt lån.

Vad har Catalunia Capital AB för koppling till Nätlån?

Catalunia Capital AB är ett finansbolag som bland annat äger varumärkena Nätlån, Extralånet och 38an.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Nätlån

Lånebelopp
1 000 - 10 000 kr
Låneperiod
1 - 6 mån
Ränta
39 %
Ålderskrav
18 år
 • Låga krav för att bli beviljad
 • Kan bevilja med anmärkning
 • Tar ingen UC
Information om Nätlån
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbetalningarna från Nätlån sker endast på vardagar under deras öppettider och det tar 1-2 bankdagar innan du får pengarna på kontot.
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Nätlån
Betalningsanmärkningar
×
Finns inga specifika krav på antal anmärkningar och ålder - de gör en individuell helhetsbedömning.
Accepteras
Ålderskrav
18 - 70 år
Inkomstkrav
8 000 kr/mån efter skatt (ca 10 tkr/mån innan skatt)
Lån som arbetslös
×
Så länge du uppfyller inkomstkravet kan du låna utan anställning, exempelvis med A-kassa eller bidrag som inkomst.
Ja
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Nätlån
Ränta
39 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
74,68 %
Uppläggningsavgift
300 kr
Aviavgift
35 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Nätlån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 39 % nominell ränta, 300 kr i uppläggningsavgift och 35 kr i administrationsavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 6 månader ger en månadsbetalning på 1 678 kr och effektiv ränta på 74,68 %. Totalt att betala blir 11 678 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-11-24