Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Mobillån

Lånebelopp
1 000 - 30 000 kr
Låneperiod
1 mån - 6 år
Ränta
39 %
Ålderskrav
20 år
 • Direktutbetalning på helger
 • Svarar snabbt
 • Tar ingen UC
Information om Mobillån
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 2 h under kontorstid
Direktutbetalning
Ja, under öppettider
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Utbet. helger & kvällar
Ja, under öppettider
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Betyg hos Trustpilot
2.9 / 5 Trust pilot score 2.9 / 5
(2 omdömen)
Krav hos Mobillån
Betalningsanmärkningar
×
Mobillån godkänner inte betalningsanmärkningar under några omständigheter.
Accepteras ej
Ålderskrav
Minst 20 år
Inkomstkrav
12 500 kr/mån
Lån som arbetslös
×
Är den deklarerade inkomsten över 150 000 kr kan man i sällsynta fall bli beviljad som arbetslös. Att du har en inkomst på minst ca 12 tkr/mån verifieras via ditt kontoutdrag.
Nej
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Mobillån
Ränta
39 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
66,52 %
Uppläggningsavgift
295 kr
Aviavgift
35 kr
Uttagsavgift
0 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos Mobillån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
1 000 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Ja, via Creditsafe
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 39 % nominell ränta, 295 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 35 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 055 kr och effektiv ränta på 66,52 %. Totalt att betala blir 12 951 kr.

Vårt omdöme: 4/5

Mobillån är med sin populära kontokredit en av de mest kända aktörerna vad gäller snabb- och smslån i Sverige. De passar bäst för dig som prioriterar snabb utbetalning vid beviljat lån.

Hos Mobillån betalas pengar ut direkt till bankkonton hos alla storbanker, och du kan även låna på lördagar fram till 15:00.

Nackdelen med Mobillån är att deras fasta kostnader leder till ett förhållandevis dyrt lån. Ska du endast låna några tusenlappar finns det billigare alternativ.

Lånekostnad

Uppläggningsavgift på 295 kr och obligatorisk aviseringsavgift på 35 kr gör att deras kredit blir dyr när du lånar små summor.

Beviljandegrad

Mobillån förhållandevis höga krav och godkänner inte betalningsanmärkningar.

Utbetalning

Ögonblicklig utbetalning till nästan alla svenska banker via Trustly, även på lördagar fram till 15:00.

Kundservice

Bra öppettider med trevlig och professionell personal. 

Om Mobillån

Mobillan.se drivs av företaget Bliq AB (tidigare Tryggkredit Stockholm AB) och grundades år 2005. De har sedan 2011 erbjudit konsumentkrediter med fokus på små lånebelopp med korta återbetalningstider.

De var tidigare aktiva medlemmar i branschorganisationen SKEF vilket är ett bevis på att de är en ansvarsfull och seriös långivare.

Mobillån i korthet

 • Erbjuder en flexibel och smidig kontokredit upp till 30 tkr. Återkommande kunder kan höja krediten upp till 60 tkr.
 • Mobillån är ett varumärke hos en av Sveriges mest väletablerade kreditgivare av snabba lån.
 • Vid öppettider svarar mobillån på ansökningar inom 2 timmar. Beviljade krediter betalas ut direkt till i princip alla svenska banker genom Trustly.

Vid sidan om Mobillån driver Bliq AB flera andra varumärken, bland annat: Snabbfinans.se, Säkerfinans.se och Tryggkredit. Villkoren mellan de olika varumärkena är mer eller mindre identiska. Det spelar alltså ingen roll vilket av dem du väljer.

 • Är en av de som förmedlar mest smålån i Sverige
 • Använder Bisnode och rapporterar inte krediter till UC
 • Erfaren kundservice med direkt svar och hjälp

 

Läs mer på Mobillån.se

Hur fungerar en kontokredit från Mobillån?

Ett lån från Mobillån är egentligen en flexibel kredit. Skillnaden mot ett vanligt lån är att krediten har en maxgräns, och du tar sedan ut så mycket du behöver till ditt bankkonto.

Fördelen är att krediten kan återanvändas hur många som gånger som helst och du betalar samtidigt bara för vad du tagit ut.

Deras kredit beviljas i intervallet 1 000 – 30 000 kr. Återkommande kunder kan dock på begäran prövas för att höja kreditgränsen upp till 60 000 kr.

I och med att det är en kontokredit har den ingen fast återbetalningstid. Däremot måste du betala som minst 4,5 % av din kreditlimit varje månad. Har du nyttjat hela kreditlimiten på 30 000 kr blir det 1 350 kr per månad.

Så mycket kostar ett kreditkonto hos Mobillån

Mobillåns kredit har en rörlig ränta på 39 %, vilket ligger i linje med andra konkurrenter. Däremot tillkommer det en uppläggningsavgift på 295 kr samt en aviseringsavgift på 35 kr/månad.

Det medför att ett lånebelopp på 20 000 kr som betalas på 12 månader har en effektiv ränta på 56,3 % – väsentligt mycket högre än många konkurrenter.

För mindre kreditbelopp blir den effektiva räntan ännu högre, ibland hundratals procent. Vill du bara låna ett par tusenlappar finns det bättre alternativ, exempelvis Ferratum som inte tar ut några fasta avgifter överhuvudtaget.

Tips: ska du låna ett litet belopp är alla lån hos Loanstep som betalas tillbaka inom 14 dagar helt gratis!

Rapporterar inte lån till UC

Många kreditgivare som inte använder UC för kreditbedömning rapporterar fortfarande lån och krediter till Upplysningscentralen löpande. Mobillån har däremot valt att helt avstå från detta. En kredit hos dem syns därför inte vid en UC-förfrågan.

Hantera Mobillån-krediten enkelt online eller via appen

Mobillån har en välutvecklad app och hemsida för att hantera din kredit. Genom båda alternativen kan du begära uttag, höja kreditutrymme, slutbetala, betala av krediten med swish eller avsluta krediten.

Mobillåns krav

Mobillån har jämfört med många konkurrenter höga krav för att bevilja sitt lån. Läs därför igenom deras krav noga och dubbelkolla att du uppfyller dem innan du ansöker!

 • Du måste vara minst 20 år gammal
 • Varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år
 • Vara fri från betalningsanmärkningar
 • Ha en taxerad inkomst på minst 150 000 kr föregående år
 • Ha ett mobilabonnemang och BankID (eller bankdosa)

Tips: är kraven för höga kan du alltid bli beviljad ett lån hos Sefina Pantbank, oavsett hur dålig kreditvärdighet du har sedan innan. Den enda haken är att du behöver pantsätta ett föremål till samma värde som det du lånar.

Läs mer på Mobillån.se

Kreditbedömning

Mobillån har en bra process för kreditvärdering där alla ansökningar får en ärlig chans. De tar hänsyn till en rad olika faktorer när de bedömer din kreditvärdighet:

 • Information de hämtar om dig via kreditupplysningen från Bisnode (upplysning från Bisnode påverkar inte din kreditvärdighet)
 • Informationen du anger i ansökan
 • Transaktionsdata som de hämtar från din bank när du verifierar dig

Utifrån detta gör det en så kallad KALP-analys. Det står får Kvar Att Leva På och det är helt enkelt en bedömning om du har råd att betala månadskostnaden för krediten du ansökt om.

Så länge de bedömer att du har återbetalningsförmåga att betala av krediten kommer den beviljas.

Om du inte beviljas direkt

Ibland kan de ge avslag på ansökan initialt. Det kan t ex bero på att du har en för låg taxerad inkomst föregående period eller att uppgifterna du angivit skiljer sig från vad de ser i kreditupplysningen.

I dessa fall kan de komma att begära kompletteringar i form av exempelvis arbetsgivarintyg eller en bild på din senaste lönespecifikation.

Höj din kreditlimit upp till 60 000 kr

Hos Mobillån kan du höja din kreditgräns upp till 60 000 kr. Du kan i praktiken ansöka om denna höjning direkt när krediten beviljas. Däremot ser de gärna att du använder krediten i ett par månader för att vara helt säkra på att du kan sköta dina månadsbetalningar.

Utbetalning från Mobillån

Hos Mobillån går det att låna pengar med direkt utbetalning till ditt bankkonto – precis som förväntat av ett “smslån” (snabblån). För nya kunder krävs det däremot att ansökan är dem tillhanda under deras öppettider.

Det innebär att du måste skicka in ansökan senast 17:50 på helgfria vardagar eller 14:50 på lördagar för att de ska hinna handlägga ansökan. Så snart ansökan är beviljad meddelas detta via mail och SMS (de ringer oftast inte). Därefter är det enkelt att logga in och begära uttag.

För befintliga kunder krävs ingen manuell översyn av kontot innan uttag. Som redan godkänd kund kan du alltså ta ut pengar väldigt snabbt.

Tips: behöver du ansöka om ett lån med direkt utbetalning utanför mobillåns öppettider kan du använda en långivare som automatiskt svarar och betalar ut pengarna. Det kan du göra både hos Lumify och Saldo.

Direkt utbetalning sker till alla storbanker

För att få pengarna ögonblickligen krävs det att du har bankkonto hos någon av dessa banker:

 • Swedbank
 • Handelsbanken
 • SEB
 • Danske Bank
 • Nordea

För resterande banker är uttaget dig tillhanda nästkommande bankdag.

Så ansöker du om ett lån från Mobillån

Dubbelkolla först och främst att du uppfyller Mobillåns krav. Är dessa inga problem ansöker du om Mobillåns kredit genom att följa stegen nedan:

 • Ange önskad kreditlimit, personnummer, mobilnummer och klicka “Ansök nu”.

 • Skriv in dina kontaktuppgifter och bankuppgifter för utbetalning och gå vidare.

 • Ange ekonomiska uppgifter om hushållet (inkomster och utgifter) och gå vidare.

 • Ange kompletterande uppgifter och gå vidare.

 • Verifiera dig via din internetbank eller via post. Via internetbank verifieras du direkt, medan du får vänta ett par dagar om postverifiering väljs.

Så fort du är verifierad handläggs din ansökan under deras öppettider. Precis innan den 25:e varje månad har de vanligtvis handläggningstider upp till 2 timmar. Resterande tid på månaden brukar det vara runt 20 minuter.

Direkt när krediten beviljats kan du logga in och begära uttag till ditt bankkonto. Eftersom de använder utbetalningar via Trustly syns oftast pengarna direkt på kontot efter att du begärt uttaget.

Frågor och svar

Kan jag nyttja betalningsfria månader?

Ja, genom Mobillån kan du 2 gånger per år nyttja betalningsfria månader. Vid en betalningsfri månad skippas innevarande månads amortering och räntebetalningen skjuts på nästkommande månads faktura. Det innebär alltså inte att du slipper betala – utan bara att kostnaden skjuts upp.

Tar Mobillån en UC?

Nej, Mobillån är helt frånkopplat UC. De använder endast Bisnode för att göra en kreditupplysning när du ansöker. Faktum är att de till skillnad från många andra långivare aldrig uppdaterar UC huruvida du tagit ett lån hos dem – deras krediter syns alltså aldrig hos UC.

En annan fördel när du lånar pengar via Bisnode är att antalet förfrågningar du har hos UC inte påverkar din kreditvärdighet när du ansöker.

Vad händer om jag betalar av hela krediten?

Om du betalar av allt du lånat (ditt skuldsaldo) kommer du fortfarande ha kvar din kredit. Det är till och med något vi rekommenderar att du gör eftersom du endast betalar ränta på vad du är skyldig. Eftersom krediten inte syns hos UC påverkar den inte heller din kreditvärdighet.

Om du fått extra pengar, t.ex. genom försäljning av en bil eller liknande, kan du enkelt betala av hela krediten helt kostnadsfritt. Du behöver endast logga in på deras hemsida eller via appen och begära en slutfaktura. När du betalt angivet belopp är det kostnadsfritt och inneha krediten tills den används igen.

Jag har ansökt men inte beviljats, vad kan jag göra?

I och med att Mobillån till skillnad från många andra företag faktiskt har en fysisk person som handläggningar ansökningarna är hoppet inte ut bara för du meddelats ett avslag.

Vi rekommenderar att du kontaktar dem och förklarar din situation och ber dem motivera varför det blivit ett avslag. I vissa fall kan de ändra sitt beslut om du t ex intygar en högre inkomst än vad kreditupplysningen visar.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-03-02