Recension av GF Money lån

Vårt omdöme: 3,7/5

GF Money är en av de aktörer som erbjuder smslån med snabbast utbetalning. De passar bra för dig som främst bryr dig om att snabbt bli beviljad ett lån och få pengarna på kontot.

Återkommande kunder kan få pengar direkt insatta på kontot dygnet runt, medan gamla kunder vanligtvis får pengarna inom 30 – 90 minuter under arbetstid.

Den största nackdelen med GF Money är dess lånekostnad, som ligger över snittet för snabblån. Är det viktigaste för dig att hålla nere lånekostnaden finns det lån med längre lånekostnader (som dock har lägre beviljandegrad).

Omdöme av GF Money: Översikt

Vårt omdöme3,7/5
Lånekostnad3/5
Beviljandegrad3,5/5
Utbetalning4/5
Kundservice5/5

Lånekostnad: 3/5

Kontokrediten har en hög ränta och flera tillkommande avgifter.

Beviljandegrad: 3,5/5

De har en godkänd beviljandegrad till de som inte har betalningsanmärkningar eller skuld hos Kronofogden. Dock finns det flera andra långivare som beviljar oftare.

Utbetalning: 4/5

GF Money gör utbetalningar dygnet runt till befintliga kunder och för dig som är ny kund inom 30 – 90 minuter under kontorstider.

Kundservice: 5/5

De har en hjälpsam och professionell kundservice som är öppen alla dagar i veckan.

Om GF Money

GF Money erbjuder en flexibel kontokredit från 1 000 kr upp till 30 000 kr. De tillhör GF Money Consumer Finance-koncernen som ägs av det finska finansbolaget GF Money Oyi. De är idag etablerade i Sverige, Finland och Danmark.

GF Money har funnits som varumärke sedan 2017 men de har verkat via andra varumärken i Sverige sedan 2007. De är därmed bland de mest erfarna aktörerna inom snabblån.

Utöver GF Money äger GF Money Oyi följande varumärken:

GF Money i korthet

GF Moneys huvudsakliga fokus är att erbjuda flexibla låneprodukter och de vill finns där för dig som är trött på de traditionella bankerna. Deras vision är att ha bra öppettider, snabb handläggning och utbetalning.

Idag erbjuder de en flexibel kontokredit som du fritt kan använda för bland annat oväntade utgifter. När du ansökt om en kredit får du svar direkt och vid godkänd ansökan sker utbetalning inom 30 – 90 minuter under kontorstid.

 • Som ett kreditkort i din mobil
 • Flexibel återbetalning
 • Ingen UC görs vid ansökan

 

Läs mer på GFMoney.se

Hur fungerar GF Moneys kontokredit?

GF Money erbjuder en kontokredit i spannet 1 00030 000 kr. Efter du blivit beviljad din kontokredit kan du vid första uttagnings tillfället max nyttja 10 000 kr, oavsett om du är beviljad ett högre belopp.

I takt med att du sköter dina fakturor i tid kommer denna gräns att höjas med 5 000 till 10 000 kr per gång förutsatt att du fortfarande är kreditvärdig. Detta görs för att låntagaren inte ska bli överbelånad.

Lånespannet ligger lite under andra aktörers kontokrediter. Om det är viktigt för dig med en högre kreditlimit finns exempelvis Ferratum som kan bevilja upp till 50 000 kr redan vid första uttaget.

En kontokredit kan liknas vid ett kreditkort, men utan det fysiska kortet. Du loggar in på deras hemsida och för själv över det belopp du vill till ditt konto.

Månadsbetalning & löptid

Kontokrediten har en flexibel betalning och det lägsta beloppet beror på hur stor den aktuella skulden är. Detta gör att löptiden på lånet är från 1 mån till max 5 år, och det ligger i linje med andra långivare på samma belopp.

Den 28: onde varje månad inträffar betalningen för krediten. Det är upp till dig om du vill amortera mer än det lägsta beloppet varje månad. Om du vill betala av din kredit tidigare än avtalat får du självklart betala göra det utan att det tillkommer några avgifter.

Vad kostar en kontokredit från GF Money?

Precis som på ett kreditkort behöver du endast betala när du har nyttjat krediten och du betalar endast räntan för den nyttjade summan. Om du inte nyttjat något på din kredit behöver du inte betala någon ränta eller avgift.

Alla som blir beviljad en kontokredit får en nominell årsränta på 39,8 %. Förutom räntan betalar du även en uttagsavgift på 95 kr vid varje uttag, en uppläggningsavgift på 280 kr och en aviavgift på 45 kr i månaden.

Uttagsavgiften betalas genom att den läggs på det totala lånebeloppet och fördelas över hela låneperioden. Du betalar alltså inte på din första faktura för uttagsavgift på 95 kr.

Kontokrediten från GF Money har en hög ränta och flera avgifter och sammanfattningsvist är det ett relativt dyrt lån. Det är väldigt vanligt att smslån har räntor runt 39 %, men GF Money utöver det mer avgifter än genomsnittet.

Om det viktigaste för dig är kostnaden på lånet finns det flera andra alternativ som har lägre ränta och inga avgifter. Exempelvis har Monara och CashBuddy ungefär samma ränta men de har inga tillkommande avgifter till sin kontokredit. De har däremot något lägre beviljandegrad.

Lägsta belopp att betala

Tabell 1: Det lägsta beloppet du måste betala per månad, i detta inkluderas ränta, avgifter och amortering.
Nyttjad kreditLägsta belopp att betala
0 - 5 000 kr250 kr
5 001 - 10 000 kr700 kr
10 001 - 15 000 kr900 kr
15 001 - 20 000 kr1 400 kr
20 001 - 30 000 kr1 600 kr

Du får alltid amortera mer på din skuld om du vill så att du blir av med lånet tidigare, detta är alltså endast det lägsta beloppet att betala.

Kostnadsexempel

Tabell 2: Så här mycket kostar olika kontokrediter hos GF Money.
Lånebelopp5 000 kr15 00025 000 kr
Återbetalningstid6 månader1 år3 år
Ränta39,8 %39,8 %39,8 %
Uppläggningsavgift280 kr280 kr280 kr
Avi-avgift45 kr45 kr45 kr
Uttagsavgift95 kr95 kr95 kr
Månadsbetalning978 kr1 580 kr1 245 kr
Effektiv ränta131,52 %64,69 %54,25 %
Totalt att betala6 241 kr19 342 kr45 189 kr

Som du ser i tabell 2 är den effektiva räntan högre på de mindre beloppen, detta då de har så många tillkommande avgifter. På mindre belopp är det bättre att låna från långivare som inte har avgifter som exempelvis Tryggkredit om det är en kontokredit du är ute efter.

GF Moneys krav

För att bli beviljad en kontokredit från GF Money måste du uppfylla deras grundförutsättningar för att inte få ett automatiskt avslag.

Deras grundkrav är följande:

 • Du måste vara minst 18 och max 72 år gammal.
 • Svensk medborgare med adress i Sverige de senaste fem åren.
 • Deklarerad inkomst i Sverige under två senaste åren.
 • Inga skulder eller aktiva ärenden hos kronofogden.
 • Inga betalningsanmärkningar.
 • Du behöver ett svenskt bankkonto i ditt namn.
 • Du har en giltig e-postadress.
 • Du behöver ett mobilnummer.

 

Läs mer på GFMoney.se

Kreditbedömning

GF Moneys kreditbedömning är delvis automatiserad och de kan därför ge dig ett väldigt snabbt svar om du är beviljad eller inte. Direkt när ansökan är inskickad får du ett förhandsbesked om du är beviljad eller inte.

Om du är beviljad kommer en handläggare gå igenom ansökan under deras öppettider inom 5 – 90 minuter och sedan ge den slutgiltiga  bedömningen. Kreditbedömning görs utifrån uppgifterna de får från kreditupplysningen via CreditSafe och instantor.

GF Money använder Instantor för att kunna se dina inkomster och utgifter på ditt konto. Det är därför viktigt att du anger det konto där du får din inkomst i ansökan.

Var du får din inkomst från spelar däremot ingen roll. Det är alltså möjligt att låna även om du inte har en fast anställning. Minimumkravet är att du har en regelbunden inkomst till exempel genom A-kassa och en deklarerad inkomst de två senaste åren.

Den vanligaste anledningen att GF Money ger ett avslag på grund av att låntagaren har en aktiv betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden.

Utbetalning från GF Money

När du begär ett uttag, oavsett om du är ny kund eller inte så är det minsta beloppet du kan ta ut 200. Hur snabbt du får pengarna skiljer sig dock beroende på om du är en ny eller en återkommande kund.

Utbetalning för befintliga kunder

Om du redan har en beviljad kontokredit från GF Money erbjuder de direkt utbetalning till bankkonton på Danske Bank, Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB oavsett vilket tid på dygnet uttaget begärs.

Har du Länsförsäkringar eller Forex Bank kommer du få pengarna på ditt konto inom en dag från att du begärt ett uttag.

GF Money betalar ut pengarna väldigt snabbt i jämförelse med många av deras konkurrenter. Det är ovanligt snabba på att betala ut pengarna till sina kunder, vilket är positivt på just kontokrediter.

Utbetalning för nya kunder

Som ny kund hos GF Money får du också pengarna väldigt snabbt. Söker du lånet under deras kontorstid får du pengarna på kontot inom 30 – 90 minuter. Om du gör din ansökan efter deras öppettider får du pengarna nästa dag.

Är du i behov av pengarna på en gång finns det andra långivare som kan betala ut pengar till nya kunder dygnet runt även till nya kunder. Ett exempel på en sådan långivare är Lumify.

Så ansöker du om en kontokredit från GF Money

Det tar endast ett par minuter att göra en låneansökan hos GF Money. För att påbörja ansökan börjar du med att gå till deras hemsida.

Ansök med BankID

 • Ange ditt önskade kreditutrymme för kontokrediten (1 00030 000 kr).

 • Fyll i dina personuppgifter (E-post, telefonnummer samt personnummer) och godkänn integritetspolicyn.

 • Tryck dig vidare och skapa sedan ett konto hos GF Money genom att ange mail och välja ett lösenord.

 • Ange kontonummer för utbetalning.

 • Godkänn villkoren och skicka in ansökan.

Om du blir beviljad en kontokredit administrerar en handläggare utbetalningen. Har du gjort ansökan under deras kontorstider får du pengarna på kontot inom 30 – 90 minuter, annars kommer pengarna nästa dag.

Ansök utan BankID

Har du inte ett BankID går det även bra att söka ett lån hos GF Money men handläggningstiden blir något längre.

För att ansöka om en kontokredit utan BankID får du identifiera dig genom att skicka en bild på ett ID som exempelvis ett körkort eller pass. De har även som krav att du skickar bild på dina tre senaste lönespecifikationer.

Dessvärre kan de endast låna ut 5 000 kr när du söker utan BankID. Även fast du söker utan BankID kan du få pengarna på kontot samma dag om du har bankkonto hos en av storbankerna.

Metod för betygsättning

Eftersom GF Moneys lån tillhör kategorin SMS lån har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Vi har betygsatt GF Money enligt följande viktning för varje kategori:

 • Lånekostnad: 20 %
 • Beviljandegrad: 40 %
 • Utbetalning: 30 %
 • Kundservice: 10 %

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos GF Money såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat hur GF Moneys process för kreditbedömning och hur snabbt de svarar på ansökan och betalar ut. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat öppettider och möjligheterna att kontakta GF Money för personlig kundservice.

Frågor och svar

Tar GF Money en UC vid ansökan?

Nej, GF Money gör inte en UC när du ansöker om ett lån. De använder sig av CreditSafe och därför registreras ingen kreditupplysning hos UC. De rapporterar heller inte vidare utbetalda krediter till UC.

Vad har GF Money för ränta?

Alla som blir beviljad en kontokredit hos GF Money får en nominell årsränta på 39,8 %.

Hur loggar jag in hos GF Money?

I samband med att du söker om en kontokredit hos GF Money skapar du även ett konto. Du loggar antingen in med BankID eller genom det kontot du skapade i samband med ansökan.

För att sedan logga in så går du in på GF Money hemsida och trycker på “Logga in” uppe i det högra hörnet.

Hur begär man uttag för krediten hos GF Money?

För att begära ett uttag av din kontokredit hos GF Money behöver du logga in på deras hemsida som beskrivs i frågan över. När du väl är inloggad kan du välja det belopp du vill föra över till ditt konto.

Kan man få en betalningsfri månad hos GF Money?

Ja. Du kan få upp till två betalningsfria månader per kalenderår. Förutsättningarna för att kunna nyttja en betalningsfri månad är att du behöver sköta dina betalningar korrekt minst fyra månader, och den femte månaden kan du sedan få betalningsfri.

Samma villkor gäller även för den andra betalningsfria månaden.

Kan jag öka min kreditgräns hos GF Money?

GF Money ger dig möjligheten att höja din kreditgräns. Om du loggar in på deras hemsida och kollar på “mina sidor” kommer du kunna se där när det går att utöka krediten. Du kan vanligtvis höja din gräns när GF Money ser att du sköter dina fakturor.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

GF Money

Lånebelopp
1 000 - 30 000 kr
Låneperiod
1 mån - 5 år
Ränta
39,8 %
Ålderskrav
18 år
 • Ingen UC registreras
 • Två betalningsfria månader per år
 • Hög beviljandegrad
Information om GF Money
Utan UC
Ja, via Creditsafe
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja. Dygnet runt för befintliga kunder. Under öppettider för nya kunder
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Utbet. helger & kvällar
Ja. Dygnet runt för befintliga kunder. Under öppettider för nya kunder
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
 
Krav hos GF Money
Betalningsanmärkningar
×
Tillåter ej betalningsanmärkningar.
Accepteras ej
Ålderskrav
18 - 72 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
×
Kundfinans kan bevilja lån även till personer utan anställning eller pension. Däremot är beviljandegraden till personer utan anställning betydligt lägre.
Ja
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om GF Money
Ränta
39,8 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
73,87 %
Uppläggningsavgift
280 kr
Aviavgift
45 kr
Uttagsavgift
95 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos GF Money
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
200 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Ja, via Creditsafe
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 39,8 % nominell ränta, 280 kr i uppläggningsavgift, 95 kr i uttagsavgift och 45 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 069 kr och effektiv ränta på 73,87 %. Totalt att betala blir 13 199 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-11-08