Recension av Ferratum Blancolån

Vårt omdöme: 3,5/5

Även om Ferratum har en exceptionellt populär kontokredit har de inte lyckats lika bra med deras blancolån. Maxbeloppet är godkänt (upp till 300 000 kr), däremot kan lånet ibland bli dyrt för låntagaren. Dessutom har de höga krav på vilka som kan beviljas lånet.

Därmed är lånet mindre lämpligt för de som kan få det, samtidigt som kraven är för högt satta för de som skulle ha användning för lånet.

Lånekostnad: 3/5

För att vara ett blancolån är räntespannet Ferratum erbjuder relativt högt. Var noga med att kika på vilken ränta du får i ditt individuella låneförslag.

Beviljandegrad: 3/5

Ferratum Blancolån har relativt höga krav för att bevilja sitt lån.

Utbetalning: 3/5

I och med att alla ansökningar kräver manuell handläggning kan utbetalning dröja på helger och vardagar.

Kundservice: 5/5

Ferratums personal är duktig och svarar inom minuter på alla dina frågor.

Om Ferratum Blancolån

Ferratum lanserade sitt blancolån 2020 som ett komplement till deras omåttlig populära kontokredit. Deras nya privatlån riktar sig till de med ordning och reda i privatekonomin och innebär som belöning en väsentligt mycket lägre ränta än kontokredit.

Ferratum Blancolån i korthet

 • Ferratum är en av branschens mest populära långivare inom konsumentkrediter
 • Erbjuder ett lån utan säkerhet upp till 300 000 kr för de med relativt god ekonomi
 • Exceptionellt enkel ansökningsprocess och med direkt svar under bankdagar

Hur fungerar Ferratums blancolån?

Ferratums blancolån erbjuds i spannet 46 000300 000 kr med en återbetalningstid på  1 år 12 år. Deras lån är som namnet föreslår ett lån utan säkerhet. Det innebär att du inte behöver t ex ett hus eller bil som säkerhet för lånet.

Det är helt kostnadsfritt att förtidsinlösa hela lånet eller extraamortera en del på deras blancolån. Vid en extrainbetalning förblir din månadsbetalning densamma, och lånets löptid förkortas i proportion till betalningen.

Du kan dessutom få upp till två betalningsfria månader per år. Det innebär att månadens betalning uteblir och räntan för perioden läggs på nästa månadsfaktura istället.

Kostnad för Ferratums blancolån

Lånet har en rörlig ränta som är individuellt satt i spannet 5,25 % – 22,95 % (5,47 % – 25,88 % effektiv). Vilken ränta du erbjuds beror på en mängd faktorer (läs mer i avsnittet Kreditbedömning).

Utöver räntan är lånet helt fritt från dolda avgifter. Det tillkommer med andra ord ingen uppläggningsavgift eller månatlig aviseringsavgift.

Tips: Letar du efter ett blancolån med lägre räntekostnader gör du använda en låneförmedlare såsom Sambla. Hos dem kan tävlar över 40 olika banker om att erbjuda dig den lägsta möjliga räntan.

Ferratums krav

Ferratum har förhållandevis höga krav för att bevilja ett blancolån. Det beror på att dess ränta är betydligt lägre och lånebeloppet högre jämfört med deras kontokredit.

Viktigt och påpeka är att Ferratum endast tillåter en produkt i taget. Du kan alltså inte ha både en kontokredit och ett blancolån, utan måste välja mellan dem.

Dessa är Ferratums krav för beviljas ett lån:

 • Du måste vara minst vara 22 år gammal, ej äldre än 75 år
 • Ha svenskt medborgarskap
 • Inneha ett telefonnummer och en email
 • Ha ett svenskt bankkonto
 • Ha en pågående anställning med en månadslön över 12 500 kr/mån
 • Vara fri från betalningsanmärkningar
 • Vara utan skuldsaldo hos Kronofogden

Är dessa krav inget problem ska det inte vara några bekymmer att låna pengar av Ferratum.

 

Läs mer på Ferratum.se

Kreditbedömning

Till skillnad från Ferratums mindre kontokredit tas alla beslut om Ferratums blancolån av med översyn av en fysisk person. Det innebär att även fast kreditupplysningen görs direkt vid ansökan måste du på kvällar och helger vänta tills nästa bankdag innan du får besked.

En annan skillnad mot deras kontokredit är att kreditupplysningen tas via UC. En förfrågan via UC sparas i ditt kreditregister i 12 månader och påverkar din kreditvärdighet. Därför bör du funderat igenom beslutet lite extra om deras lån är något för dig innan du ansöker.

Detta tar Ferratum hänsyn till när de beviljar blancolån

Det finns ett antal faktorer som Ferratum tar hänsyn till när de bedömer om ett lån ska beviljas och i så fall vilket belopp och ränta. Utöver vad vi nämner kan det finnas fler faktorer:

 • Information och beräknad risk från UC
 • Transaktionshistorik från din bank via Instantor
 • Information som du angivit i ansökan
 • Historik hör du skött tidigare åtagande hos dem

I och med att varje ansökan även utvärderas manuellt är det troligt att handläggarens åsikt spelar in. Du har med andra ord inget att förlora på att vara trevlig i kontakt med deras handläggare.

Utbetalning från Ferratum

I och med att alla ansökningar om blancolån granskas manuellt dröjer det alltid till helgfri vardag innan utbetalning kan ske. Först och främst måste ansökan beviljas, därefter kan du signera skuldebrevet via den signeringslänk som skickas ut via email.

Om bankkontot till vilket du begärt utbetalning finns hos Nordea, SEB, Handelsbanken eller Swedbank sker direkt utbetalning av lånet efter att avtalet signerats.

För övriga banker fungerar det enligt följande

För att gå vidare till utbetalning måste du godkänna Ferratums avtal. Direkt när du får besked om att lånet beviljats kan du signera avtalet digitalt. Efter du angivit kontonummer för utbetalning och signerat betalas pengarna ut.

Tips: vill du få svar snabbare på din låneansökan rekommenderar vi att du testar Lendo. Hos dem får du oftast svar direkt från flera olika banker.

Direktutbetalning till populära banker

Låna pengar med direkt utbetalning 24 timmar om dygnet till SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken. För alla andra banker fungerar det enligt följande:

Tabell 1: Direktutbetalning till populära banker.
Klockslag för signeringHelgfri vardag innan 9:00Helgfri vardag 9:00-13:00Helgfri vardag efter 13:00
Utbetalning skerSamma dagNästkommande bankdag, förmiddagNästkommande vardag, eftermiddag

Så ansöker du om ett blancolån från Ferratum

Det är en snabb och enkel process att ansöka om Ferratums privatlån. Säkerställ dock först att du uppfyller deras grundkrav. Är du inom deras gränser ansöker du genom att:

 • Ange önskat lånebelopp och löptid, klicka sedan på “Ansök”.

 • Fyll i dina kontaktuppgifter och gå vidare, du ombeds nu att legitimera dig med BankID.

 • I nästkommande steg fyller du i ytterligare uppgifter och anger ett lösenord.

 • Slutligen ombeds du bekräfta att information du fyllt är korrekt. Bekräfta för att skicka in ansökan.

Om du ansöker utanför Ferratums kontorstid kommer ansökan handläggas så fort de är bemannade igen. Detaljerad information om vad som gäller för utbetalning hittar du under sektionen Utbetalning längre ned i recensionen.

Frågor och svar

Går det att ha Ferratums blancolån samtidigt som deras kredit?

Nej, tyvärr går det bara att ha ett lån åt gången hos Ferratum. Vill du gå från att ha deras kontokredit till det billigare lånet går det att ordna det via kontakt med deras kundservice.

Tar Ferratum en UC för blancolånet?

Ja, till skillnad från sin kontokredit använder de UC för att göra en kreditbedömning. I många fall kan det därför vara bättre att ansöka om flera lån samtidigt genom en låneförmedlare om du ändå ska göra en UC-förfrågan. Dessutom kan du får en lägre ränta om du jämför privatlån istället för att vända dig till en enskild långivare.

Går det att inkludera en medlåntagare vid ansökan?

Nej, tyvärr tillåter Ferratum endast en sökande. En medlåntagare är normalt en god idé, eftersom det förbättrar möjligheterna att beviljas och få en bra ränta. Vill du ansöka tillsammans med en partner får du därför titta på andra alternativ.

Kan jag betala av lånet i förtid?

Ja, det är helt kostnadsfritt att göra extrainbetalningar eller lösa hela lånet i förtid. De får enligt konsumentkreditlagen inte ta ut en så kallad ränteskillnadsersättning när lånets ränta är rörlig.

Om du gör en extrainbetalning på Ferratums blancolån sjunker lånet kvarvarande löptid. Du kommer alltså fortsätta betala samma månadskostnad tills lånet är avbetalt.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Ferratum Blancolån

Lånebelopp
46 000 - 300 000 kr
Låneperiod
1 - 12 år
Ränta
5,25 - 22,95 %
Ålderskrav
22 år
 • Inga dolda avgifter
 • Utbetalning dygnet runt
 • Snabbt svar på ansökan
Information om Ferratum Blancolån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja, dygnet runt
Till: SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken
Utbet. helger & kvällar
Ja
Till: SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken
 
Krav hos Ferratum Blancolån
Betalningsanmärkningar
×
Har du betalningsanmärkning rekommenderar vi istället Ferratums kontokredit.
Accepteras ej
Ålderskrav
22 - 75 år
Inkomstkrav
12 500 kr/mån
Lån som arbetslös
×
För att låna hos Ferratum Blancolån behöver du inkomst från en anställning eller pension.
Nej
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Ferratum Blancolån
Ränta
5,25 - 22,95 %
Effektiv ränta
×
Effektiv ränta är alltid mellan 5,38 - 25,52 % för Ferratums Blancolån.
5,38 - 25,52 %
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos Ferratum Blancolån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 6,95 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 158 kr och effektiv ränta på 7,18 %. Totalt att betala blir 139 021 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-11-08