Recension av Fairlo kredit

Vårt omdöme: 3,8/5

Fairlo är en av de bästa bästa långivarna för dig som är ute efter ett snabbt sms-lån, men samtidigt vill hålla nere kostnaden. Deras kontokredit har inga som helst avgifter, och en effektiv ränta på –  %.

Vad gäller utbetalning får du både svar och utbetalning direkt dygnet runt. De har en helt och hållet automatiserad kreditgivning.

Den stora nackdelen med Fairlo är att de har relativt höga krav, vilket leder till en låg beviljandegrad. För den som saknar fast anställning, har många lån sedan tidigare eller en anmärkning är det därför svårt att bli beviljad.

Omdöme av Fairlo: Översikt

Vårt omdöme3,8/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad2/5
Utbetalning5/5
Kundservice4/5

Lånekostnad: 5/5

För att vara ett lån som kan betalas ut snabbt även på kvällar och helger har Fairlo väldigt låga avgifter.

Beviljandegrad: 2/5

Baksidan med att ha låga avgifter är att förhållandevis få kan beviljas lånet.

Utbetalning: 5/5

Du kan få pengarna på kontot bara ett par minuter efter ansökan påbörjats, Fairlo är väldigt snabba.

Kundservice: 4/5

Deras kundtjänst går att nå på flera olika sätt, det kräver däremot att man bokar tid för nå dem över telefon.

Om Fairlo

Fairlo AB grundades 2016 och blev i slutet av 2017 godkända som konsumentkreditinstitut av finansinspektionen.

De är en unik låneaktör på så vis att de erbjuder något som helt klart är ett snabblån, men utan avgifter och en rimlig ränta. Deras ledord är “Fair lending”, något som syns i vår utvärdering av deras lån.

Fairlo i korthet

 • Ansök om en flexibel kontokredit upp till 100 000 kr utan UC förfrågan
 • Få en maximal nominell ränta på 21,70 % och slipp alla andra dolda avgifter
 • Ger ögonblickligt besked på skärmen vid ansökan – du kan låna pengar snabbt även på helgen

Fairlo är idag inte en “långivare” på så vis att de lånar ut sina egna pengar. Rent formellt är de istället en kreditförmedlare, vilket innebär att de lånar ut en annan aktörs pengar.

Kreditgivare för Fairlos lån är det svenska företaget Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ).

 • Rapporterar aldrig dina kreditåtagande till UC
 • Ändra återbetalningstiden hur du vill, när du vill
 • Krediten kostar 0 kr om den inte används

 

Läs mer på Fairlo.se

Hur fungerar Fairlos krediter?

Fairlo erbjuder en flexibel kontokredit utan UC i spannet 10 000100 000 kr. Återbetalningstiden är flexibel och kan ändras löpande efter smak och tycke. Däremot läggs alltid månadsbetalningen på det maximalt möjliga beroende på hur mycket pengar du plockar ut.

Krediten hanteras enkelt via “Mina sidor”. Där kan du bland annat ansöka om att höja upp krediten, ändra återbetalningstid, extraamortera och se din betalningsplan.

Vad kostar det att låna från Fairlo?

Fairlo har en ränta på 14,9321,70 %. Utöver ränta är Fairlo helt och hållet utan avgifter, dvs ingen uppläggningsavgift, aviavgift eller uttagsavgift.

Du betalar alltså endast ränta för vad du faktiskt använt av ditt kreditutrymme. På så sätt är Fairlo ett schyst lån och klassas därför som ett av de bästa sms lånen i Sverige.

Lånevillkor för Fairlo

Tabell 1: Vilka belopp, räntor och återbetalningstider som gäller för Fairlo Vardagskredit. Notera att löptiderna är vad du automatiskt tilldelas och kan enkelt ändras i efterhand.
LånebeloppMånadsbetalningRäntaEffektiv räntaTotalkostnad
2 000 kr127 kr/mån17,52 %19 %286 kr
5 000 kr232 kr/mån17,52 %19 %1 032 kr
10 000 kr358 kr/mån17,52 %19 %2 888 kr
20 000 kr515 kr/mån16,67 %18 %8 840 kr
30 000 kr682 kr/mån14,93%16 %13 648 kr
50 000 kr1007 kr/mån13,18%14 %22 504 kr
100 000 kr1790 kr/mån11,39 %12 %38 488 kr

Höj upp din kredit

Om du behöver mer pengar kan du som nämnt höja upp din kredit – de tillåter nämligen endast en aktiv kredit i taget. Vid en sådan förfrågan görs en kreditupplysning hos Bisnode för att kontroller att du t ex inte fått en skuld hos Kronofogden.

Huruvida du beviljas höjningen beror helt och hållet på vad de kallar för Fairlo Score. Det är ett internt kreditbetyg som beror på hur du skött dina senaste betalningar. I takt med att Fairlo växer kommer detta betyg sannolikt bli alltmer avancerat.

Lån liknande Fairlo

Dessa långivare ger ut en kontokredit som liknar den Fairlo erbjuder, med låga avgifter och förhållandevis låg ränta:

 • Northmill: har hög beviljandegrad och en ränta på 4,921,9 %.
 • Tryggkredit: erbjuder direkt utbetalning till lika många banker.
 • Monara: ger också svar direkt samt betalar ut lån omedelbart.
 • Brixo: krediter upp till 50 000 kr trots en eller flera anmärkningar.

Fairlos krav

Fairlo har förhållandevis höga krav på vilka de kan låna ut till jämfört med andra lån utan UC. Även om du uppfyller deras grundkrav är det inte säkert att du beviljas.

Dessa krav har Fairlo på dig som blivande låntagare:

 • Du måste ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr/mån
 • Du måste vara 2075 år gammal
 • Du måste ha ett svenskt personnummer
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige
 • Du måste ha mobilt BankID
 • Du måste ha ett svenskt bankkonto
 • Du får inte ha betalningsanmärkningar nyare än 6 månader
 • Du får inte ha ett aktivt skuldsaldo hos KFM
 • Du får inte haft utmätningsförsök senaste tre åren
 • Du får inte ha genomgått en skuldsanering

 

OBS: märker du att du inte uppfyller villkoren ovan bör du spana in vår sida med lån som är lätta att få!

 

Läs mer på Fairlo.se

 

Antal betalningsanmärkningar påverkar ansökan

Även om Fairlo inte har någon övre gräns för antalet betalningsanmärkningar har detta en stor negativ inverkan på det kreditbetyg som Bisnode ger dig.

Det är alltså osannolikt att du kan beviljas ett kredit lån med betalningsanmärkningar hos Fairlo, även om de i teorin kan godkänna detta.

Saknar krav på inkomsttyp

Till skillnad från många andra låneaktörer har Fairlo inget krav på varifrån din inkomst kommer. Det viktigaste är att du har en deklarerad inkomst tidigare år och att du har någon form av inkomst idag.

Det innebär att även sjukskrivna, pensionärer, studenter och arbetslösa kan låna hos Fairlo.

Kreditbedömning

Fairlo har en helautomatiserad kreditbedömningsprocess. Således är Fairlo en av de få aktörer där du kan ansöka om lån och få svar direkt på skärmen. Direkt efter du signerat din ansökan med BankID tas en kreditupplysning via Bisnode.

Därefter bedöms din kreditvärdighet av deras scoringmodell. I denna inkluderas en så kallad KALP-analys där din levnadskostnader och intäkter tas i beaktande.

Fairlo tror starkt på vad de kallar Responsible Lending och vill se goda marginaler i din ekonomi för att bevilja ansökan.

När du skickat in ansökan får du ett av följande besked:

 • Krediten beviljas
 • Avslag
 • Krediten beviljas mot verifiering

Om deras kredit beviljas måste du gå till “Mina sidor” och begära ett uttag för att få pengarna till ditt konto. Om du får avslag på din ansökan finns tyvärr inget att göra.

Verifiera din inkomst

I vissa fall kan du beviljas mot en extra verifiering. Denna extra verifiering krävs i regel när din deklarerade inkomst skiljer sig från vad du angivit i ansökan.

Verifieringen sker med hjälp av Tink och är mycket enkel för dig som kund. Det innebär i praktiken endast ytterligare en signering med BankID.

I och med detta godkänner du att Tink ser din kontohistorik och analyserar dina transaktioner. På så vis kan de redan ut hur mycket pengar du fått in på kontot senaste månaderna i form av lön. De kan även upptäcka t.ex. spelmissbruk eller överskuldsättning.

Utbetalning från Fairlo

Alla utbetalningar från Fairlo görs med hjälp av tjänsten Trustly, vilket likt ett swish lån innebär att pengarna är dig tillhanda inom par minuter efter begäran är skickad.

Du kan göra uttag när som helst på dygnet, 365 dagar om året från Fairlo. Det är alltså inga ledtider eller manuell handläggning som krävs.

Direktutbetalning kräver rätt bankkonto

För att låna pengar med direkt utbetalning krävs däremot att du har konto hos någon av följande banker: Handelsbanken, Nordea, SEB, Danske Bank eller Swedbank.

Har du konto på en annan bank kommer pengarna endast synas på ditt konto samma dag som du ansökt om lånet betalas ut innan klockan 13:00 en vardag.

Notera att utbetalning endast kan ske till ett konto som står i ditt namn.

Så ansöker du om en kredit från Fairlo

Att ta ett lån från Fairlo är enkelt. Först måste du dock säkerställa att du uppfyller deras krav för att kunna beviljas ett kreditutrymme.

Så gör du för att ansöka om en kontokredit från Fairlo:

 • Välj en kreditgräns från 10 000100 000  kr och klicka “Nästa”

 • Ange e-post, mobilnummer och personnummer

 • Klicka på “Till sista steget” och fyll i resterande uppgifter om din ekonomi

 • Signera med BankID

Inom ett par sekunder får du återkoppling direkt på skärmen om din ansökan kan beviljas eller inte.

Metod för betygsättning

Eftersom Fairlos lån tillhör kategorin SMS lån har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Vi har betygsatt Fairlo enligt följande viktning för varje kategori:

 • Lånekostnad: 20 %
 • Beviljandegrad: 40 %
 • Utbetalning: 30 %
 • Kundservice: 10 %

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Fairlo såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat hur Fairlos process för kreditbedömning och hur snabbt de svarar på ansökan och betalar ut. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat öppettider och möjligheterna att kontakta Fairlo för personlig kundservice.

Frågor och svar

Hur betalar man av på sin kredit hos Fairlo?

Fairlo är en digital långivare och skickar därför aldrig någon pappersavi. Istället sker månadsbetalningar via autogiro. Vill du extraamortera går det att göra på “Mina sidor” genom deras betalningspartner Trustly.

Vilken återbetalningstid får jag hos Fairlo?

När du gör ett uttag från den revolverande krediten läggs det uttagna beloppet alltid upp på den maximala återbetalningstiden för beloppet i fråga. Tar du till exempel ut 5 000 kr läggs beloppet alltså upp på 26 månader och du betalar 232 kr / mån.

Gör det någon UC vid ansökan?

Nej, Fairlo tar ingen UC vid ansökan. Istället använder de Bisnode.

Hur fort kan jag få pengarna på kontot?

Du kan ha ett lån utbetalt till kontot inom 15 minuter från påbörjad ansökan, oavsett dag och tid på dygnet.

Vad är Fairlo?

Fairlo är en svensk långivare där du kan ansöka om ett kreditutrymme på upp till 100 000 kr med en maximal effektiv ränta på 21,70 %. De vill erbjuda ett “fair” (schysst) lån, därav namnet “Fairlo-an” (fair loan).

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Fairlo

Lånebelopp
10 000 - 100 000 kr
Låneperiod
1 mån - 6 år
Ränta
14,93 - 21,70 %
Ålderskrav
20 år
 • Alltid svar inom 15 min
 • Direkt utbetalning dygnet runt
 • Låg ränta & inga dolda avgifter
Information om Fairlo
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja, dygnet runt
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Utbet. helger & kvällar
Ja, dygnet runt
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Betyg hos Trustpilot
4.8 / 5 Trust pilot score 4.8 / 5
(3518 omdömen)
Krav hos Fairlo
Betalningsanmärkningar
×
Ej nyare än 6 månader.
Accepteras
Ålderskrav
20 - 75 år
Inkomstkrav
10 000 kr/mån
Lån som arbetslös
×
Ja, så länge din deklarerade årsinkomst är över 120 000 kr per år går det att bli beviljad ett lån. Fast anställning krävs ej.
Ja
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Fairlo
Ränta
14,93 - 21,70 %
Effektiv ränta
×
Fairlo har en effektiv ränta på 16, 18, 20, 22 eller 24 %, där 24 % baseras på ett kreditbeloppet 10 000 kr.
24 %
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Uttagsavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Fairlo
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Endast för dyra smålån
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
500 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Nej
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 21.7 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 935 kr och effektiv ränta på 24 %. Totalt att betala blir 11 214 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-11-08