Recension av Extralånet lån

Vårt omdöme: 4/5

Extralånet är ett av de billigaste snabblånen som finns på marknaden. De passar perfekt för dig som vill ta ett litet lån och prioriterar en låg lånekostnad.

Lånet har en relativt låg ränta på 24,95 %, och det tillkommer inte några avgifter utöver räntan. Tyvärr erbjuder de inte direktutbetalning, och de har dessutom lägre beviljandegrad än många konkurrenter.

Lånekostnad: 5/5

Extralånet erbjuder en låg ränta i relation till jämförbara aktörer, och de har inte några tillkommande avgifter.

Beviljandegrad: 4/5

Extralånet har en hög beviljandegrad till alla med en månadsinkomst på 12 500 kr per månad efter skatt (ca 16 tkr/mån före skatt) efter skatt som inte har skulder hos Kronofogden.

Utbetalning: 4/5

De har ingen direkt utbetalning men du får vanligtvis pengarna på kontot samma dag om du signerar lånet med BankID innan 11:00 en helgfri vardag.

Kundservice: 3/5

Extralånet svarar endast på frågor om deras lån via mail och de svarar så fort de kan under deras öppettider.

Om Extralånet

Extralånet ägs av Catalunia Capital AB, de äger varumärkena Extralånet, Nätlån och 38an. Varumärket Extralånet lånet etablerades 2009 i Sverige och de har sedan dess förmedlat över 65 000 lån.

Extralånet i korthet

 • Extralånet är en trygg och trovärdig långivare med god kunskap av små lån.
 • Förhållandevis låg ränta & inga dolda avgifter på lån från 10 000 kr till 50 000  kr med en löptid på 2 år10 år.
 • En ansökan tar bara ett par minuter att göra och du får alltid svar inom en bankdag.

Extralånet beskriver sig själva som en långivare som är villig att kliva in när de traditionella bankerna säger nej. De erbjuder lån även om man har en betalningsanmärkning.

När de gör sin kreditbedömning analyserar de din aktuella betalningsförmåga, istället för att kontrollera hur den såg ut tidigare.

 • Individuell bedömning på alla sökande.
 • De använder sig av Bisnode istället för UC.
 • Kan bevilja lån i de allra flesta fallen även om du har betalningsanmärkning.

 

Läs mer på Extralånet.se

Hur fungerar Extralånets lån?

Ett lån från Extralånet går att få i spannet 10 00050 000 kr. Detta ligger i linje med många andra aktörer inom snabblån. Löptiden är mellan 2 år10 år, och du väljer själv vilket belopp och över hur många år du vill ta lånet på. Du kan till exempel ta ett lån på 20 000 kr över 7 år.

Löptiden på 10 år ligger i överkant jämfört med andra långivare på samma belopp, som oftast erbjuder max 5 års återbetalningstid. Detta gör att du kan få en väldigt låg månadskostnad. Lån med lång återbetalningstid blir dock alltid dyrare i längden.

Vad kostar ett lån från Extralånet?

Extralånet erbjuder ett lån med en fast nominell årsränta på 24,95 %. Då de är helt avgiftsfria innebär det en effektiv ränta på 28,01 % för alla kunder. Trots att räntan är fast behöver du aldrig betala någon ränteskillnadsersättning om du löser lånet i förtid.

På den här typen av snabba lån är detta är en relativt låg ränta. De flesta långivare som erbjuder lån i samma spann som Extralånet ligger vanligtvis precis under 40 % vilket är den högsta tillåtna maxgränsen för konsumentkrediter i Sverige.

Den låga räntan hos Extralånets går på bekostnaden av att de ställer högre krav på sina kunder för att de ska bli beviljad ett lån och de har en lägre beviljandegrad.

Har du låg kreditvärdighet har du alltså större chans att bli beviljad hos andra aktörer, såsom hos Klara Lån.

Kostnadsexempel

Tabell 1: Så här mycket kostar olika lån hos Extralånet.
Lånebelopp10 000 kr25 000 kr50 000 kr
Återbetalningstid1 år5 år10 år
Ränta24,95 %24,95 %24,95 %
Uppläggningsavgift0 kr0 kr0 kr
Avi-avgift0 kr0 kr0 kr
Månadsbetalning950 kr733 kr1 136 kr
Totalt att betala11 402 kr43 983 kr136 284 kr
Effektiv ränta28,01 %28,01 %28,01 %

Som tabell 1 visar blir ett lån med lång återbetalningstid väldigt dyrt i slutändan. Vi rekommenderar därför att du betalar av lånet så fort som möjligt för att minimera antalet räntebetalningar.

Extralånets krav

För att bli beviljad ett lån från Extralånet måste du uppfylla deras grundförutsättningar för att inte få ett automatiskt avslag.

Deras grundkrav är följande:

 • Du är mellan 18 år – 70 år.
 • Du har inkomst av tjänst, näringsverksamhet eller pension på lägst 12 500 kr per månad efter skatt (ca 16 tkr/mån före skatt) efter skatt (inkomst deklarerad i Sverige).
 • Du har svenskt personnummer och en folkbokföringsadress. Ej skyddad identitet.
 • Du har inget aktuellt skuldsaldo hos kronofogden (betalningsanmärkning och gamla utmätningsförsök får finnas).
 • Du har mobilt BankID.

 

Läs mer på Extralånet.se

Kreditbedömning

Extralånet behandlar endast låneansökningar under deras öppettider på vardagar mellan 09:00 – 17:00. Du får alltid svar på din låneansökan inom en bankdag.

Kreditupplysningen görs via Bisnode när du ansöker om lånet och påverkar alltså inte din kreditvärdighet hos UC.

Extralånet gör sin kreditbedömning utifrån vad du har angett i din ansökan, det som står i kreditupplysningen, en KALP-analys, om du har betalningsanmärkningar samt kontoinformation från Instantor.

Instantor är till för att kunna se dina inkomster och utgifter på ditt konto. Därför är det viktigt att du anger det konto där du får din inkomst i din ansökan. De gör sin bedömning av din aktuella betalningsförmåga genom en KALP-analys.

En KALP-analys innebär att de beräknar dina inkomster och levnadsomkostnader för att se att du har råd att betala tillbaka lånet och det är därför de kräver att du anger dina inkomster och utgifter när du gör din ansökan.

Extralånet har inget automatisk utsorterings system, vilket innebär att de alltid gör en individuell bedömning. En betalningsanmärkning behöver alltså inte betyda att man inte blir beviljad ett lån, även om det minskar dina chanser.

Utbetalning från Extralånet

Extralånet erbjuder tyvärr inte direkt utbetalning till någon bank i dagsläget, men de gör utbetalningar varje bankdag. Om du får lånet beviljat en helgfri vardag innan 11:00 och signerar lånet får du pengarna på kontot samma eftermiddag. Som längst tar utbetalningen 2 bankdagar.

Om det viktigaste för dig är att få pengarna snabbt, finns det bättre alternativ än Extralånet. En långivare som kan passa bra är i sådant fall SMSpengar, som betalar ut beviljade lån direkt till bankkonton hos storbankerna.

Vid snabba lån är det dock bra att vara uppmärksam att de inte går bekostnad av att de har en högre ränta. För t.ex. Ferratum som betalar ut lånet inom några timmar är räntan istället 40,5 %.

Så ansöker du om ett lån från Extralånet

Det tar endast ett par minuter att göra en låneansökan hos Extralånet:

 • Ange önskat lånebelopp 10 000 kr – 50 000 kr samt vilken löptid 2 år10 år och fyll i de obligatoriska uppgifterna de kräver, exempelvis månadsinkomst.

 • Du trycker sedan på “ANSÖK NU” och identifierar dig sedan med Bank ID och i samband med detta görs även kreditupplysningen via Bisnode.

 • Du får sedan svar inom en bankdag om lånet är beviljat.

 • Slutligen får du godkänna lånet om du tycker allt ser bra ut.

Frågor och svar

Använder sig Extralånet av UC?

Nej, Extralånet använder inte UC och du kan därför ta ett lån utan kreditupplysning via UC. De använder sig av Bisnode och därför registreras ingen kreditupplysning hos UC och de rapporterar inte heller vidare utbetalda lån till UC.

Dina möjligheter att ansöka om andra lån och krediter via UC i framtiden kommer därför inte att påverkas.

Vad har Extralånet för ränta?

Extralånet erbjuder en nominell fast årsränta på 24,95 % till alla kunder som blir beviljade ett lån. Det är inga andra tillkommande avgifter till lånet.

Kan man logga in på mina sidor hos Extralånet?

Om du går in på Extralånets hemsida, kommer du se uppe i det högra hörnet “Logga in”. När du trycker där kan du sedan logga in med ditt Bank ID och väl inloggad kan du få en översikt på ditt lån, exempelvis hur stor din skuld är.

Tillåter Extralånet betalningsanmärkningar?

Extralånet har möjlighet att bevilja lån till de som har en eller flera betalningsanmärkningar. Om låntagaren har en betalningsanmärkning gör de alltid en individuell bedömning av låntagarens betalningsförmåga.

De tittar bland annat på hur gammal anmärkningen är, vem skulden var till och hur dina inkomster och utgifter ser ut idag.

Kan man utöka lånet hos Extralånet?

Du kan utöka ditt lån hos Extralånet genom att skicka ett mail till kontakt@extralanet.se och anmäla ditt intresse om att höja lånet. De kommer att höra av sig till dig när möjlighet att höja lånet finns.

Ansöker du på egen hand om att höja ditt lån på deras hemsida, innan de har hört av sig, kommer du att få ett automatiskt avslag.

Kan jag ta ett lån under 10 000 kr via Extralånet?

Nej, inte via Extralånet men deras moderbolag Catalunia Capital äger Nätlån och 38an som erbjuder lån under 10 000 kr. Är du intresserad av ett mindre lån kan du istället ansöka hos Nätlån som erbjuder lån i spannet 1 000 kr – 10 000 kr.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Extralånet

Lånebelopp
10 000 - 50 000 kr
Låneperiod
2 - 10 år
Ränta
24,95 %
Ålderskrav
18 år
 • Låg ränta & 0 dolda avgifter
 • Kan bevilja med anmärkning
 • Tar ingen UC
Information om Extralånet
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbetalningarna sker endast på vardagar under deras öppettider och det tar 1-2 bankdagar innan du får pengarna på kontot.
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Extralånet
Betalningsanmärkningar
×
Finns inga specifika krav på antal anmärkningar och ålder - de gör en individuell helhetsbedömning.
Accepteras
Ålderskrav
18 - 70 år
Inkomstkrav
12 500 kr per månad efter skatt (ca 16 tkr/mån före skatt)
Lån som arbetslös
×
Så länge du uppfyller inkomstkravet kan du låna utan anställning.
Ja
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Extralånet
Ränta
24,95 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
28,01 %
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Extralånet
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Endast för dyra smålån
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 24,95 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i administrationsavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 950 kr och effektiv ränta på 28,01 %. Totalt att betala blir 11 402 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-11-24