Recension av Expresskredit lån

Vårt omdöme: 3,9/5

ExpressKredit ligger i framkant både vad gäller beviljandegrad och utbetalningshastighet. De passar perfekt för dig som prioriterar snabb handläggning och utbetalning.

ExpressKredit beviljar och betalar ut lån dygnet runt. Har du bankkonto hos en storbank eller hos Danske Bank syns pengarna direkt på kontot.

Den enda nackdelen med ExpressKredit är att de har förhållandevis höga avgifter. Är kostnaden det viktigaste för dig finns det fler alternativ som är billigare.

Omdöme av Expresskredit: Översikt

Vårt omdöme3,9/5
Lånekostnad3/5
Beviljandegrad4/5
Utbetalning4/5
Kundservice5/5

Lånekostnad: 3/5

Räntan ligger i linje med andra kontokrediter men det som gör den här extra dyr är att de har många avgifter.

Beviljandegrad: 4/5

Har du en regelbunden inkomst och inte har betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden, har Expresskredit en hög beviljandegrad.

Utbetalning: 4/5

Utbetalning sker dygnet runt till befintliga kunder och för nya kunder inom 30 – 90 minuter under kontorstider.

Kundservice: 5/5

Trevlig, kunnig och hjälpsam kundservice som har öppet alla dagar i veckan.

Om Expresskredit

Expresskredit ägs av moderbolaget GF Money Consumer Finance Aktiebolag som i sin tur ägs av det finska bolaget GF Money Oyi. De är verksamma i Sverige, Finland och Danmark.

GF Money Oyi äger, utöver Expresskredit, också varumärkena Smspengar, Kundfinans och GF Money. Expresskredit har funnits som varumärke i Sverige sedan 2008 och har lång erfarenhet av smålån.

Expresskredit i korthet

 • Expresskredit är en pålitlig långivare med lång erfarenhet av SMSlån.
 • Erbjuder en kontokredit från 1 000 kr till 30 000 kr.
 • En ansökan tar bara ett par minuter och du får svar inom 5 – 90 minuter under öppettider om du är beviljad ett lån eller inte.

Expresskredit skriver på sin hemsida att de har tydlighet, snabbhet och funktionalitet som mål när de gäller att hjälpa sina kunder att få deras flexibla kontokredit. De erbjuder en flexibel återbetalning där det minsta beloppet beror på hur stor skuld du har.

Har du en beviljad kontokredit hos Expresskredit gör de utbetalningar dygnet runt, alla dagar i veckan. Från att du begär ett uttag har du får pengarna på kontot inom fem minuter upp till en bankdag.

 • Flexibel återbetalning.
 • Ingen UC görs vid ansökan.
 • Snabb och smidig ansökningsprocess

 

Läs mer på Expresskredit.se

Hur fungerar Expresskredits kontokredit?

Expresskredit erbjuder en kontokredit i spannet 1 00030 000 kr. När du blir beviljad en kredit, oavsett belopp, kan du som ny kund endast använda upp till 10 000 kr för den första fakturan.

Sedan när du betalar tillbaka dina fakturor i tid kommer denna gräns att höjas. Efter första fakturan kommer du kunna nyttja 20 000 kr och efter den andra kan du nyttja hela beloppet på 30 000 kr, om du blivit beviljad det. Det lägsta beloppet du kan ta ut är 200 kr.

Lånespannet ligger lite lägre jämfört med andra kontokrediter. Om du är ute efter en kredit med som beviljar högre gräns finns exempelvis Fairlo som erbjuder upp till 100 000 kr redan vid det första lånet.

Krediten är flexibel

En kontokredit kan jämföras med ett kreditkort men utan det fysiska kortet. Krediten är flexibel på det sättet att du själv väljer en valfri summa pengar som du för över till ditt egna bankkonto vid behov.

Du behöver alltså inte flytta över hela summan du är beviljad på en gång, utan du kan istället begära flera uttag spritt över en tidsperiod. Löptiden på krediten är mellan 1 – 5 år, vilket ligger i linje Löptiden med andra långivare på samma belopp.

Betalningen för krediten är den 28: onde varje månad. Du får själv bestämma hur mycket du vill amortera i månaden. Om du vill betala av din kredit tidigare än avtalat får du såklart gör det utan någon extra kostnad.

Vad kostar ett lån från Expresskredit?

Den rörliga nominella årsräntan på Expresskredits kontokredit är 39,8 %. Räntesatsen ligger precis under det räntetak på 40 % som finns i Sverige för högkostnadskrediter. Det tillkommer även en avgift när du begär ett uttag av din kredit på 95 kr.

Utöver detta tillkommer följande fasta avgifter hos Expresskredit:

 • Uppläggningsavgift på 280 kr.
 • Aviavgift på 45 kr per månad.

Expresskredits kontokredit ligger över genomsnittet vad gäller avgifter och kostnader för sms-krediter. Är kostnaden för krediten något du värderar högt väldigt finns det flera billigare alternativ med lägre fasta avgifter och ränta.

Ett exempel på en sådan aktör är CashBuddy som erbjuder lån till 26,05 % ränta helt utan avgifter.

Minsta beloppet att betala per månad

Tabell 1: Vad du kan som lägsta betala per månad. I detta inkluderas räntekostnad, de tillkommande avgifterna samt amortering.
Nyttjad kreditLägsta belopp att betala
0 - 5 000 kr250 kr
5 001 - 10 000 kr700 kr
10 001 - 15 000 kr900 kr
15 001 - 20 000 kr1 400 kr
20 001 - 30 000 kr1 600 kr

Du får självklart göra extra amorteringar på din skuld om du vill bli av med skulden snabbare, detta är endast det lägsta beloppet att betala.

Kostnadsexempel

Så här mycket kostar en kontokredit hos Expresskredit.

Tabell 2: Så här mycket kostar en kontokredit hos Expresskredit.
Lånebelopp7 000 kr20 00025 000 kr
Återbetalningstid7 månader2 år3 år
Ränta39,8 %39,8 %39,8 %
Uppläggningsavgift280 kr280 kr280 kr
Avi-avgift45 kr45 kr45 kr
Uttagsavgift95 kr95 kr95 kr
Månadsbetalning1 182 kr1 266 kr1 245 kr
Effektiv ränta98,65 %57,24 %54,25 %
Totalt att betala8 649 kr30 773 kr45 189 kr

Tabell 2 visar att på de mindre beloppen är den effektiva räntan högre, det är så på grund av de tillkommande avgifterna.

Expresskredit krav

För att bli beviljad ett lån från Expresskredit måste du uppfylla deras grundförutsättningar för att inte få ett automatiskt avslag.

Deras grundkrav är följande:

 • Du måste vara minst 18 och max 72 år gammal.
 • Svensk medborgare med adress i Sverige de senaste fem åren.
 • Deklarerad inkomst i Sverige under två senaste åren.
 • Inga skulder eller aktiva ärenden hos kronofogden.
 • Inga betalningsanmärkningar.

 

Läs mer på Expresskredit.se

Kreditbedömning

Expresskredits kreditbedömning är automatiserad och du får därför ett väldigt snabbt svar. De baserar bland annat sin kreditbedömning på den information de får av kreditupplysningen från CreditSafe samt den information du anger i ansökan.

Den kreditgräns du beviljas baseras huvudsakligen på din inkomst. Varifrån din inkomst kommer är däremot inget de värderar. Du kan alltså låna hos Expresskredit även om din inkomst kommer från A-kassa eller bidrag.

Varje gång du begär ett uttag, gör Expresskredit en ny kreditprövning och tar en kreditupplysning via CreditSafe. Expresskredit ger huvudsakligen ett avslag på låneansökan på grund av att den sökande har en aktiv skuld hos Kronofogden eller betalningsanmärkning.

Utbetalning från Expresskredit

Är du en ny kund hos Expresskredit kommer utbetalningen att skilja sig från om du är en befintlig kund. De är väldigt snabba på att betala ut pengarna om du jämför med andra kontokrediter.

Gamla kunder

Är du befintlig kund hos Expresskredit med en beviljad kredit, erbjuder de direkt utbetalning oavsett tid på dygnet till Danske Bank, Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB. Om du har en annan bank kommer pengarna in på ditt konto inom en bankdag.

Nya kunder

Expresskredit är snabba på att betala ut lån som är beviljade om du söker under deras öppettider. Skickar du in din låneansökan under kontorstid får du pengarna på kontot inom 30 – 90 minuter från att lånet är beviljad. Om du gör ansökan efter kontorstid kommer pengarna dagen därpå.

När pengarna kommer på kontot utan direkt utbetalning

Om du inte har någon av bankerna ovan är direkt utbetalning inte möjlig och då kan du istället kolla på tabell 3.

Tabell 3: Ungefärligt när du får pengarna efter du fått bekräftelse om att betalningen är utförd.
Innan 9:30Mellan 9:30 - 11:30Mellan 11:30 - 13:30Efter 13:30
~11:30~13:30~15:00 - 17:00~9:30 nästa bankdag

 

Så ansöker du om en kontokredit från Expresskredit

Ansök med BankID

 • Du börjar med att fylla i Expresskredits ansökningsformulär. Det går bra att ansöka på din dator eller i din telefon. Det tar endast ett par minuter att fylla i formuläret.

 • När du skickar in ansökan gör Expresskredit en kreditupplysning via CreditSafe.

 • Du identifierar dig sedan via Bank ID alternativt genom att skicka in en bild på din ID-handling (körkort) och en handling som exempelvis lönespecifikation eller kontobevis.

 • Efter att du har skickat in den information som Expresskredit kräver gör de en kreditbedömning och du får svar om du är beviljad ett lån eller inte.

Söker du lånet på en vardag mellan 09:00 – 16:00 får du svar inom 5 – 90 minuter om lånet är godkänt.

Ansök utan BankID

För dig som inte har BankID går det även bra att söka om ett lån hos Expresskredit. För att ansöka om ett lån utan BankID krävs istället att du identifierar dig genom att skicka en bild på ett ID, till exempel ett körkort eller pass.

För kreditbedömning behöver de också dina tre senaste lönespecifikationer och de kan bevilja en kontokredit upp till 5 000 kr om du gör ansökan utan BankID. När du söker krediten utan BankID kommer det krävas mer manuell handläggning och därför kommer det ta längre tid att få svar.

Beroende på när du skickar in din ansökan har du fortfarande möjlighet att få pengarna på kontot samma dag. För att få pengarna samma dag måste du ha konto hos antingen Danske Bank, Swedbank, Nordea, Handelsbanken eller SEB.

Metod för betygsättning

Eftersom Expresskredits lån tillhör kategorin SMS lån har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Vi har betygsatt Expresskredit enligt följande viktning för varje kategori:

 • Lånekostnad: 20 %
 • Beviljandegrad: 40 %
 • Utbetalning: 30 %
 • Kundservice: 10 %

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Expresskredit såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat hur Expresskredits process för kreditbedömning och hur snabbt de svarar på ansökan och betalar ut. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat öppettider och möjligheterna att kontakta Expresskredit för personlig kundservice.

Frågor och svar

Hur begär man uttag för krediten hos Expresskredit?

För att begära ett uttag av din kredit hos Expresskredit kan du antingen logga in på deras hemsida eller så ringer du under deras öppettider på 018 71 00 03 så hjälper de dig att fixa det.

Använder Expresskredit UC?

Nej, Expresskredit använder inte UC. De använder sig istället av CreditSafe och därför registreras ingen kreditupplysning hos UC. Expresskredit rapporterar inte vidare utbetalda krediter till UC. Detta påverkar alltså inte dina möjligheter att ansöka om andra lån och krediter via UC i framtiden.

Hur loggar man in på Expresskredit?

I samband med att du ansöker om ett lån hos Expresskredit skapas ett konto. Du kan antingen välja att logga in med BankID eller så väljer du ett lösenord och loggar in med personnummer eller email.

För att sedan logga in så går du in på Expresskredits hemsida och trycker på “Logga in”.

Vad har Expresskredit för ränta?

Expresskredit har en nominell årsränta på 39,8 % för alla sina kunder. Utöver räntan tillkommer även uttagsavgift, uppläggningsavgift och administrationsavgift.

Kan jag öka min kreditgräns hos Expresskredit?

Expresskredit erbjuder dig möjligheten att höja din kreditgräns. Om du har samtyckt till marknadsföring kommer de meddela dig på mailen om du har möjlighet att höja gränsen och du kan även se det om du loggar in och kollar på “mina sidor”.

Erbjuder Expresskredit låneskydd?

Ja, Expresskredit erbjuder ett kostnadsskydd upp till 8 000 kr per månad som är till för att täcka upp för dina fasta kostnader om man blir sjuk, arbetslös eller om man går bort. Försäkringen kan max betalas ut i 12 månader.

Vid dödsfall betalas ett engångsbelopp om 250 000 kr ut till ens närstående.

Kan man få en betalningsfri månad hos Expresskredit?

Ja. Expresskredit erbjuder två betalningsfria månader per kalenderår. För att få nyttja en betalningsfri månad behöver du ha skött betalningarna korrekt minst fyra månader och den femte månaden kan du få betalningsfri.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Expresskredit

Lånebelopp
1 000 - 30 000 kr
Låneperiod
1 mån - 5 år
Ränta
39,8 %
Ålderskrav
18 år
 • Kundtjänsten öppen varje vardag
 • Erbjuder betalningsfri månad
 • Tar ingen UC
Information om Expresskredit
Utan UC
Ja, via Creditsafe
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja. Dygnet runt för befintliga kunder. Under öppettider för nya kunder
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Utbet. helger & kvällar
Ja. Dygnet runt för befintliga kunder. Under öppettider för nya kunder
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Betyg hos Trustpilot
4.9 / 5 Trust pilot score 4.9 / 5
(432 omdömen)
Krav hos Expresskredit
Betalningsanmärkningar
×
Expresskredit tillåter ej betalningsanmärkningar.
Accepteras ej
Ålderskrav
18 - 72 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
×
Om du får din inkomst via a-kassa, försäkring eller försäkringskassan kommer du få en kreditgräns på max 2 000 kr
Ja
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Expresskredit
Ränta
39,8 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
73,87 %
Uppläggningsavgift
280 kr
Aviavgift
45 kr
Uttagsavgift
95 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos Expresskredit
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
200 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Ja, via Creditsafe
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 39,8 % nominell ränta, 280 kr i uppläggningsavgift, 95 kr i uttagsavgift och 45 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 069 kr och effektiv ränta på 73,87 %. Totalt att betala blir 13 199 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-11-08